Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye 12 Ekim 2023 1 Cevap
2

Sürekli görünür bölgedeki dalgalara maruz kalmamıza rağmen neden radyodalgalarına sürekli maruz kalırsak doku hasarına yol açaçağı söylenir?

Görünür bölgedeki dalgaların enerjisi radyodalgalarından daha fazla. Bu durumda görünür bölgedeki dalgalar radyodalgalarından daha fazla zarar vermeli. Ancak sürekli radyodalgalarına maruz kalırsak doku hasarına yol açaçağı söylenir. Bunun sebebi nedir?
451 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Pırıl Okay
Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi 15 Ekim 2023

Radyo dalgaları, dediğiniz gibi, görünür ışığa kıyasla daha düşük frekansa (daha uzun dalga boylarına) ve daha düşük enerjiye sahiptir. Radyo, televizyon, cep telefonu, Wi-Fi, Bluetooth gibi pek çok iletişim aracı radyo dalgalarını kullanmaktadır.

Radyo dalgaları, X-ray ve ultraviyole ışınlar gibi iyonlaştırıcı radyasyon değildir; yani atomlardan veya moleküllerden elektronları koparmak için yeterli enerjiye sahip değillerdir. İyonlaştırıcı radyasyon, hücrelerimizdeki DNA ve diğer moleküllere zarar vererek kısa süreçte doku hasarı, uzun süreçte ise kanser gibi pek çok sağlık problemine sebep olur. Radyo dalgaları ise iyonlaştırıcı olmadığı için böyle bir etkisi yoktur.

Radyo dalgalarının, dokulara zarar verebilecek olan bilinen etkisi şudur: eğer vücut yüksek miktarlarda radyo dalgalarına maruz kalırsa, fazla ısı açığa çıkabilir ve bu da yanıklara ve doku hasarına sebep olabilir. Bunun haricinde, radyo dalgalarının sağlığa olan etkileri tartışmalı bir konudur. Bazı epidemiyolojik çalışmalar, radyo dalgalarına uzun süreli maruz kalma ile başta beyin tümörleri olmak üzere bazı sağlık sorunları arasında ilişkiler olabileceğini bildirmiştir; ancak bulgular çalışmalar arasında tutarlı değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu sınırlı kanıt seviyesine dayanarak radyo dalgalarını olası kanserojen (Grup 2B) olarak sınıflandırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Laboratuvar çalışmaları, radyo dalgalarına maruz kalan hücrelerde hücre zarı geçirgenliğinde, enzim aktivitesinde ve gen ifadesinde değişiklikler olabileceğini göstermiştir. Hayvan çalışmaları ayrıca uyku, bağışıklık fonksiyonu ve doğurganlık üzerinde de etkiler olabileceğini bildirmiştir. Ancak bu çalışmaların sınırlılıkları mevcuttur ve insan sağlığı üzerindeki etkiler konusunda çıkarımda bulunmak mümkün değildir.

Sonuç olarak; mevcut çalışmalar, radyo dalgalarının doku hasarına yol açtığını göstermemektedir. Bu konuda daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kaynaklar

  1. The American Cancer Society medical and editorial content team. Radiofrequency (Rf) Radiation. (28 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2023. Alındığı Yer: American Cancer Society | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close