Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Leba
Enes Leba
2,364 UP
Üye
2

Su nasıl kaldırma kuvveti uyguluyor?

Yani h2o dedigimiz bileşik nasıl kuvvet uygulayabiliyor?
1,338 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yalın İnce
Okulda fen bilimleri dersi görüyorum :)

Öncelikle kaldırma kuvveti suya has bir şey değildir: her maddenin kaldırma kuvveti vardır. Bunu şu şekilde kanıtlayabiliriz: bir sünger alın ve suyun içine atın. Kesinlikle yüzmeli. Daha sonra bir kaba zeytinyağı doldurun ve süngeri oraya atın. Yine yüzmeli. Sütte de yüzmeli. Bu kuvvetin (kuvvet demek ne kadar doğru hiç bilmiyorum ama ben burada kuvvet olarak bahsedeceğim) büyüklüğü ise maddenin yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Örneğin yoğunluğu 1 br. olan bir sıvının içerisinde batan bir madde yoğunluğu 2 br. olan sıvının içerisinde yüzebilir. Dolayısıyla bu kuvvetin kaynağı suyun bir madde olmasıdır. Katılarda bu kuvvetin gözlemlenememesinin nedeni ise katı maddeleri oluşturan yapıların birbirine çok yakın olması, dolayısıyla yoğunluğu katıdan daha fazla olsa bile içine batamamasıdır. Aynı zamanda gazlar da kaldırma kuvveti uygular: içi helyum dolu bir balon havada yüzer, çünkü yoğunluğu havadan daha azdır.

Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir.

İyi günler dilerim![1]

Tüm Reklamları Kapat

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sınıf Öğretmenim 8. sınıf. Yüzme Ve Batma Koşulları. Alındığı Tarih: 8 Haziran 2022. Alındığı Yer: www.sinifogretmenim.com | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Çocukken Arşimet Hakkında Araştırma Ödevi Yapmış Üye

Eğer bir cisim su veya herhangi bir sıvıda batacaksa kendi hacmi kadar sıvıyı yerinden oynatması-yükseltmesi gerekir. Sonuçta cismin hacminin büyüklüğü kadar yer açılmalı. Bunu yapabilmesi için de kendi hacmi kadar suyu kaldırması, kaldırması için de hacmi kadar suyu kaldıracak kadar kuvvet uygulaması gerekir. Çünkü su kendi kendine yükselmeyecektir. Cisimlere ilave bir kuvvet uygulamadığımız sürece(mesela parmağınla bastırmazsan) yere dik açıyla kendi ağırlıkları kadar kuvvet uygularlar. Yani bir cisim ancak kendi ağırlığı kadar suyu kaldırabilir. Ağırlığı kadar kaldırabilir ama hacmi kadar kaldıramazsa batamaz. Yani hacmi kadar su kaç kilo, ağırlığı kadar su kaç kilo bu önemli.

(Cismin ağırlığı)>(cismin hacmi kadar suyun ağırlığı) ise cisim dibe doğru hareket eder. Tıpkı oltalardaki kurşun gibi. Tam tersi durumda suyun üstüne doğru hareket eder tıpkı oltalardaki mantar gibi. Cismin ağırlığı kaç birimküp suya eşitse cismin hacminin o kadarlık kısmı suyun içinde kalır. Tam eşitse cisim suyun içinde nerede bırakılırsa orada asılı kalır.

Yani aslında suyun cismi kaldırmasının sebebi cismin suyu kaldıramaması(su seviyesini hacmi kadar yükseltecek ağırlığa sahip olmaması).[1]

Tüm Reklamları Kapat

140 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Law Of Physics Fundamental To Fluid Mechanics. (3 Ekim 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close