Sorunun net cevabı: "Verilerin senin teknik ve güvenlik bilgin kadar güvendedir." Eğer normal ve sıradan bir bilgisayar, mobil aygıt, smart tv veya herhangi bir dijital aygıt kullanıcısı iseniz cevap: hayır hiç bir veriniz güvende değil ve bunu açıkça söyleyebilirim. Yani burada anlatmak istediğim eğer verileriniz için özellikle güvenlik tedbirleri almıyorsanız veya alacak bilgi dahilinizde değilse güvende değilsiniz. Şuan bağlı olduğunuz internet ağı, bilgisayarınızın veya cihazınızın mac adresleri/fiziksel mac adresleri, şifresiz dosyalarınız(verileriniz), çok güvenerek kullandığınız o meşhur "ICLOUD" veya "Google drive" vs hepsi verileriniz teker teker süzmekte hepsine meta yerleştirerek işlemekte. Yani gözünüz arkada kalmasın verilerinizi sizin için kontrol eden "bir" değil "onlarca" kurum var :)
Evet bu yazıyı okuyanları duyabiliyorum hadi oradan benim dosyalarım, bilgilerim, yaptıklarım, konuştuklarım kimin işine yarayacakta beni izleyecekler diyebilirsiniz fakat bu izleme zannettiğiniz bir izleme değil. Hani biri bilgisayarın karşısına geçip sizin masaüstünüzü veya fotoğraflarınızı amaçsız bir "hacker" gibi izlemiyor :) Özellikle Amerika, Çin, Rusya gibi büyük devletlerin internet tabanlı güvenlik kuruluşları (NSA, FSB, FAPSI gibi kurumlar) dünya üzerinde ki akan çoğu veriyi ilk elden geçiren oluşumlardır denebilir.
Bu yazıyı eğer detaylı yazarsak çok ama çok uzar o yüzden sadece sorunuzun cevabını yukarıda ki şekilde vermek yeterli. Eğer kişisel özgürlüğü ve güvenliğinizi önemsiyorsanız "açık kaynak kodlu" yazılımlar kullanmaya özen gösterin. (Windows veya Macintosh değilde "Linux" gibi...)
Ayrıca şuan dünyada ki internetin çoğunluğunu normal düzeyde ki dijital aygıt kullanıcısı yani (yazılımcı, hacker, pentest uzmanı, bilişimciler) dışında ki kişiler hariç %97'sini oluşturmakta. Bu %97'lik kısım kendini her zaman çok güvende hissederler ve herhangi bir güvenlik önlemi alma gereksinimi duymazlar çünkü kullanıldıklarının farkında değildirler. Güvenlik gerçekten var terimini absürt olarak şu şekilde tanımlayabiliriz; Bizi virüsten koruması için indirdiğimiz anti-virüs yazılımları aslında bizlerin bilgisayarlarını tararken, kişisel bilgi ve dosyalarımızı da kendi sunucularında işlemekte ve bunları satıp/pazarlamaktadırlar.
Eğer bu içinde bulunduğumuz uçsuz bucaksız ve bulunmaz bir nimet olan internetin güvenliğini hakkında çarpıcı detayları daha çok öğrenmek istiyorsanız. Eski CIA ajanı olan "Edward Snowden"in kendi yazdığı biyografi kitabı olan "Sistem Hatası"nı okumanızı şiddetle öneririm.