Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Sur
Üye
1

Şu anda içinde bulunduğumuz Ataerkil sistem nasıl oluştu?

Ataerkil sistemin her iki cinsiyetede zararı var buna nasıl göz yumuldu?
315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Editör

Avcı-toplayıcı topluluklar, tarım ve hayvancılıkla meşgul olan topluluklardan daha eşitlikçiydi. Ama tarımın ortaya çıkışı, toplumları yerleşik hale getirerek savaşları ve sosyal eşitsizlikleri artırdı.

Tarım toplumlarındaki toprak mülkiyeti ve gıda üretimi, erkeklerin güç kazanmasına yol açtı. Erkekler, fiziksel güç gerektiren tarım ve hayvan bakımı gibi işleri üstlenmeye başladı. Kadınlar ise genellikle ev içi rollere itildi ve toplumsal statüleri "erkeğe hizmetçi" olarak görülmeye başlandı.

Gerek yerleşik hayata ilk geçişte gerek oluşan ilk şehir devletleri ataerkil yapıların gelişiminde kritik bir rol oynadı. Fiziksel olarak daha güçlü olan erkekler, bu kaynakları koruma ve savunma sorumluluğunu üstlendiği için liderlik pozisyonları genellikle savaş ve savunmada başarılı olan erkekler tarafından dolduruldu, bu süreçte, aileler arası ilişkilerde babalar, oğullar, amcalar ve dedeler daha yakın yaşamaya başladı ve mülkiyet erkek hattından miras alınmaya başlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Miras ve zenginlik arttıkça poligami (bir erkeğin birden fazla eşe sahip olması) yaygınlaştı. Erkekler, servetlerini çok sayıda eşle evlenmek için kullandı. Bu, kadınların ekonomik bağımlılığını artırdı ve onların toplumsal statüsünü daha da zayıflattı. Dinler gibi kültürel etkiler de bunu pekiştirdi. Örneğin, bazı toplumlarda yaygınlaşan dini anlayışlar poligamiyi meşru kılarken, kadınların toplumsal rollerini kısıtlayan katı kurallar getirdi.

Görebileceğiniz üzere ataerkil sistem devam ettikçe sistem kendini sürdürmek için daha da derinleşiyor, etkileri artıyor. Öyle ki zaman geçtikçe kendisine karşı koyabilecek hareketleri engellemeye çalışıyor. Kadınların okumasını, kendi gelirlerini kazanmasını, kendilerini geliştirmelerini ve bağımsız olmalarını sağlayacak fırsatların önünü kesmeye çalışıyor. Bunun hâlâ devam ettiğini görebilirsiniz. O kadar uzun zaman dilimlerinde saymakla bitmeyecek hak kayıplarının bir kısmı feminist mücadele ile kazanıldığı için artık sorunun kalmadığı veya feminizmin "fıtrat"a aykırı olması gibi propagandalar, bazı kişilerin bazı davranışlarını gösterip feminizm ile alay etmek gibi birçok yöntem hâlâ kullanılıyor.

Son olarak ataerkinin biyolojik olarak olması gereken basit bir gerçek veya "fıtrat" olmadığını; karmaşık toplumsal, ekonomik ve kültürel etkenlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu vurgulamak gerek. Erkeklerin ortalamada kadınlardan fiziksel anlamda daha güçlü olması ataerkinin neden bu kadar yaygın olduğuna dair yeterli bir açıklama sunamaz.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Damla Eken
Damla Eken
62K UP
Fizik Öğrencisi

Tarihsel süreç: Toplumların avcılık ve toplayıcılıktan tarıma geçişiyle birlikte, erkeklerin fiziksel gücü tarım arazilerinin işlenmesinde daha önemli hale geldi. Bu durum, zamanla erkek egemenliğinin artmasına ve ataerkil yapının temellerinin atılmasına neden oldu.

Ekonomik güç: Özellikle tarım toplumlarında toprak mülkiyeti ve üretim araçlarına erkeklerin hakim olması, onlara toplumsal ve ekonomik güç verdi.

Sosyal yapı: Aile içinde erkeklerin otoritesinin vurgulanması ve kadınların ev işlerine ve çocuk bakımına yönlendirilmesi, ataerkil yapının güçlenmesine katkı sağladı.

Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar için eksiler;

Eşitsizlik: Eğitim, iş hayatı ve karar alma mekanizmalarında erkeklerin gerisinde kalmaları.

Şiddet: Fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalma riski.

Özgürlük kısıtlılığı: Kişisel hayatta ve kariyer hedeflerinde sınırlı seçeneklere sahip olma.

Tüm Reklamları Kapat

"Bu duruma nasıl göz yumuldu ve neden göz yumuldu?"

Tarihi ve kültürel miras: Ataerkil yapı, yüzyıllar boyunca toplumsal normlar haline geldiği için, bu durumun sorgulanması ve değiştirilmesi kolay olmadı.

Güçlü erkek egemenliği: Erkeklerin ekonomik, sosyal ve siyasi alandaki üstünlüğü, sistemin devamlılığını sağladı.

Kadınların örgütlenme güçlüğü: Kadınların eğitim seviyesi ve ekonomik bağımsızlığı düşük olduğu için, hakları için mücadele etmeleri daha zor oldu.

Not: Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için feminist teoriler, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve ilgili bilimsel araştırmaları inceleyebilirsiniz.

Ek Bilgi:

Feminist hareket: Ataerkil sisteme karşı mücadele eden ve kadınların haklarını savunan bir harekettir.

Patriyarka: Ataerkil sistemin başka bir adıdır ve erkek egemenliğini ifade eder.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mete Topraklı
Lise Hazırlık Öğrencisiyim

Biyolojik olarak erkekler kadınlara göre daha çok vücut ve kas gücüne sahiptir.Bu yüzden doğada kadınların rolü de çok fazla olsada erkekler kadınlara göre avlanma,savaşma,korunma gibi işlerde daha etkin bir rol oynamıştır(çoğu toplumda bu şekilde,istisnalar bulunabilir).Korunmada etkin rol gören erkeklerin kadınları koruma oranı kadınların erkekleri koruma oranından fazladır.Zamanla bu koruma yönetmeye dönüşmüş ve erkekler kadınları etkisi altına almış.Bazı dinler ile de bu pekişmiştir ama bu din etkeni çok daha büyük bir konu şuanda detaylandırmayacağım.

Kısaca biyolojik olarak daha güçlü olan erkekler zamanla kadınları domine etmişler.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close