Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Toprak nasıl oluyor da her sezon verimli meyveler daha doğrusu mahsüller verebiliyor?

Ben sebze ve meyvelerin büyük bir kısmının sudan oluştuğunu biliyorum. Aynı zamanda ekosistem döngüsünün toprak verimliliği açısından gübreler oluşturduğunu da biliyorum. Ama toprağın bu kadar verimli oluşunu aklım almıyor.
403 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu sorunuzun pek net cevabı var.

Bitkiler, bitki besin elementi dediğimiz belirli maddeleri topraktan alarak beslenirler. Bu bitki besin elementlerini, alım miktarlarına göre makro ve mikro olarak sınıflandırırız. [1]

Makro elementler olan azot, fosfor, potasyum, magnezyum gibi elementler bitkiler tarafından bol miktarda alınırlar ve bu yüzden topraklar belirli elementler açısından fakirleşebilir. Hatta belirli süreler ve topraklar için mikro element eksiklikleri bile ortaya çıkar. Bu durumda da bitkilerde, besin elementi eksiklikleri baş gösterir. Yani toprak, sandığınız gibi o kadar da verimli bir kaynak sayılmaz. Kapasitesi var, içerdiklerinin belirli bir miktarı var.

Tüm Reklamları Kapat

Gözden kaçabilecek nokta şu: Belirli bitkiler, belirli elementleri daha fazla ya da daha az tüketirler. Ve yine belirli bitkiler, toprağın belirli tabakalarından besin ve su alırlar. Derin köklü, yüzlek köklü bitki ayrımı bunun sebeplerinden biridir mesela. Ve doğada hiç bir bölgede tek bir bitki türü hâkim olmaz. Bir çeşitlilik söz konusudur. Buna göre çeşitli bitkiler de farklı tabaklardan farklı elementleri alacağı için doğal ortamlarda bitki besin elementi eksiklikleri daha az görülür ya da zaten bir bölgedeki bitkilerin biri, diğeri için besin maddesi oluşturur. Bir ağacın yaprağı toprağa dökülür ve diğer ağaç için besin oluşturur. Doğada böyle bir denge vardır.

Ama günümüz tarımsal alanlarında belirli bölgeler yüksek oranda aynı bitki deseniyle doldurulduğu için o bölgede toprak hep aynı yönlü sömürülür. Ve hâkim bitkiye besin teşkil edecek diğer bitkiler ortamda yoktur. Bu durumda toprak öylesine çabuk fakirleşir ki inanamazsınız. Bu yüzden zaten tarımsal gübreleme kaçınılmaz bir uygulama.

Özetle... Topraklar sanıldığı gibi çok zengin besin kaynakları değiller. Fakirleşebilirler. İçerikleri de belirli sınırlar dahilinde ve belirli koşullarda zengin olarak kabul edilebilir.

Kaynaklar

  1. www.ankara.bel.tr. Toprak Bilgisi. Alındığı Tarih: 30 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.ankara.bel.tr | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close