Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hakan Atasoy
Üye 21 Mart 2 Cevap
1

Süper kütleli karadeliğin olay ufkunu elinde bir kabloyla geçen kişi olay ufkunun dışına bilgi gönderemez mi?

Kütleçekimi elektron akışını da mı tersine çeviriyor.
303 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 21 Mart

Küçük kütleli karadeliklerin olay ufkuna kablo gönderemezsiniz. Olay ufku merkeze aşırı yakın olacağından bir kaç on santimetre mesafede bile kablonuza uygulanan çekim kuvveti arasında trilyonlarca kat fark olacaktır ve kablonuz saç kılı gibi uzadıkça uzayacak ve bütünlüğünü kaybedecektir. Süper kütleli karadeliklere kablo gönderirseniz; olay ufkunun merkeze uzaklığı nedeniyle kablo yapısı bozulmadan başarabilirsiniz. Kablonuzun ucunda da sensörleri ile bilgi toplayan ve size sinyal gönderebilecek bir yapı olduğunu düşünelim. Sorunuzun açıklama kısmında da bahsettiğiniz şekilde bu kablodan size doğru akan bilgi söz konusu olamaz. Elektronların akışı zaten imkansız, diyelim ki kablo fiber, ışık zaten karadeliği terk edemez dolayısıyla kablonuzdan bilgi gönderen ışık dalgaları size ulaşamayacaktır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 21 Mart

Böyle bir soruyu sorarken ciddi misiniz, emin olamıyorum ama biz ciddiyetle cevap verelim...

Bir karadeliğin olay ufkuna girdiğinizde, fiziki bütünlüğünüzü korumanız olanaksızdır. Kablo vs. gibi, veri iletim malzemeleri, biz insanların günlük hayatta kullandığı son derecede basit gereçler. Bir karadelikten bahsederken binlerce, milyonlarca güneş kütleli, insan algısıyla algılanamayacak kadar büyük güçlerden bahsediyoruz. Karadelikler kadar yoğun olmayan nötron yıldızlarının bir elma kadarlık bir parçası, dünya ağırlığında. Düşünebiliyor musunuz? İnsan eline sığabilen bir hacimde dünya kadar ağırlık. Ve karadelikler, nötron yıldızlarından çok daha yoğun. Nolan'In Interstellar'ında ya da Star Trek'te insanlar, uzay aracıyla karadeliğin içine giriyorlar falan... Bu tip filmler bilimsel görünseler de aslında zerre kadar bilimsel değiller ve insanların bilimsel algılarını kötü yönde etkiliyorlar. Tabi o filmler bilimsel olduklarını iddia etmiyorlar ama insanlar o filmleri, gerçeğe uygun ya da en azından yakın sanıyorlar. Bir uzay aracıyla karadeliğin içine girilemez. Ortada ne o uzay aracı kalır, ne insan kalır, ne elektrik kalır, ne başka bir şey. Tekillik bu. Bırakın uzay aracını ya da insanı, madde ya da atomlar bile bütünlüklerini koruyamazlar. Kablo vs. karadeliğin içine girdiğinde atomlarına, atomaltı parçalarına kadar bozunur. Tüm yapısını, bütünlüğünü kaybeder.

Verdiğiniz linkte, bir karadeliğe girerken başınız ile ayağınız arasındaki kütleçekimini farkının trilyon kat farklı olacağı söyleniyor. 2 metre ileride çekim trilyon kat fazla. Bu, algılanır, anlatılır bir şey değil. Matematik, rakamlar, hisleri duyguları anlatamaz. Bir insan, karadeliğe girmeden çok önce, nasıl bir aracın ya da giysinin içinde olursa olsun hayatiyetini yitirir zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Kablo vs. elektronlarla veri ileten bir malzeme. Kablo tüm yapısını kaybeder, atomlarına, protonlarına kadar ayrışır. Elektronlar da karadeliğin çekiminden kaçamaz zaten.

Özetle... Astronomik ölçekteki sarsıcı cisim ve olayları, insani ölçeklerle tanımlamaya çalışmak bizi yanıltır. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. sağlıcakla.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close