Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Sysl
Üye
1

Stresin vücuda etkileri nelerdir?

Aşırı stres vücütda ne gibi etkiler bırakır?
572 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Stres doğal bir reaksiyon mudur?

Stres yaşamayan hiçbir insan yoktur, fakat stresin bedende ve zihinde oluşturduğu etki ve stresi dindirme yolları farklıdır. Stres oluşturan bir durumla karşılaşıldığında kalp atış hızı, kan basıncı, enerji üretimi artar ve bu tehlike ya da problemle uğraşmaya hazırlayan hormonlar salgılanır. Yani vücut strese karşı aslında hazırlıklıdır. Ancak stres sürekli bir hal alırsa veya aşırı yaşanırsa, sağlık üzerine olumsuz etkileri olabilir.

Küçük gibi görünen streslerin bile fiziksel bir etkisi olabilir. Örneğin toplum önünde yapılacak bir konuşma öncesi bağırsaklarınız hareketlenebilir veya mideniz ağrıyabilir. Eşinizle olan kavga ciddi bir stres kaynağıdır. Deprem ya da bir terör saldırısına maruz kalmak gibi olaylar ise çok daha büyük stres nedenleri olarak etkileri olay anından sonrasına uzayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birden fazla araştırma, bu ani duygusal streslerin - özellikle öfkenin - kalp damar hastalıklarını ( örn. kalp krizi), kalp ritim bozukluklarını, hatta ani yaşam kaybını tetikleyebildiğini ortaya koymuştur.

Stresin en stresli hali: kronik stres

Stres uzun sürdükçe normal bir hayat yaşayabilme becerisine müdahale etmeye başlarsa zihin ve beden için o kadar tehlikeli olabilir. Örneğin; aşırı yorgun olduğunuzu, konsantre olamadığınızı ya da sebepsiz yere sinirlendiğinizi hissedebilirsiniz. Kronik stres vücudunuzun zarar görmesine neden olabilir.

Bir çalışmada, ağrılarıyla ilgili negatif düşünmeyi durduran katılımcıların yaklaşık yarısında kronik baş ağrılarında azalma gözlemlenmiştir. Kronik stres aynı zamanda aşırı yeme, sigara içme ve diğer kötü alışkanlıklar nedeniyle ciddi fiziksel rahatsızlıkların riskini artırabilir. Örneğin; kanser! Stresin kendisinin kanser yaptığını kanıtlayan veriler yoktur; hatta stresin bağımsız bir kanser nedeni olmadığını gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Ancak strese bağlı zararlı alışkanlıkları tetikleyen sigara, alkol kullanımı gibi davranışlar ya da depresyona bağlı aktif olmayan bir yaşam tarzı eğilimi gibi faktörler kanser riskini artıran nedenler arasındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Stresin vücuda genel etkileri nelerdir?

Baş ağrısı

Kas gerginliği veya ağrı

Göğüs ağrısı

Yorgunluk

Cinsel yaşamda değişim

Mide bozukluğu

Uyku sorunları

Stresin ruh haline genel etkileri nelerdir?

Anksiyete

Tüm Reklamları Kapat

Huzursuzluk

Motivasyon veya odaklanma eksikliği

Sinirlilik veya öfke

Tüm Reklamları Kapat

Üzüntü veya depresyon

Stresin davranışınıza genel etkisi nelerdir?

Aşırı yeme veya çok az yeme

Öfke patlamaları

Tüm Reklamları Kapat

Alkol kullanımında artış

Tütün kullanımı

Sosyal izolasyon

Daha az sıklıkta egzersiz yapma

Stresle başa çıkma yolları nelerdir?

Stresinizi azaltmanızın olumlu etkileri sadece o anı değil uzun vadede tüm yaşamınızı etkiler. Araştırmalara göre olumlu bir tutum sahibi olmak mutluluk, hayattan keyif almak, hoşnut olmak, heyecan duymak gibi yaşamı daha anlamlı ve keyifli yaşamanızı sağlar. Araştırmacılar, her gün eğlenceli aktiviteler için biraz zaman ayırarak olumlu etkilenmeyi artırmayı önermektedir.

Strese girme nedeninizi belirleyin

Gün içinde zihninizin olaylara verdiği tepkilerin farkında olun, izleyin. Diyelim ki üzerinizde fazla baskı ya da sorumluluk yüklenen durumlar var. Paylaşmak için yardım isteyin.

Güçlü ilişkiler kurun

İlişkiler stresin kaynaklarından biri olabilir. Eşinizle yaptığınız bir tartışma aniden strese duyarlı hormonlarda değişikliklere neden olabilir. Bu sırada aileden ya da yakın arkadaşlara ulaşarak zor bir süreçte olduğunuzu paylaşın. Onlar belki size faydalı fikirler ve farklı bakış açıları sunabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Sinirliyken duygusal mola verip hareket edin

Aniden öfkelendiyseniz, harekete geçmeden önce duygusal bir mola verin. Zaman isteyerek sakinleşecek bir aktivite yapın. Örneğin egzersiz yapmak bedeninizin doğal mutlu ve enerjik hissettirecek olan hormonu; endorfin seviyenizin artmasına neden olur.

Zihninizi dinlendirin

Amerika Psikoloji Derneği’nin araştırmalarına göre; stres, yetişkinlerin %40'tan fazlasının gece uyanık kalmasını sağlıyor. Tavsiye edilen sekiz saatlik uyku için, akşam çok yemekten kaçının, televizyon ya da bilgisayar gibi dikkat dağıtıcılardan uyku öncesi uzak durun ve her gece aynı saatte yatın. Ayrıca araştırmalar yoga, gevşeme egzersizleri, müzik dinlemek, resim yapmak gibi faaliyetlerin stresin azalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Uzmandan yardım alın

Şikayetlerinizi yoğun bir şekilde hissetmeye devam ederseniz, stresinizi etkili bir şekilde nasıl yönetileceğini öğrenmenize yardımcı olabilecek bir psikolog veya zihinsel sağlık uzmanıyla görüşün. O, kronik stresine katkıda bulunan durumlarla baş etmenize ve davranışları belirlemenize, sonra bunları değiştirmeye yönelik bir eylem planı geliştirmenize yardımcı olabilir.[1]

Kaynaklar

  1. P. D. M. ÖZDOĞAN. Stresin Sağlık Üzerindeki Etkileri – Stresle Başa Çıkma Yolları. Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: Prof. Dr. Mustafa Ozdogan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close