Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Monkey D Luffy
Monkey D Luffy
1,135 UP
Üye 2 Ağustos 2021
3

Türkiye Komünist yönetime geçse ne olur?

3,521 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilimsevmez 11 Eylül 2021

Komünist devrim ve sonuçları Türkiye için bir felâket olur.

Öncelikle ekonomideki tekelleri anlayalım. Komünist bir toplum düzeninde üretim araçları sadece tek bir kurumdadır, devletin elindedir. Devlet dışında birinin bir fabrika işletmesi ve üretim yapması kesinlikle yasaktır. Bunun anlamı, yediğiniz yemekten oturduğunuz koltuğa ve izlediğiniz televizyon kanalına kadar her şeyin devlet tarafından üretilmiş olmasıdır. Daha farklı bir alternatife geçme şansınız yoktur. Alternatifi kendinizin yaratmaya çalışması zaten katiyen yasaktır. Yani mevcut ürünlerden veya hizmetlerden memnun değilseniz alternatif sağlayıcıya geçemeyeceksiniz, devletin insafına kaldınız. Kapitalist sistemde durum tam tersidir, şirketler sizin isteklerinizi karşılamaya mecburdur ve şirketten memnun olmadığınız ilk an farklı bir şirkete geçebilirsiniz.

İkinci nokta şudur: bir hizmeti sadece ve sadece bir kurum sağlıyorsa ortada daha verimli çalışmaya ve daha iyi ürün üretmeye yönelik yeterli bir motivasyon yoktur. Devlet herhangi biriyle sektörde rekabet etmediği için ve dolayısıyla siz farklı bir yerden ürün alamayacağınız için oraya muhtaçsınız. Sizin oradan alıp almamanız da devlet için hiçbir şey değiştirmiyor. O hâlde bir ürünün daha fazla çeşidini daha kaliteli bir şekilde görmeyeceksiniz, tabii ortada bir ürün görebilecek kadar şanslı olursanız. Çünkü komünist bir ekonomik sistem ülkelerin verimini dramatik bir şekilde düşürür. Aşağıdaki makaleden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ndeki özel sektöre ait tarım alanı ile devlete ait tarım alanının veriminin karşılaştırılmasını okuyabilirsiniz. Toprağın %3 civarı özel mülkiyete ait iken birçok ürünün neredeyse yarısı buralarda üretilir. Yani %97'lik devlet toprağı, %3'lük özel toprağa anca yetişebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ürettiğiniz ürünün meyvelerini kendinize saklayamazsınız. Herkes istese de istemese de eşit olacağı için sizin çalışmanız ile bir başkasının karnı doyar. Bu durumdan memnun değilseniz itiraz etme hakkınız yoktur. Bu, sadece, başkasının karnının doymasını istiyorsanız hoştur. Ancak o zaman da komünizme ihtiyacınız yok, gidin bağış yapın.

>''herkes devlet için çalışır ve vergi olmaz'', tabii, çünkü zaten üretiminiz devlete aittir. Üretiminizden devletin bir pay alması (aka vergi), üretiminizin tamamen devlete ait olmasından ve başkalarına dağıtılmasından daha tercih edilesidir.

Devlet harcama yapmazdı, çünkü komünist sistemde bir para mekanizması yoktur. Devlet sadece üretim yapar. Her şey ona ait olduğu için neyi ne kadar üreteceğinin kararı da sadece ona aittir. Devlet isterse sarı ördek üretir, isterse cephane. Para olmadan üretim yapmak neye ihtiyacınız olduğunu bilemeyeceğiniz anlamına gelir - yani üretilen ürünlerin insanların talebini karşılamıyor olma ihtimali gayet yüksektir.

Bir ülkenin her şeyini tamamen kendi kendine üretmesi de iyi bir şey değildir. Savaş ihtimalini arttırmaktadır. Küresel bir ekonomi ülkelerin birbirine saldırmasını çok daha tehlikeli kılar (çünkü birçok ülke ile alışveriş yaparsınız, savaş durumunda bunların hepsini kaybeder ve ekonomik çöküşe gidersiniz) ancak herkesin zaten kendi kendine yaşadığı bir dünya düzeninde diğer ülkenin kaynaklarına hakim olabilmek için savaş açmak çok daha mâkûldür.

279 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. W. de Pauw. The Private Sector In Soviet Agriculture (Sovyet Tarımında Özel Sektör). (11 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2021. Alındığı Yer: doi: 10.2307/2493038. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 2 Ağustos 2021

öncelikle şu konuda bir anlaşalım, iyi-kötü yönetim biçimi yoktur. her yönetim şeklinin iyi ve kötü yanları karman çorman şekildedir ve kusursuz bir yönetim şekli daha bulunamamaıştır. ayrıca her yönetim biçimi yönetici bağlıdır, kötü yönetildiği taktirde bütün sistemler çöker, tam tersi biçimde iyi yönetildiği vakit ülkeyi kalkındırır.

tam olarak kestirmesi zor bir soru çünkü Türkiye daha sağcı, muhafazakar bir kafa yapısında bir kültüre sahip. komunizmi benimsemesi zaman alır bu yüzden sosyalist bir düzenden geçip yavaş yavaş kültürün değişmesi gerekir. gerçekten doğru ve mükemmel bir yönetici olduğunu varsayarsak, işsizlik biter ve açlık sınırında hiç kimse kalmaz. çünkü üretilen her şey eşit bir şekilde bütün ülkeye dağıtılırdı, herkes devlet için çalışır, vergi olmaz, herkese bedava ev ve araba verilirdi. genel olarak çinle işbirliği yapılır, satın alınan ürünler gösterişsiz ve lüks olmayan şeyler olurdu. devlet başta eğitim ve üretim olarak harcamalar yapardı. ekonomik krizlerin hiçbirisinden etkilenmez, kendi içinde üretimini yapan ve teknolojisini üreten bir ülke olurdu çünkü Türkiye toprakları buna çok elverişli.

dediğim gibi bunlar mükemmel bir yönetici sayesinde olur, ve o mükemmel yönetici gelmediği vakit çok büyük kayıplar verilirdi, bunun altını çizerim. komunizm de yetkisiz itiraz yoktur, kötü yöneticiyle direk çöker. güzel bir belgesel linki atıyorum, Türkiye'de komunizm ilan edilse olacakları anlatıyordu, işçinin söylediği bir söz yüreğimi çok incitmişti "20 yıldır önünden geçtiğim lokantadan bu gün ilk defa yemek yedim."

Tüm Reklamları Kapat

Devrimden Sonra :https://www.youtube.com/watch?v=as693em-aVM

444 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close