Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Türk Eğitim sisteminde okul olarak kurgulanan binaların, kişilerin eleştirel düşünme becerileri üzerinde bir etkisi olabilir mi?

539 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
35K UP
Öğretmen

Evet oldukça kuvvetli bir pozitif korelasyon var.

Aslında bu tüm okullarda hatta en iyi eğitim sistemlerinde dahi yaşanır.

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle ki, çocuklar okula başlamadan önce yaratıcılıkları ve bakış açıları bir yetişkine göre korkunç derecede farklı, bireysel ve bağımsızdır.

Bunu kendiniz dahi deneyebilirsiniz. Okul öncesi eğitime dahi başlamamış en az 5 6 çocuk bulun ve onlara dağ, yemek, hayvan ve ağaç (yahut çiçek, bitki) resimlerini çizmelerini isteyin göreceğiniz şey çok güzeldir. Neredeyse hepsi birbirinden bağımsız özelliklerde resimler çizecektir. Aynı çocuklara bir de ilkokula başladıktan sonraki süreçte aynı nesneleri çizdiein. O kadar sıradan ve standartlaştığını göreceksiniz ki şok olmamanız elde bile değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun birçok nedeni var. Ancak en büyük neden çocuğun aklındaki ağaç figürü ile öğretmenin çizdiği figür farklı ise çocuk zihnindeki ağaç figürünü hemen güncelleyip kendisinin yanlış öğretmenin doğru olduğunu düşünmesinden kaynaklı değiştirmesidir.

Ve bizdeki gibi sistemlerde bilgilerin çoğu kavrama düzeyinde kalır. Yani çocuk sadece olayı veya bilgiyi kavrar. Farklı şekilde kullanmaz. İstenilen soruya istenilen nokta atışı cevap gelir. Soru biraz farklılartığında veya bilgilerin harman edilmesi istendiğinde ise çocuk süt dökmüş kediye döner. Bilmemesinden de değil kullanamamasındandır. Halk arasında buna ezber eğitim diyoruz.

Çocuklar yaparak yaşayarak öğrenmeli, ilgi alanlarına ve zeka türlerine göre yönlendirilmeli. Deney yapmalı, araziye çıkmalı, kendi soru yazmalı, proje hazırlamalı, sorumluluk almalıdır. Ancak biz çocuklara bilgiyi sadece yüklüyoruz, ne kadarı aklında kalıyor o da ortada işte. 12 yıllık matematik eğitimlerinde üstlü sayıları yapamayan problem çözemeyen çözerken yorulan çocuklar çıkıyor.

Çocuklar derslerde tartışmalı. Fikir öğrenmemeli. Bilgiler verilmeli ve tartışarak kendi fikirleri yarattırılmaya çalışılmalı. Sorumluluk almalı, hata yapmalı. Kafese koyduğumuz kuşun avlanmasını istiyoruz... Çocuğa örnek olunmalı, rehber olunmalı. Çocuklar zaten doğru yolu bulurlar biz niye onları direkt o yola götürüyoruz ki ? Bizim yolumuzun doğru olduğunu söyleyen kim ? Felsefe yapmalılar. Tartışmaktan, soru sormaktan, fikir belirtmekten, yanlış cevaplamaktan korkmamalılar. En önemlisi de bu, korkmamalılar.

Kısacası öğretmen, öğrencilerine en fazla nereye bakacağını söylemeli. Çocukların orada ne görecekleri, oradan ne alacakları, ne anlayacakları onlara kalmış, yaratıcılıklarına kalmış.

114 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hepimiz Sanalız
Hepimiz Sanalız
2,489 UP
Sosyoloji Yüksek Lisans mezunuyum. Felsefe Öğretmeniyim.

Michel Foucault'un da eserlerinde durduğu bir mesle vardır. Hapishaneler, hastaneler ve okulların aynı mentaliteden kaynaklandığını söyleyerek toplumu disipline etme ve uysallaştırma sürecinin bir parçası olarak görmektedir. Okulların duvarları ile hapisane duvarlarının benzerliği buradan kaynaklanmaktadır. Elbette bu bir tesadüf değildir.[1]

Özetle; Türk Eğitim sisteminde okul olarak kurgulanan binaların, kişilerin eleştirel düşünme becerileri üzerinde bir etkisi vardır sonucuna ulaşmak zor değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Foucault. (2015). Hapishanenin Doğuşu. ISBN: 9789755330327. Yayınevi: İmge Kitabevi Yayınları.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Antarktika'daki Canlıların Kaçamadığı Ölümcül Buz Büyüsü!
Antarktika'daki Canlıların Kaçamadığı Ölümcül Buz Büyüsü!
Fukushima'nın Radyoaktif Suları Okyanusa Boşaltılınca Ne Olacak?
Fukushima'nın Radyoaktif Suları Okyanusa Boşaltılınca Ne Olacak?
Bu Lamba Sizi Hackerlardan Nasıl Koruyor?
Bu Lamba Sizi Hackerlardan Nasıl Koruyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Sizin Kulağınız Bu Tuhaf Şeylerin Kaçını Yapabiliyor?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Kırık Kalp Sendromu: Aşk Acısı Sizi Öldürebilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close