Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oğuzhan Berhudarlı
Üye 3 Ağustos 1 Cevap
2

Tarih okumak için nasıl not almalıyım?

315 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 3 Ağustos

Üç aşamalı not (+) 1…

Hadi oradan aşaması: Beynimize tokat gibi inen ve fakat hoşnut olduğumuz ifadelere, cümlelere, paragraflara yönelik ilk not. (bizim için yeni ve bir o kadar sarsıcı olan)

Acaba aşaması: Burada ifade edileni yaşamın farklı alanlarına da uyarlayarak, “demek ki böyle” şeklinde uyarlayabileceğimiz diğer alanlara ilişkin notlar silsilesi. “doğruda ısrar her süreçte meyve verir, emek ve özveri her kapının anahtarıdır, kainatta beleşe bir şey yok, kuşku en büyük yoldaştır, gerçekler devrimcidir, benzer nedenlerin benzer sonuçlara gebeliği olasıdır vb. gibi ”

Tüm Reklamları Kapat

Ders aşaması: Her şeyi deneyimleme imkanımız yok. Zira bizi tepeye oturtan şey hem cinslerimizin tarihin süzgecinden geçip damıttıkları deneyimlerini deneyimlemeden de deneyimlemiş gibi içselleştirme yeteneğimiz. Bu aşamanın bir diğer adı “BEN OLSAM” ve ya çıkardığım ders anlamında “AKILDA KALAN “ aşamasıdır.

Her üç aşama ile ilgili kayıt altına alınan ASGARİ birer cümle bile, bir müddet sonra okunduğunda; bize hem yolun neresinde olduğumuza hem de yönümüzün doğru ( akılsal ve bilimsel) olup olmadığına yönelik ekseriyetle doğru bir fikir verir ve bizi geliştirir.

Hele ki buna dördüncü aşama (ve +1) olarak; bu konuda kim ne demiş- ne diyor şeklinde bir taramamız var ise ve buna yönelik sadece hakikati arama derdinde isek (( işimize gelen değil somut olan) ( ki tarih; tarihi yazanların tarihi yapanlara sadakati ile örtüştüğü yerde hakikate meyil gösterir)) ve bunu asgari bilimsel etiğin bir gereği var sayıyor isek, kaydımız kalıcı, notumuz ufuk açıcı ve yol gösterici olur… Bu güne kadar aksini deneyimlemedim…

Kaynaklar

  1. Boguslavski-Karpuşin-Rakitov, et al. (1990). Diyalektik Ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 334.
  2. Georges Politzer. Felsefenin Temel İlkeleri. ISBN: 9789757399360. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 544.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close