Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gaye Arslan
Gaye Arslan
9K UP
Üye
1

Süper donma (instant ice) olayını açıklayabilir misiniz?

Kapağı açılınca donması, masaya vurunca donması gibi pek çok yolu var, açıklar mısınız?
740 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

Bir şişe oda sıcaklığında saf su düşün şimdi de bu suyun moleküler yapısını düşün moleküller kıpır kıpır şimdi şişeyi buzdolabına attın ve su soğumaya başladı, bu su soğurken etrafına ısı veriyor yavaş yavaş su molekülleri daha az titreşiyor ve daha az hareketli hale geliyor. Şişenin içindeki tamamı ile rastgele bir yerlerde bu daha az hareketli su molekülleri öbeklendi ve birbirlerine kenetlendiler ve kristalleştiler. Bu öbeklenme noktasına nükleasyon noktası deniyor nükleasyon noktası sıvının soğutulduğunda kristalleşmeye başladığı yerdir so[1]ğutulan sıvı halden katı hale geçen sıvının içinde pek çok nükleasyon noktası olabilir ve bu nükleasyon noktası noktaları sıvının katı hale geçmesi için elzemdir. Süper soğutulmuş suyun farkı ise nükleasyon noktası olmamasıdır yani içinde suyun o öbekleştiği yerler yok. Çünkü su hızlı bir şekilde soğudu eğer yavaşça soğumuş olsaydı parçacıkların bir yerde kristalleşmek için çok daha fazla zamanı olurdu . Şimdi şu suyun hemen buza dönüşmesi mevzusuna geleyim. Eğer moleküllerin bir şekilde hareket etmesini sağlarsan mesela youtubedaki o videolardaki gibi aşırı soğutulmuş su içeren o şişeye vurursan %99.999 ihtimalle filen (olasılığı kafadan attım ama yani istatistiki olarak mutlaka o darbeyi alan moleküller birbirlerine çarpa çarpa bir yerlerde öbeklenecekler) nükleasyon noktası oluşturabilirsin sonra ona dokunan diğer su molekülleri de kristalize olacaklar. Sonra yeni kristalize olmuş hızlı buza değen diğer su molekülleri de kristalize olacak bu döngü şişede kristalize olmamış bir molekül kalmayana kadar devam edececek. Bu arada eğer saf su değil de içinde tuz olan su olsaydı süper soğutulmuş su elde edilemezdi çünkü tuz zaten kristal ve nükleasyon noktası gibi davranacak. Bu arada suya vurmadan da yapabilirsin bunu mesela suyun bir tarafını hızlıca ısıtarak moleküllerin daha fazla titreşmesini ve hareketlenmesini sağlayabilirsin, burada önemli olan şey burada bir ajan oluşturmak ajan dediğim şey şu atom bombası videosu izlemişsen bilirsin uranyumu parçacık bombardımına tabi tutuyorlar ve uranyum çekirdeği dağılıyor dağılan çekirdeklerdeki parçacıklar diğer uranyum atomlarına gidiyor ve bunları da dağıtıyor zincirleme bir şekilde bütün uranyum atomları dağılıyor işte oradan da enerji çıkıyor ve nükleer patlama denen olay vuku buluyor bu ilk gönderilen parçacıklara ajanlar deniyor zincirleme bu tür reaksiyonları başlatan şeye ajanlar deniyor diye düşünebilirsin burada darbenin etkisi ile hızlanan ve nükleasyon noktası oluşturan moleküller de ajanlar.

Kaynaklar

  1. Yazar adını bulamadım maalesef. Hızlı Buz. (8 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 8 Nisan 2023. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close