Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdullah Vatansever
Üye 18 saat önce 1 Cevap
1

Ödüllü Soru Türdiriltimi Neden Yapılır, Amacı Tam Olarak Nedir?

Türdiriltiminin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını biliyorum. Tek sorum şu: neden? Zaten hali hazırda nesli tükenmiş bir canlının geri getirilmesi ne fayda sağlayacak ekosistem için. Üstelik o türün güncel ekosistemde aşırı avantajlı olması nasıl engellenecek? Bu noktada düşüncem, bir özelliğin gün yüzüne çıkması ve o özelliğin insan faydasına kullanılması. Bilgisi olmayan, yapay zekadan yardım alacak kişiler cevaplamasın lütfen.
120 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hamza Kaan Çelik
Öğrenciyim 15 saat önce

1. Ekosistem Dengesini Onarma

Bazı türler, anahtar tür (keystone species) olarak ekosistemde kritik roller oynar.

Örneğin: Tundralara mamut benzeri hayvanların getirilmesi, ağaçların yayılmasını engelleyip otlak ekosisteminin korunmasını sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Amaç, geçmişte var olan doğal dengeyi kısmen geri getirmek.

Risk: Ekosistem yıllardır o türe göre değil, onun yokluğu üzerine evrimleşmiş olabilir. Yeni sorunlar doğabilir.

2. Biyoteknoloji ve Genetik İlerlemenin Uygulama Alanı

Türdiriltimi, aslında bir araç: CRISPR gibi gen düzenleme teknolojilerinin sınırlarını zorlayarak daha iyi tıbbi/genetik çözümlere yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla, bazı projeler türü gerçekten "canlandırmaktan" çok, genetik mühendislikte bir dönüm noktası yaratmayı hedefliyor.

3. İnsan Eliyle Yok Edilen Türlerin Telafisi

Özellikle insan müdahalesiyle yok olmuş türler (örneğin: Tazmanya kurdu, göçmen güvercin) için bir tür etik borç olduğu düşünülüyor.

"Yok ettik, en azından geri getirelim" yaklaşımı var.

4. Bilimsel ve Eğitimsel Amaçlar

Türdiriltimi, kamuoyunun biyolojik çeşitliliğe ilgisini artırmak, yok oluşları görünür kılmak için bir vitrin görevi görebilir.

Yani bazen gerçek koruma projelerinin reklamı gibi kullanılıyor.

---

5. Özelliklerin ve Genetik Kodların Kazanılması (Senin Düşüncene Yakın!)

Bazı türlerdeki özellikler (soğuk dayanıklılığı, bağışıklık sistemi, biyolojik yapı vs.) biyoteknoloji, tıp ya da tarım gibi alanlarda kullanılmak isteniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin: Mamutların soğukta yaşama özelliği, iklim değişikliğine dayanıklı hayvanlar üretmek için gen aktarımında kullanılabilir.

Bu durumda tür sadece araç – asıl amaç özelliği almak.

Peki Avantajlı Olmaları Nasıl Engellenecek?

Tüm Reklamları Kapat

Bu ciddi bir problem:

Genetik düzenlemeyle “sönük” hale getirme: Üreme kabiliyeti kısıtlanmış, davranışları sınırlandırılmış bireyler oluşturulabilir.

Kontrollü habitatlarda tutma: Serbest doğaya değil, yarı-kapalı sistemlere bırakmak.

Hibrit üretim: Gerçek eski tür değil, ona çok benzeyen ama tam olarak aynı olma

Tüm Reklamları Kapat

yan canlılar yaratılıyor. Böylece "kontrol edilebilir" kalıyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close