Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Meryem Nur Çam
Meryem Nur Çam
1,240 UP
Üye
1

Türler arası geçiş var mıdır?

'GENETİK BİLİMİ TÜRLER ARASI GEÇİŞİN MÜMKÜN OLMADIĞINI GÖSTERİYOR' diyen bir şahıs var kaynağı nedir bilmiyorum bu konuda açıklama yapmanız mümkün mü?
376 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Evet, vardır. Örneklerini ve mekanizmalarını buradaki yazı dizimizde bulabilirsiniz. Türler arası geçişin olmadığını, olamayacağını, bugüne kadar türler arası geçiş hakkında yazılan binlerce makalenin her birinin hatalı iddialarda bulunduğunu gösterebilen hiçbir akademik çalışma bulunmamaktadır. Dolayısıyla akademik olmayan kaynaklardan veya akademik gibi gözüken kişilerin bilimsel yayınlar yoluyla değil de kitle iletişim araçları üzerinden bilimin geri kalanıyla örtüşmeyen açıklamalarını ciddiye almamanızı önemle öneririz; çünkü bu şahsi fikirlerin hiçbir değeri yoktur.

Yukarıdaki linkte çok sayıda kaynak ve spesifik örnek bulacaksınız; ancak bir zamanlar türlerin kendi içinde de değişemeyeceğini iddia eden sahtebilim dallarının uzantısı olan bu kişiler, zaten mantık safsatası yapmaktalar: Eğer bir tür kendi içinde değişebilirse, türler arasında da değişebilmek zorundadır. Türlerin bir özelliği değiştiğinde, daha önce değişen bir özelliği eski hâline dönmemektedir. Bu durumda, yüz binlerce karakteristik ile tanımlanan bir türün özellikleri birikimli olarak değiştiğinde, nihayetinde ayrı tür (hatta ayrı cins, familya, sınıf, vs.) olarak tanımlanacak miktarda değişim biriktirmek zorundadır. Bir nehir yatağını yılda 0.25 milimetre kazıyorsa, 100 milyon yılda 2.5 kilometre kazmış olmak zorundadır. Türler, kendi içlerinde değişip de türler arası değişmemezlik edemezler, çünkü "tür sınırı" diye bir şey yoktur. Ki zaten fosiller, genler, anatomi, fizyoloji, davranışlar ve diğer tüm bilim dallarından gelen veriler, türler arası geçişin olduğu binlerce örneği akademik olarak ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Aksini söyleyenler, şahsi inançlarının propagandası için zemin hazırlama çabasındalar ve neredeyse hiçbir zaman dertleri evrim değil, sonradan pazarlayacakları kendi inanç sistemleri... Bu nedenle bu tür karşıtlıkları hiçbir zaman bilimsel ve akademik bir formda bulamazsınız, her zaman şahsi inançlar ve bilimle ilgili olmayan argümanlarla harmanlanmış şekilde sunulurlar.

Tür geçişiyle ve bunun mekanizmalarıyla ilgili akademik literatür inanılmaz derin ve hiçbir tartışmaya yer bırakmıyor (alandaki tartışmalar, "Türler, başka türlere evrimleşebilir mi?" konusunda değil, "Türler, başka türlere hangi mekanizmalarla evrimleşiyorlar?" konusunda). Birkaç derlemeyi aşağıya bırakıyorum (bunlardan bazıları türleşmeyi sadece doğadan gelen örneklerle değil, matematiksel olarak da ifade edebileceğimizi ortaya koyan makaleler).

Kaynaklar

  1. F. J. Weissing, et al. (2011). Adaptive Speciation Theory: A Conceptual Review. Behavioral Ecology and Sociobiology. doi: 10.1007/s00265-010-1125-7. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Turelli. (2001). Theory And Speciation. Trends in Ecology & Evolution, sf: 330-343. doi: 10.1016/S0169-5347(01)02177-2. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Polechova, et al. (2007). Speciation Through Competition: A Critical Review. Evolution, sf: 1194-1210. doi: 10.1111/j.0014-3820.2005.tb01771.x. | Arşiv Bağlantısı
  4. M. J. West-Eberhard, et al. (1986). Alternative Adaptations, Speciation, And Phylogeny (A Review). PNAS, sf: 1388-1392. doi: 10.1073/pnas.83.5.1388. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close