Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kezban Oksal
Üye 4 gün önce
0

Thales kim ve nerede?

339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafacan Demir
Felsefe ilkçağ felsefesini uzunca bir süre araştırmıştım 4 gün önce

Thales ilk metanın (madde) arkesi (özütü) hakkında bilgi üreten Yunan filozofu. Mesela sen bir metasin bulunduğun ev bir meta evren bir meta yani gördüğün bütün herşey bir materyal, Thales ise bu materyalin ilk neyden dönüştüğü hakkında bilgi veren filozof dikkatini çekerim hangi metadan döndüğünü düşünmüş o dönemde antik Yunan'da yokluktan varlığın gelmesine irrasyonel (gerçek dışı /akıl dışı) olarak bakılıyor du bu etkiler altında Thales metanın "Su" dan geldiğini söyledi metanın Su dan geldiğini düşünmesini sebebi ise suyun katı sıvı gaz formuna dönüşebilmesini gözlemlemesi ve bitkilerin içindeki öz sıvının sıvı olması ve su içmeden çoğu canlının hayatta kalamadığını görmesi sonucu mit/din den ayrı ilk kez aklını kullanarak fikir üretmiş. Tarihî şahsiyeti ise Lidyalılar Medler ile savaşmaya giderken (Kızılırmak) suyun hızı çok hızlı olduğu suyun yanına yollar açarak suyun yavaşlatılması fikrini sunmuş Lidyalılar Medler ile savaşırken savaşın biteceğini söylemiş nedenini soranlara ise güneş tutulması olacak demiş (Güneş tutulması tanrılar tarafından barış istendiği inancı) bana şahsi fikrimi sunarsan anaksimandrosun apeiron fikri ile permenidesin yokluktan varlığa geçiş fikrini ( big bang) benimsiyorum Herakleitos'un logos Fikri ise ilk entropi kanunu açıklamaya çalışmış bunlar gerçekten o döneme göre mükemmel düşünceler eğer Thales hakkında okuma yapmak istiyorsan zaten ilkçağ filozoflarının Platon ve Aristoteles harici hepsinin fikirleri tarihî şahsiyetleri fragman fragman çok kısa Ahmet Arslanin ilkçağ felsefe tarihi setini öneririm [2][1]ben çok uzun zaman önce okudum eğer ufak tefek hata yaptıysam düzeltilmesi güzel olur felsefi kişiliğini ezbere biliyorum ama tarihi kişiliğinin çok azı aklımda dediğim gibi İlk çağ filozoflari hakkında detaylı okuma yapmak istiyorsan Ahmet Arslanin ilkçağ felsefe tarihini oku sadece thalesi merak ediyorsan Pinhan yayıncılık'tan çıkan "Fragmanlar - Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes

Kişilikleri, Doktrinleri, Alımlanmaları" İnce kıtap zaten Thales kismini okursan yeterde artar ama daha detaylı analiz için Ahmet Arslan okuyabilirsin ama benden sana nacizane tavsiye felsefenin başlangıcıni sadece antik yunan olarak görme Asya da buda'yi oku Konfüçyüsu oku orta Doğu'da Zerdüştu oku eğer bir filozoflar hakkında kronolojik bir okuma istiyorsan kçağ filozoflarından için

•5 ciltlik Ahmet Arslan oku

Tüm Reklamları Kapat

• platonun say yayınlarından çıkan ince ince 29 kitabı var onları oku

• aristotalesin kitapları var

Istersen doğu ekolüne girişte yapabilirsin :)

Sonra ise ortaçağ felsefesi ile devam edebilirsin.

Kaynaklar

  1. A. Arslan. İlkçağ Felsefe Tarihi Serisi - 5 Kitap Takım. Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: alfakitap | Arşiv Bağlantısı
  2. Prof.Dr. Ahmet Arslan. Felsefeye Giriş.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close