Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
1

Türkiye'de bir aile evlatlarına bağlı iken neden İtalya'da bu bağlılık Türkiye'deki kadar sıkı değildir?

Coğrafya, kültür gibi beşeri etmenler aile bağları üzerinde neden etkilidir?
458 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zeynep Thye
Zeynep Thye
29K UP
Bilgisayar Mühendisi

Çünkü Avrupalılar çocuklarının da ayrı bir birey olduğunun farkında. İyi eğitimliler ve olgunlar. Türkiye'deki ailelerde maalesef ki böyle bir anlayış söz konusu bile değil. Çocuklarının hep bebek kalacaklarını zannediyorlar ve kendileri başaramadığı her şeyi çocuklarına yük bindiriyorlar. Avrupa'da 18 yaşına geldiklerinde birçok aile çocuklarının ellerinden üstünü çekerler, ilerde kendine daha sağlıklı ve iyi bir hayat kurmaları için erken yaşta serbest bırakmaya ve çalıştırmaya başlarlar. Hatta bazıları evini ayırmasını bile ister. Bizde 'ağaç yaşken eğilir' diye harikulade bir söz var ama herkes çocuğunu kundaklara sarıp büyütüyor. Avrupa'nın bu kadar ileride olmasının en önemli sebeplerindendir. Amerika'da ise durum çok daha farklıdır.

184 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
2KediAnnesi

Konuya anne baba tutumlarından bahsederek giriş yapmak istiyorum. Anne-baba tutumları, genel olarak çocuğun yetiştirilmesinde anne ve babanın başvurduğu sözsel ve fiziksel iletişimleri kapsar. Benimsenen bu tutum ve davranışlar, birey psikolojisi üzerinde ciddi etkiler bırakmaktadır. Nedir bu tutumlar?

  1. Baskıcı ve Otoriter Anne Baba Tutumu: Çocuğunu, belirli bir ideal peşinde ve belirli kalıplar içinde, adeta küçük bir yetişkin yapma ça­basıyla yetiştirmeye çalışan anne babalardır. Bütün kontrol anne ve babadadır.
  2. Aşırı Hoşgörülü Anne Baba Tutumu: Yıllarca çocuk sahibi olmak isteyip olamayan kişilerde gözlemlenen tutumdur. Çocuğa her türlü özgürlük sunulur. Halk ağzıyla "şımarık çocuklar" diyebileceğimiz çocuklar bu tutuma maruz kalan çocuklardır.
  3. Kararsız ve Dengesiz Anne Baba Tutumu: Bu tutumda ebeveynler arasında bir dengesizlik vardır. Ebeveynlerden birinin onayladığı bir davranış diğer ebeveyn tarafından onaylanmaz. Sonuç olarak çocuk, neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamakta zorlanır.
  4. Koruyucu Anne Baba Tutumu: Ebeveynler çocuklarına karşı aşırı koruyucu bir tutum geliştirirler. Genellikle çocuk adına alınan kararlar ebeveyn tarafından alınır.
  5. Ret Edici Anne Baba Tutumu: Evlilik dışı ilişkiler sonucunda meydana gelen çocukların maruz kaldıkları tutumdur.
  6. Demokratik Anne Baba Tutumu: En sağlıklı ve güven verici tutumdur diyebiliriz. Alınan kararlarda aile ile birlikte çocuğunda fikirleri alınır. Aile, çocuğun hayatına gerektiği kadar müdahale eder ve çocuklarının bağımsızlaşmasına engel olacak faaliyetlerde bulunmazlar.

Bizim kültürümüzde sıklıkla Otoriter ve Koruyucu anne baba tutumları kullanılmaktadır. Otoriter tutumda aile, çocuğun yerine kararlar alır. Aşırı Koruyucu tutumda ise tabiri caizse "kirpi, çocuğunu 'pamuğum' diye sever." durumu söz konusudur. Ailelerin, bu tutumları sergilemeleri ise sizin sorunuzun cevabını oluşturuyor. Yurt dışındaki aileler daha çok çocuklarının bireyselliklerine odaklanmaktadırlar. Biz ise biraz daha koruyucu bir tutum sergiliyoruz. Bu durum aslında pek de iyi bir anlam ifade etmiyor çünkü çocukların belirli yaşlarda kazanmaları gereken beceriler var. Örneğin; Erikson'a göre 2-3 yaş arası Özerkliğe Karşı Kuşku ve Utanç dönemine tekabül eder ve bu dönemde çocuklar için kritik olan duygu "bağımsızlık" duygusudur. Ebeveynler, bu dönemde çocukların kendi başlarına gerçekleştirmeleri gereken özbakım becerilerini çocuklarının yerine yaparlar ve onların bir çok gelişim alanına büyük bir darbe indirirler farkında olmadan. Diğergamlık ya da özgecilik diye tanımlayabileceğimiz ve en basit anlamda "Sen ağlama, senin yerine de ben ağlarım" diye tabir edebileceğimiz bir tutumla yetiştirdiğimiz çocuklar ileride tek başlarına karar vermekte zorlanan, basit bir kıyafet tercihi bile yapamayan bireylere dönüşüyor. Ayrıca ailelerin geç yaşta evlat sahibi olmaları veya zor yollarla çocuk sahibi olmaları da bu tutumların ana sebepleri olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak ülkemizde de gayet bilinçli ebeveynlerde var. Her ne kadar gün geçtikçe toplumsal anlamda yozlaşsak da ebeveynler artık geçmişe göre daha bilinçliler, bilinçli olmak yolunda çaba sarfediyorlar. Çocuklarıyla ilgili daha çok şey merak ediyorlar. Burada önemli olan doğru kaynaktan bilgi edinmek. Ben okul öncesi öğretmenliği mezunuyum ve çevremde çocuk sahibi olan tanıdıklarımdan gerçekten çok soru alıyorum. Çocuklarını iyi bir insan olarak yetiştirmek istediklerinin farkındayım ve farkında olduğum diğer bir nokta ise yavaş yavaş gelenekselleşen tutumlar geride kalıyor. Dolayısıyla düşüncelerimizi ifade ederken çağın durumunu da göz önüne almamız gerektiğini düşünüyorum. Evet, bilinçsiz ebeveynler her yerde var ama hepsi Türkiye'de değiller. Her toplumun bilinçsiz bir kesimi var, belki bizde daha fazla. Ama dediğim gibi, kültürümüz değişiyor. Önceleri okul öncesi eğitim üzerinde çok durmayan veliler artık çocuklarını bu kurumlara gönderiyorlar. Öğretmenlerle işbirliği içerisinde onların olumlu kişilik gelişmelerine destek çıkıyorlar. Elbette sabit fikirler olacaktır ancak bilinçlenmeye çalışan velilere de haksızlık edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

113 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close