Radyo dalgaları, dediğiniz gibi, görünür ışığa kıyasla daha düşük frekansa (daha uzun dalga boylarına) ve daha düşük enerjiye sahiptir. Radyo, televizyon, cep telefonu, Wi-Fi, Bluetooth gibi pek çok iletişim aracı radyo dalgalarını kullanmaktadır.
Radyo dalgaları, X-ray ve ultraviyole ışınlar gibi iyonlaştırıcı radyasyon değildir; yani atomlardan veya moleküllerden elektronları koparmak için yeterli enerjiye sahip değillerdir. İyonlaştırıcı radyasyon, hücrelerimizdeki DNA ve diğer moleküllere zarar vererek kısa süreçte doku hasarı, uzun süreçte ise kanser gibi pek çok sağlık problemine sebep olur. Radyo dalgaları ise iyonlaştırıcı olmadığı için böyle bir etkisi yoktur.
Radyo dalgalarının, dokulara zarar verebilecek olan bilinen etkisi şudur: eğer vücut yüksek miktarlarda radyo dalgalarına maruz kalırsa, fazla ısı açığa çıkabilir ve bu da yanıklara ve doku hasarına sebep olabilir. Bunun haricinde, radyo dalgalarının sağlığa olan etkileri tartışmalı bir konudur. Bazı epidemiyolojik çalışmalar, radyo dalgalarına uzun süreli maruz kalma ile başta beyin tümörleri olmak üzere bazı sağlık sorunları arasında ilişkiler olabileceğini bildirmiştir; ancak bulgular çalışmalar arasında tutarlı değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu sınırlı kanıt seviyesine dayanarak radyo dalgalarını olası kanserojen (Grup 2B) olarak sınıflandırmıştır.
Laboratuvar çalışmaları, radyo dalgalarına maruz kalan hücrelerde hücre zarı geçirgenliğinde, enzim aktivitesinde ve gen ifadesinde değişiklikler olabileceğini göstermiştir. Hayvan çalışmaları ayrıca uyku, bağışıklık fonksiyonu ve doğurganlık üzerinde de etkiler olabileceğini bildirmiştir. Ancak bu çalışmaların sınırlılıkları mevcuttur ve insan sağlığı üzerindeki etkiler konusunda çıkarımda bulunmak mümkün değildir.
Sonuç olarak; mevcut çalışmalar, radyo dalgalarının doku hasarına yol açtığını göstermemektedir. Bu konuda daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kaynaklar
- The American Cancer Society medical and editorial content team. Radiofrequency (Rf) Radiation. (28 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2023. Alındığı Yer: American Cancer Society | Arşiv Bağlantısı