Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Toplumda sıklıkla duyduğumuz “hastalık hastalığı” gerçek mi?

Bilimsel bir tanı ve bilimsel bir ismi var mı?
303 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hayrettin Enes Karalı
Lise Öğrencisi

Hastalık hastalığı, tıbbi adı “hipokondriyazis” olan bir tür takıntı hastalığıdır. Bu hastalıkta hastanın takıntı teması “kendi sağlığı”dır.

Hastalık hastalığı tanısı alan kişiler tıbben bedensel bir hastalığı olmadığı halde doktorlara inanmaz ve ciddi bir beden hastalığı olduğunu savunurlar. Bu doğrultuda sık sık hekime müracaat ederler. “Hastalık hastası” teriminin de gayet güzel bir şekilde özetlediği bu bozuklukta hasta, sağlığının bozulduğu veya bozulacağı endişesi içindedir. Hastalık hastalığı içinde yer aldığı takıntı hastalıkları yani obsesif kompulsif bozukluk (OKB) yelpazesinde yer alan diğer takıntı bozuklukları olan kirlenme takıntısı, dini ve cinsel vesvese takıntısında olduğu gibi bu hastalıkta ise “hastalanma takıntısı” vardır.

Hastalık Hastalığı Belirtileri

Tüm Reklamları Kapat

Hastalık hastalığı olan hastalar bir bedensel şikâyetin peşine düşerek bu konuyla ilgili olan branşın hekimine müracaat ederler. Örneğin merdiven çıkarken nefesi daralan ve kalp ritmi artan bir kişi kendisinde kalp ya da akciğer hastalığı olduğu endişesine kapılır ve kardiyoloğa başvurur. Yapılan tüm tetkik ve muayenelerden sonra hekimin “bir sorununuz bulunmuyor, kalbiniz ve akciğerleriniz gayet sağlıklı” demesine rağmen hastanın aklındaki şüphe giderilmez. Hastalık hastalığı olan kişilerde hekimin kendisi ile yeterince ilgilenmediğini ve eksik bir şeyler bıraktığını düşünerek daha emin olmak için başka bir hekime müracaat eder. İkinci hekim de benzer yaklaşım sergilese bile iki hekim arasındaki bazı yaklaşım farklılıklardan şüphelenerek her ikisine karşı da güvenini kaybeder ve üçüncü bir hekime gider. Hastalık hastalığı rahatsızlığında tüm bu araştırmalar sırasında tıbben bir anlamı olmadığı halde tetkik kâğıtlarında yer alan bazı anormal sonuçları kendi kendine “bir sorun olduğu ancak kendisine söylenmediği” yönünde yorumlar ve endişeleri daha da artar. Bu hastalar sık sık hekim değiştirir. Hastalık hastalığı rahatsızlığı olanlarda sorunun bedensel olmadığı, bir psikiyatriste gitmesi gerektiği söylense bile hasta buna inanmaz ve psikiyatriye gitmekten kaçınır. Şikâyetleri başladıktan aylar hatta yıllar sonra psikiyatriste geldiğinde bile amacı tedavi olmak değil sorunun psikiyatrik olmadığını psikiyatristin ağzından teyit ettirmektir. Hastalık hastalığı bu doğrultuda psikiyatristin önüne kalın bir tetkik klasörü koyarak bunların hepsini incelemesini ve kendisinde hiçbir hekimin tespit edemediği “gizemli bir hastalık” teşhisi koymasını umar.

Hastalık Hastalığı Nedenleri

Hastalık hastalığı diğer takıntı hastalıklarında olduğu gibi bu hastalıkta da çok sayıda neden tanımlanmıştır. Genelde hastalarda belirtilerin başlangıcından kısa süre önce yaşanmış önemli bir travmatik yaşam olayı bulunur. Bunun yanında genel bir sıkıntı ve huzursuz yaşam tarzı zeminde yer alıyor olur. Yani kabaca hastalığın oluşum mekanizmasını “stresin bedenselleştirilmesi” olarak ifade etmek mümkün olabilir. Bu hastaların kişilik özellikleri arasında titiz, dikkatli, şüpheci özellikler bulunur.

Genetik Geçişli Midir?

Tüm Reklamları Kapat

Hastalık hastalığı rahatsızlığında, OKB hastalıklarında genetik bir yön vardır ancak bu genetik geçişin şekli henüz net olarak bilinmemektedir. Hipokondriyakların aile bireyleri arasında diğer takıntı türü hastalığı olanlara sıklıkla rastlanır. Hatta paranoya tanısı ile tedavi gören akrabaları bile bulunabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık hastalığı tedavisi diğer takıntı hastalıklarında olduğu gibi ilk etapta ilaçlardır. Hasta-hekim ilişkisinin güven zemininde kurulduğu ve hastanın tolere edebildiği bir ilaç tedavisi ile belirtiler denetim altına alınabilir. Buna ilave olarak bazı tedaviye dirençli olgularda manyetik uyarım tedavisi (TMU) ve hatta elektroşok tedavisi (EKT) gerekir. Hastalık hastalığı tedavisi için her koşulda psikoterapi ihmal edilmemelidir. Ancak hastaların hekime güven sorunları olması, sık sık hekim değiştirmeleri, masum ve geçici ilaç yan etkilerini farklı yorumlayarak ilaçları bırakma eğilimi taşımaları nedeniyle tedavi başarısı düşebilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close