Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Suya atılan bir cismin deniz dibine ulaşma süresi nasıl bulunur?

Suya atılan 300 kg ağırlığındaki 50 cm yarıçapa sahip bir kürenin 1000 metrelik deniz tabanına ulaşma süresi nedir? Denklemi var mıdır?
481 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şaban Tarık İnay
Makine Güvenliği Uzmanı

Merhabalar, öncelikle terminal hızın ne olduğunu anlamak için evrim ağacı youtube kanalında paraşütsüz düşme, göktelenden atılan 1 TL gibi videoları izlemenizi tavsiye ederim.

Aşağıdaki sitede tam sorunuzun cevabı olan konu için formül mevcut. Ayrıca konuya özel hesaplayıcı da eklenmiş, farklı değerler girerek sonuçları görebilirsiniz.

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/lindrg.html#c2 [1]

Tüm Reklamları Kapat

"Sinking object" yani batan cisimler başlığı altında suya batan bir cismin hızı, batma süresi gibi değerlerin hesaplanması için formüller verilmiştir.

Batan cisme aşağı yönde yerçekimi kuvveti, aksi yönde sıvının kaldırma kuvveti ve sürtünme kuvveti etki etmektedir.

Sürtünme kuvveti cismin hızı artıkça artmaktadır.

Bir noktada cisme etkiyen kuvvetler dengeye ulaşır ve cisim sabit hızda hareket etmeye başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yani yeterince derinlik mevcutsa cisim başta bir süre hızlanır sonra sabit hızla batmaya devam eder.

Soruda belirtilen bilgilere ek olarak sıvının özkütlesi, sıvının viscositesi gibi değerlere de ihtiyaç vardır.

Bu bilgiler ile cismin terminal hıza hangi sürede, hangi mesafede ulaşağı ve terminal hızının ne olduğu hesaplanabilir.

Eğer bu mesafe soruda belirttiğiniz 1000 metreden az ise kalan mesafeyi sabit hızla terminal hızda alacağından kalan mesafe için X=V x t formulü ile gereken süre hesaplanabilir.

Ancak cismin batacağı mesafe terminal hıza ulaşabileceği mesafeden az ise terminal hız öncesindeki anlık hız hesabı gerekecektir.

Not: Gördüğüm kadarı ile formüllerde sıvı yoğunluğu sabit olarak düşünülmüş, ancak özellikle denizlerde bir hesap yapmak istiyorsanız, denizin farklı yüksekliklerinde suyun farklı yoğunlukları olacağından daha net bir hesap yapmak adına bu yoğunluk farklarını da hesaba katmak gerekebilir veya etkisi düşük olacağından göz ardı edilebilir.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Nave. Sinking Objects. Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2022. Alındığı Yer: Hyper Physics | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close