Teistik evrimcilik batıda bazı çevrelerde kabul görmüş olsa da İslam dünyasında pek savunucusu yoktur. Bazı teologların zorlama yorumlarla taraftar oldukları görülse de İslam'da ilk insanın nasıl yaratıldığı açıkça anlatılmıştır. İnsan dışındaki canlıların ise nasıl yaratıldığı "yeryüzünü araştırın öğrenin ve ibret alın" denmiştir. Yani top bilime atılmıştır. Dolayısıyla insanoğlu bilimi kullanarak araştıracak ve gözlemleyecek Allah'ın evreni ve içindeki canlıları nasıl yarattığını öğrenecektir. Bu konuda bugün bilimin vardığı son nokta evrim olur yarın daha başka yasalar ve oluşumlar olduğu anlaşılırsa başka şey olur. Bu bilimin doğal süreci içinde gerçekleşecek bir olaydır. Evet hayvanların ve bitkilerin yeryüzünün oluşumu sürecinde aşama aşama yaratılması gayet doğaldır. Bu evrimin öngördüğü sürece yakın olmalıdır. Fakat bilimin bu konuda alacağı daha çok yol vardır.
Sorunuzdaki "evrime inanan" ifadesi önemli bir olguyla ilintilidir. Evrim bilimsel bir teori olduğu evrim yasaları da doğada bulunan yasalar olarak bilimin konusu olduğu halde niçin "inanmak" gibi bir ifadeyle birlikte kullanılmaktadır. Çünkü evrim teorisi benzer birçok teorinin aksine inançla ilişkilendirilmekte ve Tanrı inancına bir alternatif olarak sunulmak istenmektedir. Bu her bilim insanı için geçerli olmasa da genel bir yönelim gibi durmaktadır. Evime inanılmaz bilimsel bir teori olarak ancak savunulabilinir. Niçin bir teori açık bir şekilde inançla karşı karşıya getirilmektedir? Oysa şöyle ifade edilse daha doğru olmaz mı? "Evrim çoğunluğu itibarıyla geçmişte yaşanmış ve bugün gözlemlenmesi güç olan bir süreçtir, şu an bilimin canlıların var oluşuyla ilgili vardığı son nokta budur, ileride insanlık bu konuyla ilgili daha çok veriye ulaşacak ve sorularımız genel olarak cevap bulacaktır. Biz bilim insanları olarak ancak elde ettiğimiz verileri ileri sürebiliriz insanların neye inanacağı bizi ilgilendirmez." Denmeli ve bilimin bilgi edinme, doğru bilgiye ulaşma çabalarıyla ilişkili; ister Tanrı'ya inananlar isterse inanmayan olsun bilime aynı şekilde yanaşmaları sağlanmalıdır.
"Tanrı'nın evrimle insanları sınaması" bakış açısı ise İslami öğreti için geçerli değildir. Allah insanı nasıl yarattığını açıkça anlatıyor. Diğer canlıların yaratılışı ise insanların araştırıp bulması gereken doğa yasaları ile gerçekleşmiş olması gayet normaldir. Bunun imtihan olması ancak şu an evrim teorisi olarak anlatılan şeylerin sürekli inançla çatışacak şekilde sunulması ile mümkün olmaktadır. İnanan çevrelerden gelen gençlerin bilimle imtihan edilmesi söz konusu. Her insan bilimle ilgili bilgilere yeterince kapsamlı ulaşamadığı ya da anlayamadığı için bilim insanlarının söylediklerinin doğru olduğu kanısına varması gayet normaldir. Farklı düşünceleri karşılaştırmalı okumak anlamak çok zor bir süreci gerektirir. Dolayısıyla insanların bu eğilimleri yönlendirmeye açıktır. Allah kitabında bazı konuları açıkça anlatır bazılarını ise ya üstü kapalı anlatmış ya da hiç anlatmayarak insanların bilgi, görgü ve gelişim seviyelerine bırakarak evrensel değerler ortaya koymuştur. İnsan dışındaki canlıların yaratılışı da bu şekildedir.