Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kaan Yıldız
Üye 24 Ağustos 2023 1 Cevap
0

Tavuklar dinozor soyundan mı geldiler? Böyleyse nasıl hayatta kaldılar?

213 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyoloğum. 24 Ağustos 2023

Modern kuşlar, üyeleri arasında büyük Tyrannosaurus rex ve daha küçük velociraptorların da bulunduğu, theropodlar olarak bilinen iki bacaklı bir dinozor grubundan türemiştir. Kuşlarla en yakından akraba olan theropodların ağırlığı genellikle 45 ila 225 kg arasındaydı (çoğu modern kuşla karşılaştırıldığında dev sayılırlardı) ve büyük burunları, büyük dişleri vardı ve kulaklarının arası pek azdı. Örneğin bir velociraptorun çakalınkine benzeyen bir kafatası ve kabaca güvercin büyüklüğünde bir beyni vardı.

Onlarca yıldır paleontologların kuşlarla dinozorlar arasındaki tek fosil bağı, tüylü kanatları olan, ancak dişleri ve bir dinozorun uzun kemikli kuyruğu olan melez bir yaratık olan Archæopteryx'ti. Görünüşe göre bu hayvanlar, kuşlara benzer özellikleri (tüyler, kanatlar ve uçma) sadece 10 milyon yıl içinde, yani evrimsel zaman içinde çok kısa bir sürede kazanmış gibi görünüyordu.

Keşifler, tüy gibi kuşlara özgü özelliklerin kuşların evriminden çok önce ortaya çıkmaya başladığını gösterdi; bu da kuşların önceden var olan bazı özellikleri yeni bir kullanıma uyarladığını gösteriyor. Son araştırmalar, birkaç basit değişikliğin kuşluğa geçişte son hamlede muhtemelen önemli rol oynadığını öne sürüyor. Kuşlar sadece dinozor atalarından çok daha küçük olmakla kalmıyor, aynı zamanda dinozor embriyolarına da çok benziyorlar. Bu tür adaptasyonlar, modern kuşların ayırt edici özelliklerinin, yani uçma kabiliyetlerinin ve dikkat çekici derecede çevik gagalarının ortaya çıkmasının yolunu açmış olabilir. Bir dizi küçük evrimsel adım, büyük evrimsel değişikliklere yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1990'larda Çin'den gelen yeni dinozor fosillerinin birçoğunun kanatları olmamasına rağmen, tüylü kıllardan tamamen eklemli tüylere kadar çok çeşitli tüyleri vardı. Eksik fosil kayıtlarını dolduran bu yeni ara türlerin keşfi, paleontologların dinozordan kuşa geçişle ilgili düşüncelerinde bir değişikliği tetikledi. Bir zamanlar kuşlara özgü olduğu düşünülen tüyler, kuşların gelişmesinden çok önce dinozorlarda da evrimleşmiş olmalı.

Her ne kadar çoğu insan kuşları dinozorlardan ayıran temel özellik olarak tüyleri veya kanatları gösterse de, küçük vücut yapısı da son derece önemlidir. Yeni araştırmalar, kuş atalarının hızlı bir şekilde küçüldüğünü, bu da küçük boyutun önemli ve avantajlı bir özellik, muhtemelen kuş evriminde önemli bir bileşen olduğunu gösteriyor.

Diğer kuş özellikleri gibi, vücut boyutunun küçülmesi de muhtemelen kuşların evriminden çok önce başlamıştı. Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, minyatürleştirme sürecinin bilim adamlarının beklediğinden çok daha erken başladığını ortaya çıkardı. Bazı coelurosaurlar 200 milyon yıl kadar önce, yani Archæopteryx'in ortaya çıkmasından 50 milyon yıl önce küçülmeye başlamışlardı. O zamanlar diğer dinozor soylarının çoğu büyüyordu.

Bu küçülme, kuş atalarının kanatlanıp süzülerek uçmayı denemeye başlamasıyla hızlandı. Paraveler olarak bilinen bu dinozor soyunun, diğer dinozor soylarının büyümesinden 160 kat daha hızlı küçüldüğü gösterildi. Diğer dinozorlar büyüyor ve çirkinleşiyordu, bu arada bu soy giderek küçülüyordu. Bunun o noktada devam eden yoğun bir seçilim olayına işaret ettiğine inanılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hızlı minyatürleştirme, daha küçük kuşların büyüklere göre güçlü bir avantaja sahip olması gerektiğini gösteriyor. Bu azalma yeni yaşam alanlarının, yeni yaşam biçimlerinin kapısını açıyordu. Küçük olmanın avantajının, kuşların atalarının yararlı bir yiyecek ve barınak kaynağı olan ağaçlara taşınmasıyla ortaya çıkmış olabileceğini düşünülüyor.

Ancak nedenleri ne olursa olsun, küçük boy muhtemelen kaçışın yararlı bir öncüsüydü. Her ne kadar daha büyük hayvanlar süzülebilse de, kanatları çırparak yapılan ge[1]rçek uçuş, kanat boyutunun ağırlığa belirli bir oranını gerektirir. Kuşların, kısa bir süzülüşten daha fazlası için havaya uçabilmeleri için önce küçülmeleri gerekiyordu.

Kaynaklar

  1. Q. M. E. Singer. How Dinosaurs Shrank And Became Birds. (12 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close