Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Tarih ve Hatırlama Takıntısını Nasıl Yenerim?

İnanılmaz bir tarih takıntım var. Örnekle; Spotify listeme attığım bir şarkının ekleme tarihi görünce, “o tarihte yoldaydım, şurdaydım böyleydim. “ gibi düşüncelere ve hatıralara dalıyorum. Arkadaşlarımla bir olay konuşurken direkt tarih veriyorum. Bir ilişkiden çıkmışsam çok yaralıyıcı oluyor. Cebimdeki fişin tarihini görünce dalıp gidiyorum..
451 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hüseyin Tunç
bilim meraklısı

Bu takıntı bana da tanıdık geliyor, benim de zaman zaman başıma geliyor. Hatta arkadaşlarımla bir olay hakkında konuşurken bile direkt tarih veriyorum.

Bu takıntılar bazen hayatımızı olumsuz etkileyebilir. Ben de bu takıntılardan kurtulmanın yollarını araştırdım ve bulduklarımı seninle paylaşabilirim. Öncelikle, takıntılarımızın farkına varmak ve nedenlerini anlamak önemli bir adım. Kendimize takıntıya kapıldığımızda, dikkatimizi başka bir şeye odaklamak ve farkındalığımızı arttırmak için birkaç dakika meditasyon yapabiliriz.

Ayrıca, takıntılarımızın arkasındaki nedenler arasında kaygı ve stres de olabilir. Bu nedenle, stresi azaltabilecek aktiviteler yapmak, örneğin yürüyüş yapmak, yoga yapmak veya nefes egzersizleri yapmak yardımcı olabilir. Takıntılarımıza zaman sınırları koymak da önemli bir adım olabilir. Örneğin, müzik dinlerken, sadece müzikle ilgilenmeye çalışarak, o günü veya başka bir şeyi düşünmekten kaçınabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asya İlayda Şahin
Bilim Sever

Takıntılar oldukça yorucu olabiliyor. Takıntılı düşüncelerle başa çıkmak bazen biraz zaman alabiliyor ve tek bir çözüm olmayabiliyor ama kesinlikle çözümü oluyor. Kendine karşı sabırlı ol. Alabiliyorsan profesyonel yardım al.

Bir terapistle konuş: Tarih ve hatırlama takıntısı gibi obsesif-kompulsif bozukluklar, psikoterapi ve bazı durumlarda ilaç tedavisiyle tedavi edilebilir. Bir terapistle çalışarak, takıntılı düşüncelerinin nedenleri ve nasıl üstesinden gelebileceğin hakkında daha fazla bilgi edinebilirsin. Eğer terapiste gidemiyorsan bu konuda iyi araştırdığın bir kitap bulabilirsin sana yardımcı olması için belki.

Endişe düzeyini azaltmaya çalış: Yoga, meditasyon veya derin nefes egzersizleri gibi stres azaltıcı aktiviteleri deneyebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Takıntılı düşüncelerini tanı: Takıntılı düşüncelerini fark etmek ve onları tanımak, onlarla başa çıkmak için önemlidir. Bu düşünceleri takip etmek yerine, onları fark ettiğinde dikkatini başka bir şey üzerine odakla. (Benim en çok işime yarayan yöntem bu oldu. Bazen bu biraz zorlayıcı olabilir, sanki odanın içindeki fili görmemeye çalışmak gibi hissettirir. Ancak zamanla oldukça sönüyor takıntılar. Eğer takıntılı düşünceler tekrar gelirse de tekrar böyle yapıyorum. :)) O takıntılı düşünceden koşarak kaçma ama onunla uğraşma da sadece başka bir şeye ya da o an her ne yapıyorsan aynı şekilde ona odaklan.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close