Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berdan Pamukci
Berdan Pamukci
3,386 UP
Üye
3

Tanrıya inanan Evrimci kim var?

Tanrıya inanan Evrimci, hem evrime inanan ve savunan hem de Tanrının evrimi insanları sınanma amaçlı gönderdiğine inanan dini görüştür.
574 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
ALİ SERT
ALİ SERT
58K UP
Düşünür çok Düşünür

Teistik evrimcilik batıda bazı çevrelerde kabul görmüş olsa da İslam dünyasında pek savunucusu yoktur. Bazı teologların zorlama yorumlarla taraftar oldukları görülse de İslam'da ilk insanın nasıl yaratıldığı açıkça anlatılmıştır. İnsan dışındaki canlıların ise nasıl yaratıldığı "yeryüzünü araştırın öğrenin ve ibret alın" denmiştir. Yani top bilime atılmıştır. Dolayısıyla insanoğlu bilimi kullanarak araştıracak ve gözlemleyecek Allah'ın evreni ve içindeki canlıları nasıl yarattığını öğrenecektir. Bu konuda bugün bilimin vardığı son nokta evrim olur yarın daha başka yasalar ve oluşumlar olduğu anlaşılırsa başka şey olur. Bu bilimin doğal süreci içinde gerçekleşecek bir olaydır. Evet hayvanların ve bitkilerin yeryüzünün oluşumu sürecinde aşama aşama yaratılması gayet doğaldır. Bu evrimin öngördüğü sürece yakın olmalıdır. Fakat bilimin bu konuda alacağı daha çok yol vardır.

Sorunuzdaki "evrime inanan" ifadesi önemli bir olguyla ilintilidir. Evrim bilimsel bir teori olduğu evrim yasaları da doğada bulunan yasalar olarak bilimin konusu olduğu halde niçin "inanmak" gibi bir ifadeyle birlikte kullanılmaktadır. Çünkü evrim teorisi benzer birçok teorinin aksine inançla ilişkilendirilmekte ve Tanrı inancına bir alternatif olarak sunulmak istenmektedir. Bu her bilim insanı için geçerli olmasa da genel bir yönelim gibi durmaktadır. Evime inanılmaz bilimsel bir teori olarak ancak savunulabilinir. Niçin bir teori açık bir şekilde inançla karşı karşıya getirilmektedir? Oysa şöyle ifade edilse daha doğru olmaz mı? "Evrim çoğunluğu itibarıyla geçmişte yaşanmış ve bugün gözlemlenmesi güç olan bir süreçtir, şu an bilimin canlıların var oluşuyla ilgili vardığı son nokta budur, ileride insanlık bu konuyla ilgili daha çok veriye ulaşacak ve sorularımız genel olarak cevap bulacaktır. Biz bilim insanları olarak ancak elde ettiğimiz verileri ileri sürebiliriz insanların neye inanacağı bizi ilgilendirmez." Denmeli ve bilimin bilgi edinme, doğru bilgiye ulaşma çabalarıyla ilişkili; ister Tanrı'ya inananlar isterse inanmayan olsun bilime aynı şekilde yanaşmaları sağlanmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

"Tanrı'nın evrimle insanları sınaması" bakış açısı ise İslami öğreti için geçerli değildir. Allah insanı nasıl yarattığını açıkça anlatıyor. Diğer canlıların yaratılışı ise insanların araştırıp bulması gereken doğa yasaları ile gerçekleşmiş olması gayet normaldir. Bunun imtihan olması ancak şu an evrim teorisi olarak anlatılan şeylerin sürekli inançla çatışacak şekilde sunulması ile mümkün olmaktadır. İnanan çevrelerden gelen gençlerin bilimle imtihan edilmesi söz konusu. Her insan bilimle ilgili bilgilere yeterince kapsamlı ulaşamadığı ya da anlayamadığı için bilim insanlarının söylediklerinin doğru olduğu kanısına varması gayet normaldir. Farklı düşünceleri karşılaştırmalı okumak anlamak çok zor bir süreci gerektirir. Dolayısıyla insanların bu eğilimleri yönlendirmeye açıktır. Allah kitabında bazı konuları açıkça anlatır bazılarını ise ya üstü kapalı anlatmış ya da hiç anlatmayarak insanların bilgi, görgü ve gelişim seviyelerine bırakarak evrensel değerler ortaya koymuştur. İnsan dışındaki canlıların yaratılışı da bu şekildedir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Damanlı
Üniveriste öğrencisiyim

Sorunuzda anlamlandıramadığım bazı unsurlar var. Öncelikle Tanrı bir dini öğe olduğu için elbette ki inanç ile ilgilidir. Ancak Evrimin inanç ile ne ilgisi var? Evrim yalın bir gerçektir ve gerçeklerin var olaması için inanca ihtiyacı yoktur. Gerçekleri ve inançları birbirinden ayırdığımıza göre diğer sorunuza gelelim. Kimin inandığını bilemem ama inanmasında bir problem olmadığını söyleyebilirim. Yani Evrimci(o ne demekse) olmak inanç sahibi olunmayacağı anlamına gelmez. Bilim de bununla ilgilenmez zaten.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Köksal
Tıbbi Biyoloğ'um

Tabii vardır ama "evrim" kelimesinin tam olarak neyi ifade ettiğini de ortaya koymak lazım. Ayrıca teorinin doğru kısımları ve yanlış kısımları da olabilir. Canlılığın ortaya nasıl çıktığı ayrı bir soru, türlerin nasıl oluştuğu bambaşka bir soru.

Bir bilim insanı canlının nasıl oluştuğunu, Allah'ın bildirdiği şekliyle gözleriyle görmüş olsa bile yine de Allah yarattı demeyecekti çünkü Allah'ı görmeyecekti. Neyi mi görecekti? Tabii ki İnsanı oluşturan atomların, nasıl olduğunu anlamadığı bir şekilde reaksiyona girerek çeşitli molekülleri, bu moleküllerinde dokuları oluşturduğunu söyleyecekti vs.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
Dedikodu, Kulakları Çınlatır mı? | Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Dedikodu, Kulakları Çınlatır mı? | Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close