Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ege Erdoğan
Üye 1 gün önce 1 Cevap
2

Tarım neden bu kadar geç keşfedildi?

Homo sapiens ırkı yüz binlerce yıldır avcı toplayıcı yaşamasına rağmen tarımı neden daha erken değil de son birkaç bin yılda keşfetti sizce?
140 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
349K UP
Düşünür 1 gün önce

Aslında geç keşfedilmedi mümkün mertebe en uygun zamanda keşfedildi.

Tarım devrimi yani tarımsal düzene geçiş 10.000 yıl önce gerçekleşti. Peki, neden bu tarih? Çünkü Son buzul çağı, yaklaşık 115.000 yıl önce başlayıp 11.700 yıl önce sona erdi. Buzul çağında iklim oldukça sertti; geniş alanlar buzullarla kaplıydı, sıcaklıklar düşüktü ve mevsimler çok daha değişkendi. Bu durum, bitki yetiştiriciliği için elverişli değildi. İnsanlar bu dönemde avcı-toplayıcı olarak yaşıyorlardı. Sürekli yer değiştirmek zorunda oldukları için yerleşik tarım yapmaları zordu. 10.000 yıl önce iklim ısınınca ve elverişli topraklar tarıma uygun hale geldiği gibi biz de tarım devrimini başlattık.

120 Bin Yıl Önce Homo Sapiens Neden Tarım Yapmadı? Bunun da 2 sebebi var. İnsanoğlu 300.000 yıl önce evrimleşti. Nüfus azdı , insanoğlu yayılma keşfetme ve bilgi edinme gibi konularda çok gerideydi. Ayrıca 300.000 yıl önce de iklim kusursuz değildi, elverişsiz ve soğuk iklimin etkisindeydi. İkinci sebep ise insanoğlunun ilk yıllarında avcı toplayıcı olarak gayet yeterliydi. Çünkü av türü sayısı fazla, bitki ve hayvan sayısı fazla olunca ekstra tarıma yönelme durumu olmamıştır. Av kaynaklarının azalması, nüfusun artması gibi faktörler insanları tarıma yöneltti, o da 10.000 yıl önce oldu.

Tüm Reklamları Kapat

10.000 yıl öncesinden önce hiçbir zaman tarım o kadar da verimli bir beslenme yöntemi değildi.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close