Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 6 Ekim
0

Türkiye maarif modeli ilgili ne düşünüyorsunuz?

Nasıl.bir çözüm süreci için tercih ederiz?
293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 11 Ekim

MAARİF MODELİ ÜZERİNE İKİ FARKLI BAKIŞ!

Maarif Modeli iki temel tespit üzerinden iki temel kulvarda tartışılıyor.

İlk tespit toplumun değerlerinin aşındığı, aşınmanın sebebinin evrimci temelde insanları manevi dünyalarından uzaklaştırdığı ve bu nedenle eğitimin buna birincil elden ve doğrudan müdahale etmesi gerektiği üzerinedir. Bu ilk tespite göre aşınmanın sebebi milli-manevi değerlerden sapma olarak öngörülmüştür ve yerine tam tersi bir akıl ikama edilmeye çalışılmıştır. Özeti de şudur: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, milli ve manevi değerlerin eğitimin ayrılmaz bir parçası haline getirilmesini öngörüyor. Öğrencilere, vatanseverlik, şefkat, merhamet gibi değerler kazandırılarak, onları topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmek amaçlanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci tespit aynı temelde yine toplumun değerlerinin aşındığı üzerine kurulu fakat bununla yetinmeyen bir tespit ve ekliyor: Toplumun değerlerinin aşınması toplumda egemen kılınmaya çalışılan kayırmacılık, topluma enjekte edilmeye çalışılan yozluk ve buna zemin hazırlayan yolsuzluktur. Bunun nedeni de toplumun akıl ve bilimden uzaklaştırılmasıdır. Laik, demokratik, bilimsel, parasız ve ulaşılabilir eğitim anlayışından uzaklaşılması, yerine ticarileşmiş, çıkara endeksli, akıl ve bilime değer vermeyen, anti laik ve eşitsiz bir sistemin ikame edilmesi. Bunu yaratan sistem hastalığın kendisi olduğu için çare olamaz. Özeti de şudur: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, eğitimin temel dayanaklarını 12 Eylül darbe rejiminin yapmak istediği gibi Türk-İslam sentezi ile şekillendirerek, öğrencilerin kültürel ve dini kimliklerini İslami öğretilerle harmanlamayı amaçlıyor.

İlki, milli-manevi değerlere sıkı sıkıya sarılmayı bir çıkış noktası alarak ön görür iken, ikincisi aksine akla ve bilime sıkı sıkıya sarılmayı bir çıkış noktası olarak ön görüyor ve eğitimin bu temele dayanması gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Sonuç ise; ne yazık ki ilkinden yana ve eğitimin hiçbir tarafı ile müzakere etme ihtiyacı bile duyulmadan tavır takınmak ve yasalaştırmak şeklinde olmuştur. Ancak konu ile ilgili tartışmalar devam etmektedir.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye eğitim sendikalarının, bilim çevrelerinin ve kıyas olması açısından Millî Eğitim Bakanlığının internet sayfalarından ulaşılabilir. Takdir sizindir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu konuda, daha önce gerek bu minvaldeki ve eğitim üzerine sorulara yönelik vermiş olduğum cevaplarda gerekse blog yazılarımda özellikle vurguladığım “ALT YAPI”, “ÜST YAPI” ile “NEDEN-SONUÇ” ilişkisinin irdelenmesini rica ederim.

Neticede yemek yediğimiz için acıkmayız. Aksine acıktığımız için yemek yeriz. Bu, hayatın her alanı için geçerli olan doğru tedavinin ancak doğru teşhise bağlı olma koşulunu dayatan bilimin ve aklın ilk kuralıdır. Bu kuralı aklımıza estikçe tersyüz edersek, sadece bindiğimiz dalı kesmiş olmayız aynı zamanda tersyüz olanın bir tek biz ve geleceğimiz olduğunu, HAYATIN ŞAMARI bize zor yoldan öğretir. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. EĞİTİM SEN Sendika. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ne Getiriyor?. (11 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2024. Alındığı Yer: Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close