Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 7 Aralık 5 Cevap
18

Türkiye'de iş gücünün %20'sini robotların karşılaması yarın gerçekleşse, ekonomik, sosyal ve istihdam üzerindeki etkileri ne olurdu?

1,255 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
İlhan Taşlı
İşletme Mezunu 7 Aralık

Ülkemizin ekonomik anlamda ciddi açmazları vardır. Bunların en başında, verimsizlik, katma değeri düşük üretimin ağırlıklı olması ve global marka yaratma sorunlarımız gelir.

Sanayi ve tarım üretiminin %20 sinin, Sanayi 5.0 gibi otomasyanlarla desteklenerek, robotik üretim bantlarının kurulabilmesi muhteşem bir şey olur. Şimdi kafalarda şu soru elbette oluşuyor; otomasyon ve robotik üretim yüzünden, işinden olacak olan milyonlar ne yapacak?

Sorunuzdaki var sayım eğer gerçekleşirse, sırasıyla neler olabilir, değerlendirelim. Elbette en başta verimlilik artar; iç ve dış pazarlarda fiyat rekabet şansınız yükselir, dolayısı ile daha hacimli pazarlara ürün satabilmeniz, o sanayi koluna hizmet götüren, hammadde veya yan mamül tedariki sağlayan firmaların büyümesine neden olur. Bu tarz yatırımların altyapı imkanları sayesinde, katma değeri yüksek ürünlerin sayısı artar. Bu durum, pazar paylarınızı artırmakla kalmaz, bu ürünlere ihtiyaç duyan dış sermaye yatırımcılarını ülkenizde kalıcı yatırım yapmaya teşfik eder. Eğer başarabilirseniz global marka yaratabilme kabiliyetinizi de artırmış olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda sayılan tüm nedenler istihdam yaratacağından, olumsuz etikeden daha çok, olumlu etkiye sebep olur. Müthiş bir pembe tablo çizdik ve kafamızda şu soru ister istemez doğmuş oldu "Özel sektör, tüm bu olumlu avantajlarına rağmen, varını yoğunu ortaya koyarak bu tarz yatırımlar yapma konusunda neden çok çekimser?" Bu sorunun cavbını "Ulusların Çöküşü" isimli kitabıya Daron Acemoğlu çok güzel yanıtlıyor. Özetle: Bir ülkede siyaset ve devlet kurumlarının sağlıksız işleyişi, ulusların ekonomik büyüme sağlamasının önünde bir duvar gibi duruyor. Son cümle, sanırım pek çok şeyin cevabı olmuştur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aykut Kayı
Ağır ve tehlikeli bir işte çalışıyorum. 1 ay önce

Öncelikle sorunuz ve verilen cevaplar için teşekkürler bu konuları tartışmak bence çok değerli. Yazılanların bir çoğuna katılıyorum o yüzden sadece bir kaç cümle eklemek istiyorum.

Türkiye'de iş gücünün %20'sini robotların karşılaması durumunda insan gücünü olumsuz olarak etkileyeceği ihtimal içerisinde olsada pazar payında artışa neden olacağı için olumsuz etkilenen istihdam sorununun kısmen hammadde kaynağı gibi farklı sektörlerdeki ihtiyaçtan dolayı en aza indirebilir. Aynı zamanda istihdam sorunu hükümet tarafından uygulanabilecek yada geliştirilebilecek reformlarla çözülmesi gereken bir durumdur buradaki olumsuzluk iş gücünde olacak teknolojik bir iyileşmenin önüne geçmemeli.

Türkiye özelinde bu konuyu konuştuğumuzda ağır ve tehlikeli işlerde insanların çalışmak zorunda olduğu, yüksek çalışma saatleri ve ücretlerin sosyal yaşamı karşılamaktaki yetersizliği gibi sorunlara olumlu faydası olabilir mi? Sorusunu akıllara getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu düşünce ile önemli gördüğüm ve değinmek istediğim nokta iş sağlığı ve işçi güvenliği; bazı tehlikeli işlerin robotlar tarafından yapılabilirliği işçi sağlığı için oluşan tehlikeleri azaltabilir ayrıca bazı ağır işlerin insan üzerinden alınması daha konforlu ve az yorucu olabilir.

Robotlarla daha kısa sürede ürün veya iş talebinin karşılanması daha kısa çalışma saatlerine olanak sağlayabilir.

İlk yatırımı yüksek olabilecek robotlar ile insan gücünün bir araya gelmesi durumunda daha donanımlı insan gücüne ihtiyacı arttırıp bu durum ücret artışına etki edebilir.

