Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hazar Rzazade
Hazar Rzazade
1,723 UP
Üye
4

Tanrı parçacığının (Higgs bozonunun) bulunması bilime ne verdi?

Cern labaratuarında bulunması için milyonlarca dolar para harcanan ve sonunda bulunduğu açıklanan Higgs bozonunun bulunması bilime ne verdi? Neden bulunması bu kadar önemli idi? Bulunmasından sonrakı aşamalar neler?
482 görüntülenme
Tanrı parçacığının (Higgs bozonunun) bulunması bilime ne verdi?
Tanrı parçacığının (Higgs bozonunun) bulunması bilime ne verdi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

İsviçre'nin CERN laboratuvarında 4 Temmuz 2012'te "Atlas Deneyi" ile yapılan deneylerle varlığı kanıtlanan Higgs bozonu, kütleleri olmayan atomlara kütle kazandıran mekanizmadır, yani hiçliğe kütle vermektedir. Yapılan deney ise, büyük Hadron Çarpıştırıcısında. Ve Standart Model olarak bilinen bilinen parçacıklar ve denklemler ailesine katılarak 50 yıldır süregelen belirsizliği bitirecek ve bir nevi Standart Modeli, bilinen en başarılı teorilerden birini kanıtlayacaktı.[1]

Doğası anlaşılıp, manipüle edilirse yani yönlendirme şansımız olursa; saf, sınırsız ve sonsuz enerji edilebilir. Bir başka tanıma göre; Eğer bu parçacığın yapısını anlayabilir ve onu manipüle edebilirsek herhangi bir maddeden saf ve sınırsız enerji elde edebiliriz. Bu sayede yıldızlararası mesafeyi aşabilecek uzay araçları üretebilmemiz mümkün olabilir. Hatta uzay-zamanı bükebilir ve karadelikleri kontrol edebiliriz. Belki ışık hızını aşıp zamanda yolculuk yapmamız bile mümkün olabilir. [2] Konu ile alakalı Popular Science Türkiye'nin videosunu önerebilirim.

Tüm Reklamları Kapat

151 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Popular Science. En Sade Anlatımla Higgs Bozonu Nedir?. (27 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 11 Şubat 2022. Alındığı Yer: popsci.com.tr | Arşiv Bağlantısı
  2. A. D. Özsoy. Higgs Bozonu: Maddeye Kütle Kazandıran Parçacık. (31 Ağustos 2019). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close