Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cansu Yeşilyurt
Üye 12 Kasım 2 Cevap
0

Tarih bana garip geliyor çünkü o dönemde olan olayları bizler nasıl biliyoruz yani gerçek mi değil mi nasıl anlıyoruz?

Şimdi şöyleki eski yüzyıllar yine de bı tık mantıklı geliyor o dönemlerde yine yazılı belgeler falan vardı ama eski Osmanlı dönemlerinde belge yok işlevsel alet yok ama biz o dönemleri çok iyi biliyoruz hatta diziler yapıyoruz
374 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 12 Kasım

Sümerlerden bu yana , yazılı olarak bilgimiz var.

Ancak buradaki temel mesele tarihi yazanların tarihi yapanlara sadakati. Çok da sadık oldukları söylenemez.

Bir diğer mesele her uygarlığın tarihsel aktarımda kendine yontması ve böylece de tarihi özgün zamanından ve mekanından ve dolayısı ile hakikatten koparması.

Tüm Reklamları Kapat

Belge açısından Osmanlı dönemi daha dün sayılır. Oysa insanlık tarihinin başlangıcı kabul edilen yazıyı Sümerler bulalı (MÖ 3200) 5224 yıl oluyor.

Tabi tarih, sadece yazılı belgeler üzerinden araştırılmaz. Antropoloji (toplum bilimi), arkeoloji (Kazı bilimi), Nümismatik (Eski para, sikke vb.) bilimlerinden de yararlanır.

Bunlara ek olarak; Kimya, coğrafya, kronoloji, filoloji, paleografi ve sosyoloji ayrıca tarihin araştırılmasında yararlanılan alanlardır.

Tarih, belgeler ve bulgular üzerinden incelenirken aynı olay ile ilgili yakın coğrafyada kayda giren en az iki veya üç hükümran devletin kayıtlarının kesişim kümesi esas alınır. Bu da ilgili tarihi olayın doğruluğunu azaltan bir durum yaratır. Fakat kesişim kümesinin doğruluğunu da…

Bağımsız tarihçiler de az değil. Özellikle egemenin tarihinden öte halkların, toplumların tarihini öne çıkaran…

Kaynaklar

  1. Mete Tunçay. (2012). Eleştirel Tarih Yazıları. Yayınevi: Liberte Yayınları. sf: 324.
  2. Fikret Başkaya, et al. (2008). Resmi Tarih Tartışmaları (10 Cilt). Yayınevi: Özgür Üniversite. sf: 3000.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 12 Kasım

Tarihçilerin kullandığı en önemli araç, bizden önce gelenlerin yazdıklarıdır. Aslında tarihin resmi olarak tanımı da budur ve arkeoloji, antropoloji gibi bilim dallarından bu yönüyle ayrılır. Örneğin, arkeologların Mısır'da keşfettiği en eski yazılı kayıtlar 5.000 yıldan öncesine dayanır. Bu kayıtların oluşturulduğu gün, dünyanın o bölgesinde resmi tarihin (dikkat edin, "tarih öncesi" değil) başladığı kabul edilen gündür. Tabi ki bir gün daha eski kayıtlar da bulunabilir.

Tarih öncesine geldiğimizde işlerin daha da karıştığını tahmin edebilirsiniz. Ancak yine de tarih öncesi olayları araştırmak için de farklı araçlar var. Arkeologlar kazı yaparak eski yapılar, gömülü şehirler, mezarlar ortaya çıkarabilir ve buldukları fosiller (insan kalıntıları gibi) ve el yapımı eserler sayesinde insanların nasıl yaşadıklarını inceleyebilirler. Arkeologlar bu fosil ve eserlerin yaşlarını farklı tekniklerle tahmini olarak belirleyebilirler.

Karbon tarihleme yöntemi, fosilleri belirli bir zaman dilimine yerleştirmek için fosillerdeki radyoaktif karbon miktarını ölçer. Kalıntıların yaşı, gömüldükleri taş/kaya katmanının yaşı bulunarak da belirlenebilir. Bu işleme, Latince "katman" anlamına gelen stratum kelimesinden türemiş olan stratigrafi denir.

Tüm Reklamları Kapat

Dilbilimciler, modern ve yaşayan diller arasındaki benzerliklere bakarak, gerçekleşmiş olabilecek insan göçlerini ve bağlantılarını anlayabilirlar.

Benzer şekilde, genetikçiler günümüzdeki topluluklarda görülen genetik benzerlik ve farklılıkları araştırarak insanlığın nasıl yayıldığını ve çeşitli grupların birbiriyle nasıl karıştığını söyleyebilirler.[1]

Bilinmezlik devam ediyor

Tüm bu parçaları bir araya koyarsak, uzak geçmişte yaşananlar hakkında oldukça zengin bir anlatı yaratabiliriz. Ama elimizdeki araçların ve bilginin bizi fazla özgüvenli kılmasına izin veremeyiz. Sonuçta bütün tarihsel kanıtlar dikkatlice okunmalı, kaynağa dayandırılmalı, yorumlanmalı, bağlama oturtulmalı ve başka kaynaklar ile karşılaştırılmalıdır. Bu tür düşünme ve sorgulama teknikleri tarihçilerin en önemli araçlarıdır.

Bugün bile gerçekleşen bütün olayların sadece bir kısmını bir araya getirebiliriz. Bir araya getirdiklerimizin birçoğu ise, eksik bilgiler bulundurduğundan veya taraflı olduğundan yanlış olabilir. Günümüzün tarihçileri tarafından kabul edilen birçok şey gelecekte daha yeni araç ve kanıtlara sahip olan tarihçiler tarafından sorgulanacaktır.[1]

Kaynaklar

  1. KhanAcademy. Khan Academy. Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: KhanAcademy | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close