Pazar payındaki büyüme, verimlilikteki artış ve hatalı ürünlerdeki gereksiz maliyetlerdeki azalış gibi olumlu yönlerde ele alındığında ülke ekonomisine artı yönde etki ve dolayısıyla vatandaşın cebine olumlu bir yansıma olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hızlı ve düşük maliyetli ürünlere ekonomik ulaşım kolaylaşabilir bu durum enflasyonun düşüşünede etkili olacaktır.

Özetle ilk bakışta olumsuz gibi görünsede ki kontrollü bir geçiş olursa olumsuzluklar ortadan kalkabileceği gibi olumlu katkılarının daha önemli yönde olacağını düşünüyorum.

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Blog Yazarı 7 Aralık

Bu konuda bir profesyonel değilim. Ama şöyle bir veri var elimizde 2 gün önce Tuik açıkladı. Hiç bir şey yapmayan ne evde ne okulda ne işte olan 2.5 milyon genç var. %20 daha iş gücü kaybı olursa bu sayı 8 milyona dayanır. Sosyal bir kriz ortaya çıkar. Suç oranı artar. Belkide daha kötüsü intihar oranları artabilir. Bir sürü sosyal iç karışıklık çıkma ihtimali zaten masada. Herşey çok daha kötü olur. Sosyolojik açıdan değerlendirilmesi gereken bir konu. Çok uzak bi gelecekte değil hemde. Neredeyse 3-4 yıl içinde yaşanacaktır.

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

O kadar çok farklı cevabı olurdu ki…

İşte birkaç örnek…

Kapitalizmde robotların devreleri yanana kadar iki katı kapasite karşılığı %40’lık işsizlik oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Faşizmde üstüne bir de robotlara yönelik yağdan, enerji ikmalinden ve bakım onarımdan mahrumiyet ve ek olarak onları güvenlik vb. ek işlerde ve karşılıksız çalıştırma sonucu en az %60’lık işsizlik beklenir.

Sosyalizmde iş saati süresinin düşmesi ve arttırılan zamanın bilime, sanata, edebiyata, düşünceye ayrılması ve vesilesi ile aksine emekçiler için %20’lik serbest zaman olanağı doğar.

Komünizmde ise robotların bile emek temelli hak sahibi oluşu ve yeteneklerine göre iş ihtiyaçları kadar yağ, yedek parça, bakım-onarım ve özellikle özgün gelişebilme olanağı sunulur. Ekonomik, sosyal, istihdam sorunu yoktur.

Tıpkı inek hikayesinde olduğu gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Kapitalizmde inekleriniz elinizden zorla alınır ve size ineklerinizden sağılan süt satılır.

Faşizmde iki ineğiniz de öldürülür ve size fatura edilir.

Sosyalizmde size inek verilmez fakat emeğiniz kadar süt verilir.

Komünizmde ise inek de, süt de bir ihtiyaç olmaktan çıkar. Çünkü öylesi bir üretim vardır ki gönüllülük ve yetenek temelinde, istemediğiniz kadar süt alabilme imkânınızdan dolayı inek bile aklınıza gelmez.

Buraya kadar ki olan genel bir değerlendirme. Fakat Türkiye özelinde ve bugünden yarına korkarım ki hiçbir cevap verilemez. Çünkü yukarıdaki hangi kategoriye veya ara ekonomik kategorilere sokarsak sokalım, kendi özgülünde gelişmeyip kendi ekonomik özgürlüğünü tamamlamayan bir ülke oluşundan dolayı her zaman bizleri şaşırtma potansiyeli taşır.

ANCAK İLLA Kİ BİR CEVAP VERMEMİZ GEREKİRSE: İthal kapitalizmin bir izdüşümü olarak söylemde sosyalizm, eylemde kapitalizm egemen olur ve önce robotların iş yükü kapitalist ekonomi modeline uygun olarak iki katına çıkarılır, ardından işçilerden de eşitlik adına aynı şey talep edilir ve her ikisi de birbirine “biz nerede yanlış yaptık” diyerek bakar durur. Bundan ötesi "dünyanın robot ve insan bütün işçileri birleşin" denir mi, denmez mi bilemeyiz...

Sevgiyle ve merhaba…

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mümin Şeker
Mümin Şeker
51K UP
Elektrik teknisyeniyim 1 ay önce

Bence hiçbir etkisi olmazdı bunu enerjinin korunumu gibi düşünebiliriz o robotların yaptığı işleri bırakan kişiler o işi yapan robotların yapımına bir şekilde dahil olacaklardır yani bir marangoz un işini bir robot yapıyor ve işten çıkarılıyor marangoz ne anlar robot yapmaktan ne yapacak misal veriyorum şöförlük bu arada bu marangozun işini yapan robotun bazı parçalarını üretme işi aldığı için çok para kazanıp eşine bir araba alan birisi eşininde şöförlüğü olmadığı için şöför arıyor gibi

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close