Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Su moleküllerinin sanki bir üçgen meydana getirirmiş gibi bir şekilde aralarında 104,5 derece açıyla durmasının ne gibi bir önemi var?

Kaynak göstermeniz benim için önemli, teşekkür ederim.
284 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi)

Kısacası hayatı yaratan ve sürdürülmesini sağlayan suyun, bu fizikokimyasal, yapısal özelliği nedeniyle oluşan durumlar yaşamın,canlılığın sürdürülmesini sağlar. Suyun bu özelliği yaşamın temel sebebini canlılığın devamını sağlar.

Ne gibi mesela, en basitinden örneğin suyun donduğunda sıvısından daha hafif olmasına yol açar. Buda karalardaki su kütlelerinin üstü buz kaplı iken altında sıvı olarak suyun kalmasına yol açar. Hayatta bu nedenle devam eder.

Ayrıca suyun bileşik yapmasında kolaylık sağlar. Bir çok mineralin su ile bileşik yapmasına neden olur. Yada su molekülleri arasında kovalent bağlar kurmasına yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Su, polar bir moleküldür. Molekülün çevresinde elektrik dağılımı homojen değildir. Yapının oksijen tarafında elektron yoğunluğu fazla olup negatif yük (-) durumundadır. Benzer şekilde hidrojen tarafında ise elektron dağılımı görece düşüktür ve pozitif yük (+) durumundadır.

Kısacası su, molekülün kendi içindeki yapı incelendiğinde, bir tarafı pozitif diğer tarafı negatif elektrik yükünde bir molekül yapısına sahiptir. Fakat, dışarıdan bakıldığında suyun molekül yapısı elektriksel olarak nötrdür. Su moleküllerinin arasında hidrojen atomları başka bir su molekülünün oksijen atomuna da bağ yapar. Bu nedenle Su içindeki elektrik yüklü partiküllerin birbirlerine karşı olan çekim kuvveti zayıftır. İyonize olabilen birçok tuzlar bu sayede suda çok iyi çözünürler. Buna karşılık bu tuzlarin birçoğunun organik sıvılardaki çözünürlüğü çok düşüktür. Su çok iyi bir çözgen olup suda çözünmeyen madde yoktur denebilir. Bu da suya bitkiler için gerekli birçok mineral gıda maddesini taşıyıcı özellik kazandırır. Suyun diğer su moleküllerine olan çekimi olarak bilinen kohezyon, suyun başlıca özelliklerinden biridir. Suyun polaritesi onu diğer su moleküllerine çekmeyi sağlar. Sudaki hidrojen bağları diğer su moleküllerini bir arada tutar.

Ayrıca Suyun farklı bir madde molekülleri arasındaki çekiciliği adhezyon olarak adlandırılır. Su, hidrojen bağları oluşturabilen herhangi bir moleküle yapıştırıcıdır. Sudaki yapışkanlık nedeniyle, kılcal hareket oluşur. Örneğin, su içinde dar bir tüpünüz olduğunda, su tüpün yukarı tırmanmasını sağlayan camın suya yapışması nedeniyle su yükselecektir.

Su, iki özellik nedeniyle sıcaklığı ılımlı hale getirebilir: yüksek özgül ısı ve yüksek buharlaşma ısısı.

Tüm Reklamları Kapat

Su molekülleri birbirleri arasında çok fazla hidrojen bağı oluştururlar. Buda karşılık, bu bağları yıkmak için çok fazla enerjiye ihtiyaç vardır. Bağları kırmak, bireysel su moleküllerinin serbestçe hareket etmesine ve daha yüksek bir sıcaklığa sahip olmasına izin verir.

Şu an ki ortam sıcaklığında su molekülleri oluşmaz. dünyanın ilk oluştuğu zamanlarda oluşan su molekülleri dünya üzerinde bir döngü halindedir. Daha düşük sıcaklıklarda, su moleküllerinin hidrojen bağları buz kristalleri oluşturur. Hidrojen bağları daha kararlıdır ve kristal şeklini korur. Buz,hidrojen bağlarının aralıklı ve nispeten ayrı olması nedeniyle sudan daha az yoğundur.

Hepsinden önemlisi su o derecede donar ancak en yoğun olduğunda ki sıcaklık +4 derecedir. Bu sebeble sıvı haldeki su buz halinden daha yoğundur.

Unutmayın su haricinde hiç bir bileşiğin katı hali sıvı halinin üzerinde doğal olarak yüzemez.

Göllerde,denizlerde ve okyanuslarda ısı tabakalaşması, konvektif akımların oluşmasına neden olur. Su kütlelerinin yüzeyleri güneş ısısı nedeniyle ısınır ancak altaki tabakadaki su +4 derecededir. bu nedenle su kütlesi içerisinde akıntılar oluşur. ayrıca Bu ısınma yatayda su kütlelerinin yer değiştirmesine neden olur. Dünyanın ısısını dengeleyen deniz ve okyanuslardır.

çok uzun anlatırım ancak kaynakları okumanı tercih ederim.

Kaynaklar

  1. M. Yaman. Su Kimyasi Ders Notlari. Alındığı Tarih: 22 Ekim 2023. Alındığı Yer: profdrmehmetyaman | Arşiv Bağlantısı
  2. e-education. Water (Its Volume Expansion Upon Freezing) | Matse 81: Materials In Today's World. Alındığı Tarih: 22 Ekim 2023. Alındığı Yer: e-education psu | Arşiv Bağlantısı
  3. K. Demircan. Su Kimyası: Yaşam İçin Su Neden Gerekli?. (22 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2023. Alındığı Yer: .facebook /kozand | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close