Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Recep Çiftçi
Recep Çiftçi
2,054 UP
Üye
3

Tanrı bir ihtiyaç mıdır?

2,110 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik

Bu, tamamen kişisel bir konudur. Tanrı fikri, geçmişte insan popülasyonunun ihtiyacı dolayısı ile evrimleşmiş bir fikirdi. Korku, doğa olayları, anlamlandırma gibi birçok faktörü içinde barındırıyordu. Günümüzde hala birçok faktör yüzünden inanma ihtiyacı hisseden insanlar olduğundan Tanrı inancı hala devam etse de eskisi gibi insan popülasyonunun ortalamasına genelleyebileceğimizi düşünmüyorum.

İnsanlık, vahşi doğada duyguların etkisi altında Tanrı'ya ihtiyaç duyuyordu. Belki de o zaman için, insan popülasyonun ortalamasında "zorunlu bir ihtiyaçtı". Ama bilimini, mantığını geliştiren insan popülasyonu, duygularının esiri olma konumuna bile düşse artık Tanrı'yı zorunlu bir ihtiyaçtan çok destekleyici/itici bir faktör olarak göreceğimizi düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Sözün özü, hala inanma ihtiyacı duyan kişiler olacaktır. Bu kişiler destekleyici bir faktör olarak Tanrı'ya ihtiyaç duyacaktır. Bu olabildiği gibi olayları bilinmeyen bir süper güce atfetmeye gerek duymayan kişiler de olacaktır.

Gördüğüm kadarı ile bir güce sığınma ihtiyacı duyan kişiler ile duymayan kişiler başka bakış açılarını anlamakta zorlanıyor. Tanrı'ya ihtiyaç duymayan kişiler, Tanrı'ya inanma ihtiyacı hissedenleri "uydurmak" ile Tanrı'ya inanma ihtiyacı hisseden kişiler, Tanrı'ya inanmaya ihtiyaç duymayanları "ihtiyaçlarından kaçmak" ile suçlayabiliyorlar.

Örneğin her şey "Ya Tanrı ya tesadüf" olmak zorunda değil. Olayların maddesel ya da Tanrısal olarak açıklanabildiği ve buna göre tavır alınabildiğini unutmayın. Her Tanrı inancının düşünmeyi sonlandırmadığını da unutmayın. Sizin Tanrı gibi bir inanca ihtiyacınızın olması, herkesin ihtiyaç duyduğu, inanmayanların "içindeki boşluğu" -ki içinde bir boşluk bile hissetmeyebilir.- başka şeylerle doldurarak, Tanrı inancından "kaçmaya" çalışarak kendini kandırdığı anlamına gelmez. Sizin Tanrı'ya ihtiyacınızın olmaması, Tanrı'ya inancının "kendini teselli etmek için uydurulan bir fikir olduğu" veya Tanrı'ya inananların aciz olduğu anlamına gelmez. Kendi bakış açınıza nesnel olarak doğru diyemeyeceğimiz için özellikle Tanrı gibi konularda kendi bakış açınızdan başkalarının bakış açısını yargılamayın.

137 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Damla Şahin
Damla Şahin
843K UP
Felsefe Öğrencisi

Merhabalar,

Tanrı bir ihtiyaçsa bu büyük bir problem. Kitabi dinlerin söylediği gibi Tanrı en muhteşem varlık ise onu koşulsuz şartsız seviyor olmamız gerekiyor. Fakat bir şeye ihtiyaç olduğu için yöneliyorsak aramızda çıkar ilişkisi vardır. Peki gerçekten Tanrı bir ihtiyaç mu, belirsiz.

Tüm Reklamları Kapat

111 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Aksu
Sözlerim kanun değildir

İnsanlar bu dünyadaki yaşam trajedisine tutunacak başka bir dal bulamadıkları için Tanrıları yaratmıştı. İnsanlar basit varlıklardır; boşluğa ve yalnızlığa dayanamazlar. Dinler, insanların psikolojik ihtiyaçlarından doğar. Dehşet ve felaketi savuşturmak için perdenin arkasında gizlendiğini hayal ettikleri bir "aracı"nın beğenisini kazanmaya çalışır. Davranışlarının kontrol altına alınabilmesi için ödül-ceza sistemine ihtiyaç duyar ve günlük yaşamdaki stresten kurtulabilmesi için doğaüstü bir gücün varlığına inanmaya, bu dünyada yaşadığı sıkıntıların geçici olduğuna; ebedi huzurun var olduğuna inanmaya ihtiyaç duyar. Tüm bu sebepler bile dinleri anlama konusunda bir yol göstericidir.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Bir Tanrı'ya inanmak ihtiyaç mıdır, değil midir?

