Öncelikle sorunuz ve verilen cevaplar için teşekkürler bu konuları tartışmak bence çok değerli. Yazılanların bir çoğuna katılıyorum o yüzden sadece bir kaç cümle eklemek istiyorum.
Türkiye'de iş gücünün %20'sini robotların karşılaması durumunda insan gücünü olumsuz olarak etkileyeceği ihtimal içerisinde olsada pazar payında artışa neden olacağı için olumsuz etkilenen istihdam sorununun kısmen hammadde kaynağı gibi farklı sektörlerdeki ihtiyaçtan dolayı en aza indirebilir. Aynı zamanda istihdam sorunu hükümet tarafından uygulanabilecek yada geliştirilebilecek reformlarla çözülmesi gereken bir durumdur buradaki olumsuzluk iş gücünde olacak teknolojik bir iyileşmenin önüne geçmemeli.
Türkiye özelinde bu konuyu konuştuğumuzda ağır ve tehlikeli işlerde insanların çalışmak zorunda olduğu, yüksek çalışma saatleri ve ücretlerin sosyal yaşamı karşılamaktaki yetersizliği gibi sorunlara olumlu faydası olabilir mi? Sorusunu akıllara getiriyor.
Bu düşünce ile önemli gördüğüm ve değinmek istediğim nokta iş sağlığı ve işçi güvenliği; bazı tehlikeli işlerin robotlar tarafından yapılabilirliği işçi sağlığı için oluşan tehlikeleri azaltabilir ayrıca bazı ağır işlerin insan üzerinden alınması daha konforlu ve az yorucu olabilir.
Robotlarla daha kısa sürede ürün veya iş talebinin karşılanması daha kısa çalışma saatlerine olanak sağlayabilir.
İlk yatırımı yüksek olabilecek robotlar ile insan gücünün bir araya gelmesi durumunda daha donanımlı insan gücüne ihtiyacı arttırıp bu durum ücret artışına etki edebilir.
Pazar payındaki büyüme, verimlilikteki artış ve hatalı ürünlerdeki gereksiz maliyetlerdeki azalış gibi olumlu yönlerde ele alındığında ülke ekonomisine artı yönde etki ve dolayısıyla vatandaşın cebine olumlu bir yansıma olabilir.
Hızlı ve düşük maliyetli ürünlere ekonomik ulaşım kolaylaşabilir bu durum enflasyonun düşüşünede etkili olacaktır.
Özetle ilk bakışta olumsuz gibi görünsede ki kontrollü bir geçiş olursa olumsuzluklar ortadan kalkabileceği gibi olumlu katkılarının daha önemli yönde olacağını düşünüyorum.