Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Batuhan İyiis
Batuhan İyiis
2,799 UP
Üye
1

Tek bir yasanın var olması teistik argümanları çürütür mü?

Bildiğiniz teistik argümanlar genellikle doğa yasalarının düzenli olmasından bahseder. Yasalar Tanrı tarafından ince ayarlı bir şekilde yaratılmıştır. Eğer öyle olmasaydı atomların bilgi irade ve güç sahibi olmaları gerekirdi. Ama değiller .... Peki ya evreni açıklayan tek bir yasa var ise diğer yasalar sadece bunun bir yansıması ise tanrıya gerek olur mu? (O yasa evrenin form değiştirme yasası olabilir)
1,047 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhaba.

Hassas ayar argümanı gibi argümanlara verilen cevaplardan biri mevcut düzeni daha da temel yasalarla açıklayabileceğimiz şeklinde. Bu mümkünse hassas ayar argümanına ne olur? Bir kere ateistlerin açıklaması gereken şeylerin sayısı azalmış ve bu nedenle ateist hipotez öncekinden daha basit bir hale gelmiş olur. Açıklanacak şeylerin sayısını azaltmak, bu şeylerin sayılarının daha fazla olmasına kıyasla, hassas ayar argümanının gücünü azaltır. Sonuçta ateistlerin 'şans eseri' olduğunu söylemeleri gereken şeylerin sayıları azalmış oluyor böylece. Madeni paranın 1 milyon defa üst üste tura gelmesini açıklamaktansa 1 defa tura gelmesini açıklamak ya da en azından şansa atfetmek daha kolay. Ancak tek bir temel yasadan diğer her şeyin türemesi halinde bile pek çok teist 'Neden bu yasa var da hayata izin vermeyen tonla yasadan biri yok?' sorusunu yöneltecektir. Yine de her şeyi tek bir yasaya indirgeyebilirsek hassas ayar argümanının gücünün büyük oranda ortadan kalkacağını düşünüyorum. Ancak hassas ayar argümanının önünün tamamen kesilmesi için bulunan tek yasanın nasıl olduğu sorusunun sorulamaması, mesela o tek yasanın zorunlu olarak öyle olması, lazım. Aksi takdirde gücü azalsa da hassas ayar benzeri argümanlar hala savunulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

165 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close