Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Tanrıya inanmamanızın sebepleri neler?

Tanrıya ne için inanmıyorsunuz
2,302 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik

Tanrı'ya inanmak veya inanmamak, kabul etmek veya reddetmek için sayfalarca anlamlı (ya da çoğunlukla anlamlı gibi gözüken) ifadeler yazabilirsiniz. Bunlara hiç gerek yok. Tanrı'ya inananların asıl inanma nedeni inanma ihtiyacı hissetmeleridir. İnanmayanlar ise inanma ihtiyacı hissetmezler.

Tanrı ya da Allah'ı kim yarattı, kendini yok edebilir mi? gibi sorular sorabilirsiniz, bunlar oldukça güzel ve mantıklı sorulardır. (Hatalı veya saçma olduğunu söyleyenlere aldırmayınız.)

Tüm Reklamları Kapat

Tanrı kavramı, hayatta kalmak ve üremek üzere evrimleşen beynimizi aşan bir konudur. O yüzden insani mantık ile sorduğumuz bu "güzel sorular"ın Tanrısal, insani mantığın üstünde cevapları olabilir, bilemeyiz ve anlayamayız. Ama böyle bir durumda bilmediğimiz gerçeğini kabul etsek bile bilmediğimiz bir varlığa sığınmış oluyoruz. Diğer sonsuz olasılıkları düşünenler ve bu olasılıklardan hangisinin doğru olduğunu bilmediğini kabul edenler şöyle düşünebilir:

Tanrı olasılığının doğru olduğuna ya da daha olası olduğuna inanmak için bir sebebim olmadığı için bu konuyu yok sayıyorum, ikna edebilecek kadar sağlam argümanlar gelirse düşüncemi gözden geçirebilirim ama şu anda inanmak için bir sebebim de olmadığı için inanmamayı seçtim.

Bunu söyleyerek bir olasılıktan, var oluşu anlamaktan kaçmış olmazsınız. Sadece bilinmeyen sonsuz olasılıklardan birini de bilmediğinizi kabul etmiş olursunuz ve inanma ihtiyacınıza göre bir tutum, tavır takınmış olursunuz.

333 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yüşa Eymen Barlın
Benim fikrim bu yönde

Genelde insanlara neden bir Tanrıya inanıyorsunuz denildiğinde "Bu evren kendi kendine var olamayacak kadar güzel." Gibi cevaplar veriyorlar ve sonra diyorlar ki "Sonsuz güçte, sonsuz güzel, kusursuz bir Tanrı olmalı ki bu evreni yaratsın." Diyorlar. "Peki Tanrı nereden geldi?" Diye sorulduğunda "O hep vardı." Gibi cevaplar veriliyor. Sanırım sorunu anlamışsınızdır. Eğer sınırlı güzel, kusurlu, minik evrenimiz kendi kendine var olamıyorsa kusursuz, sonsuz güçlü, sonsuz güzel Tanrı nasıl kendi kendine var olabiliyor? Tam tersi de olur. Eğer sonsuz güçte... bir Tanrı kendi kendine var olabiliyorsa o zaman bu evren de kendi kendine var olabilir.

207 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yüksel Baki Özeken
Ateistim

Tanrıya inananlar onun iyi, vicdanlı biri olduğunu savunur. Benim ilk tanrı hakkında sorgulamam, eğer tanrı varsa ve sonsuz güçte ve kusursuzsa neden bizim gibi aciz varlıkları yaratıp taptırsın ki? ve tapmayınca cezalandırsın? Bunun şımarık bir çocuktan farkı ne? biz tanrının ego tatmin oyuncakları mıyız? Sonrasında bilim. İnsanların şak diye var olması (Hz. Adem) ve tanrıyı insanların aslında kaçar yol olarak kullandıklarını görmek de bir sebep. Mesela insanlar evreni bilmiyorlardı, nasıl var olduklarını bilmiyorlardı ve bu sorulara cevap bulamayınca tanrıyı yarattılar ve tüm sorulara bir cevap bularak kendilerini kandırdılar.

