Evrimsel süreçte çeşitli izolasyon mekanizmaları (zamansal, coğrafi, gametik, mekanik ve davranışsal olmak üzere 5 kategoride incelenebilir), aynı türden bireylerden oluşan popülasyonları 2 veya daha fazla gruba bölebilir. Bu izolasyonlar, farklı seçilim baskıları ve iç melezlenmeler sonucunda birbirinden giderek farklılaşan 2 veya daha fazla grubun oluşması demektir. İşte türleşme, bu farklılıkların nesiller boyu birikmesiyle oluşur. Bu gruplar birbirinden o kadar farklılaşır ki, artık onları aynı gruba koymak mümkün olmaz.
Her tür kendi genetik altyapısı, kendilerine etki eden çevresel baskıları ve kendi evrimsel geçmişi çerçevesinde evrimleşir. Farklı türlerde farklı kombinasyonlar, diğer türlerde hiç var olmayan çevresel baskılarla birlikte etki etmiş ve o türleri ayırt edici özellikler evrimleşmiştir. Bu da türler arasındaki farklara sebep olur. Yani kısaca her tür, kendi evrimsel geçmişi içerisinde değerlendirilmelidir.
Sorularınıza cevapları Evrim Ağacı'nın YouTube kanalındaki videolarda bulabilirsiniz.
Linkte evrim ve türlerin kökeniyle ilgili kısa bir video var. Aynı YouTube kanalında, playlist'te liseler için evrim dersleri serisi de başlangıç için iyi olabilir.