Üç aşamalı not (+) 1…
Hadi oradan aşaması: Beynimize tokat gibi inen ve fakat hoşnut olduğumuz ifadelere, cümlelere, paragraflara yönelik ilk not. (bizim için yeni ve bir o kadar sarsıcı olan)
Acaba aşaması: Burada ifade edileni yaşamın farklı alanlarına da uyarlayarak, “demek ki böyle” şeklinde uyarlayabileceğimiz diğer alanlara ilişkin notlar silsilesi. “doğruda ısrar her süreçte meyve verir, emek ve özveri her kapının anahtarıdır, kainatta beleşe bir şey yok, kuşku en büyük yoldaştır, gerçekler devrimcidir, benzer nedenlerin benzer sonuçlara gebeliği olasıdır vb. gibi ”
Ders aşaması: Her şeyi deneyimleme imkanımız yok. Zira bizi tepeye oturtan şey hem cinslerimizin tarihin süzgecinden geçip damıttıkları deneyimlerini deneyimlemeden de deneyimlemiş gibi içselleştirme yeteneğimiz. Bu aşamanın bir diğer adı “BEN OLSAM” ve ya çıkardığım ders anlamında “AKILDA KALAN “ aşamasıdır.
Her üç aşama ile ilgili kayıt altına alınan ASGARİ birer cümle bile, bir müddet sonra okunduğunda; bize hem yolun neresinde olduğumuza hem de yönümüzün doğru ( akılsal ve bilimsel) olup olmadığına yönelik ekseriyetle doğru bir fikir verir ve bizi geliştirir.
Hele ki buna dördüncü aşama (ve +1) olarak; bu konuda kim ne demiş- ne diyor şeklinde bir taramamız var ise ve buna yönelik sadece hakikati arama derdinde isek (( işimize gelen değil somut olan) ( ki tarih; tarihi yazanların tarihi yapanlara sadakati ile örtüştüğü yerde hakikate meyil gösterir)) ve bunu asgari bilimsel etiğin bir gereği var sayıyor isek, kaydımız kalıcı, notumuz ufuk açıcı ve yol gösterici olur… Bu güne kadar aksini deneyimlemedim…
Kaynaklar
- Boguslavski-Karpuşin-Rakitov, et al. (1990). Diyalektik Ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 334.
- Georges Politzer. Felsefenin Temel İlkeleri. ISBN: 9789757399360. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 544.