253 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bir şeyin neden sonuç sürecini yani nasıl olduğunu anlamak o şeyin varoluşunu açıklamaz. Varoluşa dair temel sorular bitmiş olmaz ve öylece yerinde durur. Bu nedenle bir şeyin 'nasılını' açıklamak nedene dair bir açıklama değildir veya en azından çok sınırlı bir açıklamadır. Bu nedenle nasıl ile yetinenler bu sınırlı cevapla yetinmiş olurlar. Varoluşa dair soruların bitmiyor oluşu varoluşun sonsuz bir özle ilişkilendirilmesini gerektirir. Bir şeyin kendi kendine var olmasının ( zamansız olarak hep var olma) imkansızlığını düşünenler herşey önce bu evrende gördükleri öğrendikleri bir düşünce alışkanlığı ile zaten en baştan o şeye bir başlangıç atfetme zorunluluğunu hissederler ve bu nedenle de aslında evreni kriter alırlar çünkü bildikleri tüm varoluşlar evrende başlangıcı olan bir durumdadır. Bu düşünce alışkanlığı esasen bu kişilerin zihninde mutlak bir algılama biçimine dönüşmüştür. Oysa bu zorunlu bir durum değildir. Herşeyden önce evren için kabul ettiğimiz herşeyin bir başlangıcı vardır ve evrene tabi herşey için bu kendi kendine var olamama durumu doğrudur ama biz yaratıcı olarak evrene tabi olmayan bir güçten bahsediyorsak bu evrenle ilgili hiç bir niteleme onun için zorunluluk oluşturmayacaktır.

Mesela klasik bir soru olarak tanrı 'kendinden büyük' bir taş yaratabilir mi sorusu en başta tanrıya bir maddesellik ön kabulü olarak düşünülmüş ve sorulmuş bir sorudur. ("Kendinden büyük" ifadesi maddesel bir büyüklük ve nitelemeyi en baştan düşünme ve vermedir) Maddeye tabi bir varlık zaten sınırlanmış olur. Bu da o şeyin sonsuz değil sonlu olduğunu kabul demektir. Yani bu soru özünde sonsuz bir varlık sonlu bir varlığa dönüşebilir mi kadar absürd bir mantık üzerine kurgulanmış bir sorudur özünde. Yada soru sonsuz bir sayı dizisinin 'sonundaki' sayı kaçtır!!!! demekle eş değer bir sorudur. Sonsuz olan sonsuz defa ve her defasında sonsuz büyüklükler de (yani her defasında bir öncekinden 'büyük' olan) bir taş yaratabilir ve bu sonsuz için hiç bir zaman 'büyûk' nitelemesini bile içermez. Bizim için büyük ne kadar büyük olursa olsun sonsuz bir varlık için bunun da hiç bir anlamı veya büyüklüğü yoktur. Bu gibi büyük küçük nitelemeleri sonlu yani göreli bir varoluşa sahip bizler için anlamlı ve tanımlıdır. Çünkü bizim için biz yani kendi büyüklük algımız göreli bir referans çerçevesidir. Buna göre biz nitelemeler yapar ve tanımlamalar üretiriz. Sonsuzluğu anlayamama sebebimiz de bu göreli varoluşa ve mantığa sahip olmamızdır. Bu nedenle tanrı veya yaratıcı düşüncesi insan için aklının sınırının dayandığı bir paradokstur. Var oluşa dair paradokstan kaçtığını sananlar kendilerini kandırırlar çünkü her ihtimalde paradoksa herşey gelip dayanır. Yani hep var olan bir varlık yerine herşeyin sebebi olmalı demek de başka bir sonsuzluk ve paradoksa dayanır.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak Tanrı derken veya yaratıcı derken ne anladığınız maddesel bir varlık beklentisi vs içinde olmak gibi durumda böyle bir varlığı red etmek çok kolaydır. Yok eğer biz sonsuz (zamansız bir varlık) gibi bir şeyden bahsediyorsak bunu red etmek o kadar kolay bir şey değildir. Bu yüzden kişiler kendi zihinlerinde nasıl bir imgeyi red ettiğini bilmelidir . Biz burada sonsuz ile imgeyi değil zaten imgesizligi ifade ediyoruz. Aradaki uçurum bu kadar derindir. Önce neyi tartıştığımızı veya aynı şeyi tartışıp tartışmadığımızı bilmeliyiz. Aksi halde imge ile imgesizligi tartışanlar en baştan zaten aynı dili konuşuyor veya aynı şeyi tartışıyor sayılmazlar.

153 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close