Sorunuzu sorarken sadece katı maddeler arasında çekim gücü oluşabilir, gazlar arasında çekim gücü olmaz gibi sormuşsunuz. Ancak maddeler (yada sizin sorunuzdaki gibi gezegenler) arasındaki çekim gücü gezegenin katı yada gaz olmasına değil, kütlesine bağlıdır. Kütle sahibi her madde katı, sıvı yada gaz olmasına bakılmaksızın kütle çekimi yaratır.
Kütle çekimi kuvvetiyle ilgili formüle bakacak olursak;
F = G * m1 * m2 / r2 görüldüğü gibi kütle çekim kuvveti maddenin katı yada gaz olmasından bağımsız olarak kütle sahibi olmasına bağlı.
Bununla ilgili verilebilecek örnekler;
Güneş gazlardan oluşur, dünya ve güneş sistemindeki diğer gezegenler onun kütle çekimi sayesinde güneş etrafında yörüngede dönerler.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gaz gezegenleridir. Bunların etrafında da bu gezegenlerin kütle çekimiyle yörüngede dönen uyduları mevcuttur.
Sorunuzdan yola çıkarak bu örneklere bir itiraz olabilir. Güneşinde, güneş sistemindeki gaz gezegenlerinin de merkezlerinde çekirdekleri var, kütle çekimi bundan kaynaklanıyor gibi.. Bu nedenle bir örnek daha verelim;
Dünyanın atmosferi tümüyle gazlardan oluşur. (Azot, Oksijen ve diğerleri) Ve atmosferimiz uzaya dağılmaksızın dünyanın etrafında kalır. Bunun nedeni atmosferdeki her bir gaz atom yada molekülünün dünya ile arasında bir kütle çekim kuvvetinin var olmasındandır.
Kaynaklar
- Vikipedi. Newton'un Evrensel Kütleçekim Yasası. (15 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 28 Eylül 2021. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı