"Su yanmaz." cevabı kısa ve net bir cevap olarak doğrudur. Ancak ben sanki suyun yandığı ya da yanabileceği izlenimi edinilmiş bir soru gibi algıladım. Bu nedenle durumu biraz daha açıklanmış olarak yorumlamak istiyorum.
NŞA (Normal Şartlar Altında) kararlı olan su (H2O) yanmaz. Ancak yanma reaksiyonunu yanan (burada H) maddenin Oksijen alma durumu olarak görürsek NŞA da H2O2 (Hidrojen Peroksit) kısmende olsa karalı gibidir.
Bu duruma açıklık getirebilecek farklı bir örnek verelim. Karbon Monoksit (CO) oksijence zengin ve yüksek ısı enerjisi altında Karbondioksite (CO2) dönüşür, yani "yanar".
Sonuç olarak suyun (H2O), Hidrojen Peroksite (H2O2 ) dönüşerek yanabildiği iddia edilebilinir.
Bunu dışında suyun yandığı izlenimi oluşturulabilecek ikinci bir durum daha söz konusudur. Kok kömürü gibi yüksek ısı açığa çıkararak yanan maddenin üzerine az miktarda su serpildiğinde Su, Hidrojen ve Oksijen gazları olmak üzere ayrışır. Ayrışan bu gazlar ortamda reaksiyona hazır ve daha yüksek ısı verecek olan en uygun element ile birleşerek tekrar yanmaya uğrar. Bu bizde suyun yandığı düşüncesine neden olabilir.
Gerçekte yanma reaksiyonu, olayın gerçekleştigi ortamın termdinamik durumuna göre yorumlanmalıdır. Belki hidrojen, karbon gibi yanıcı maddeler, oksijence zengin bir ortamda, 30 bin santigrad derecede yanma reaksiyonu gerçekleşmeyecektir. Aynı şartlarda basınç çok fazla artarsa belki bu elementlerden bir kısmı yanacaktır.
Teşekkürler Evrim Ağacı.
278 görüntülenme