Bunun cevabı konuya hangi açıdan baktığınıza göre değişebilir. Bir ateist benim bir Tanrıya inanmaya ihtiyacım yok diyebilir. İnanan bir insan da Tanrısına dua/ibadet etmeden duramayabilir. Yani aslında tamamen subjektif, bakış açısına göre değişen bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

O zaman buraya yazdıklarım da tamamen benim görüşlerim olacaktır; belki benim gibi inançlı insanları ikna edebilirim ama bir Tanrıya inanmayan birini ikna etmek imkansız olacaktır.

Ben her şeyi, evreni onun içinde ve dışında neler varsa onları yani tüm alemleri yaratan ve her an atomundan atom altı parçacıklara oradan en büyük galaksilere ve evrene kadar her bir varlığı kontrol eden/yaratan ve bunu sonsuz bilgi, güç ve iradesi ile yapan bir Allah'a inanıyorum. Buna kısaca alemlerin Rabbi deniyor. Benim vücudumdaki her bir hücreyi, hücreleri oluşturan organelleri ve onları oluşturan yapı taşlarını atomları vs ve de organlarımı ve tüm vücudumu her an yaratan değiştiren de o ise benim o Allah'a her an ihtiyacım var demektir. Yani içinde yaşadığım evreni ve beni yaşamamı sağlayan her bir şeyi yaratan O ise benim nasıl olur da ona ihtiyacım olmaz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Oytun Akdeniz
şey

İnsan muhtaçtır. Tanrıya ihtiyacı vardır.

Kendimizi bir an için sarı uzun otların arasında tepemizde yakıcı güneş varken cırcır böceklerinin sesleriyle tek başımıza hayal edelim. Burası öyle bir coğrafya olsun ki her an otların arasından yırtıcı bir hayvan çıkabilecek tehlike seviyesinde bulunalım. İnsan kendi kudreti dahilinde kolunu savurabildiği yerden ötesini ne görüyor ne de duyuyor olsun. Bu şartlar altında muhtaç olan insan kendini koruyacak bir güce ihtiyacı olsun ya da başı boşluğa sürüklenerek korku duygusuyla başbaşa kalsın. Burada muhtaç olduğumuz O güç gelin bakalım başka nerelerde karşımıza çıkabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi de Beşiktaş Çırağan Caddesi'nde ılık bir akşamüstü keyifle yürümeye davet ediyorum sizi. Etrafta polenlerin uçuşmadığı bir mevsimde olalım. Bu keyifli akşamınızın bir anında oradan geçen sarhoş bir sürücü sizi ezecek olsun. https://lk.tc/CYvpg Bu yürüyüş sırasında, ya O güce güvenerek akşamınızdan keyif alırsınız; ya korkuyla hiçbir şeyden keyif almazsınız; ya da bu ihtimalleri yok sayıp kendinizi kandırarak bir şeyler yaparsınız. Bence muhtaç olan insan eğer biraz akıllıysa ihtimalleri hesaplar biraz daha akıllıysa ihtiyaç duyduğu O güce teslim olur.

Peki merak dahilinde O güç yazmıssın ama O gücün varlığından nasıl haberdarsın diyebilirsiniz. Şimdi de gelin buraya odaklanalım. Eğer ki ben bu yazıyı yazmasaydım sizlerden kimisi O güçten bihaber kalacaktı. Eğer yeni işimden teklif almasaydım şu an mesai saati içerisinde evrim ağacına vakit ayıracak boşluk bulamayacaktım. Eğer mülakatlarım için o uygun mekanı bulamasaydım (boş ve sessiz) o iş teklifini alamıcaktım. Eğer içinizden bazısı o gün o mekana gelseydi ben boş ve sessiz bir ortam bulamayacaktım... Evet bu şekilde uzayıp giden ihtimaller ya her şeyi şans eseri yaşadığımıza bizi götürür ya da her şeye hükmeden O güce. Peki sonrası dediğinizi duyar gibiyim?

Sonrası daha basit. Eğer ki O güç varsa(ki var) O güç kendini anlatmak ister. Öyleyse bunca insanın inandığı/bahsettiği O gücü aramaya koyalarak kutsal saydıkları kitapları okumaya başlayabilirsiniz. Ben ümit ediyorum ki bu metadolojiyle Allah'a celle celaluh ulaşmayacak insan inşallah yoktur.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close