Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Direk
Üye 29 Ocak 2024 2 Cevap
10

SpiderHead Filmindeki Gibi Bir Makine İcat Edilebilir Mi? İcat edilseydi hormonlara ve dolayısı ile davranışlara hükmetmek ne derece mümkün olurdu?

Film George Saunders'ın The New Yorker'da yayınlanan "Escape From Spiderhead" adlı kısa öyküsünden uyarlanmıştır. Farklı sıvılar insanlara elektronik bir aygıt ile belirli dozlarda verilmekte ve insanları yönlendirmek, manipüle etmek için kullanılmakta.
844 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim. 31 Ocak 2024

Örümcek Kafa filmi, duyguları ve algıları zihin değiştiren ilaçlarla manipüle etme fikrini araştıran bir bilim kurgu-psikolojik gerilim filmidir. Film, ünlü Amerikalı yazar ve yaratıcı yazarlık profesörü George Saunders'ın kısa öyküsüne dayanıyor. [1]

Böyle bir makinenin icat edilme olasılığı, hormon kontrol teknolojisinin mevcut durumuna bağlıdır. Hormonlar; stres, ruh hâli, büyüme ve üreme gibi çeşitli fizyolojik ve psikolojik süreçleri düzenleyen kimyasal habercilerdir. Adrenal bez, tiroid bezi ve gonadlar gibi endokrin bezler tarafından salgılanırlar. [2]

Hormon salınımını etkilemek için ilaçlar, ameliyat veya gen terapisi gibi bazı mevcut yöntemler vardır. Ancak bu yöntemler genellikle "invaziv"dir, geri döndürülemez veya yan etkileri vardır. Hormon salınımını kontrol etmenin daha kesin ve invazif olmayan bir yolu, endokrin bezlerine enjekte edilebilen ve zayıf bir manyetik alanla aktive edilebilen, manyetik nanopartiküller kullanmak olacaktır. Bu teknik, adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları üretmek üzere böbrek üstü bezini uyarabilir. MIT araştırmacıları tarafından kemirgenler üzerinde denenmiştir. [4]

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu teknik henüz ilk aşamalarındadır ve insanlarda test edilmemiştir. Böyle bir makine icat edilip güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmadan önce ele alınması gereken birçok zorluk ve etik sorun vardır. Örneğin; nanopartiküllerin özgüllüğünün ve doğruluğunun nasıl sağlanacağı, istenmeyen bağışıklık reaksiyonlarının veya toksisitenin nasıl önleneceği, hormon salınımının dozajının ve süresinin nasıl düzenleneceği, hormon manipülasyonunun beyin ve davranış üzerindeki etkilerinin nasıl izleneceği ve değerlendirileceği ve deneklerin özerkliğine ve rızasına nasıl saygı gösterileceği gibi... [3]

Dolayısıyla sorunuzun cevabı, "Örümcek Kafa" filmindeki gibi bir makinenin henüz mümkün olmadığı ancak imkansız da olmadığı biçiminde verilebilir. Bunu gerçeğe dönüştürmek için çok sayıda bilimsel ve teknolojik ilerlemenin yanı sıra etik ve sosyal hususlar da gerekecektir. Hormonları ve dolayısıyla davranışları kontrol etmenin ne ölçüde mümkün olacağı; hormonların türü, miktarı ve zamanlamasının yanı sıra hormonal tepkileri etkileyen bireysel farklılıklara ve çevresel faktörlere bağlı olacaktır. Hormonlar davranışın tek belirleyicisi değildir; ancak her biri duyguların, bilişin ve motivasyonun modüle edilmesinde önemli bir rol oynar.

Kaynaklar

  1. IMDb. La Cabeza De La Araña (2022) ⭐ 5.5 | Action, Crime, Drama. (17 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: IMDb | Arşiv Bağlantısı
  2. MIT News | Massachusetts Institute of Technology. Researchers Achieve Remote Control Of Hormone Release. (10 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: MIT News | Massachusetts Institute of Technology | Arşiv Bağlantısı
  3. Biology Articles, Tutorials & Dictionary Online. Principles Of Hormonal Control Systems. (28 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: Biology Articles, Tutorials & Dictionary Online | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Error | You And Your Hormones From The Society For Endocrinology. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: www.yourhormones.info | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mustafa Temiz
Öğrenciyim. 29 Ocak 2024

Bilimde insan ve insan davranışlarını inceleyen birçok ayrı dal vardır. Biyoloji, psikoloji ve sosyoloji bu dallar arasında en çok bilinenlerdir. Biyoloji ve yardımcı alt dalları insan hormonlarını, psikoloji hormonların insan davranışlarına etkisini inceler. Psikolojide kullanılan çeşitli yöntemler ile insan davranışları, neden ve sonuçları büyük oranda bilinmektedir zaten. Ancak bu davranışların kontrol altına alınması bilinç ve bilinçaltın'nın yok edilmesi ile mümkün olabilir. Bu da bir bakıma robotlaşmak anlamına gelir.

Psikolojide kullanılan yöntemler büyük oranda daha önceden tecrübe edilmiş ve örnekleri ile daha önceden karşılaşılan vakalara karşı sınama-yanılma yoluyla elde edilen yöntemlerdir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber insan davranışlarının kontrol altına alınması bu yöntemlere karşı zamanla gelişen karşı koyma yetisiyle kısıtlanmaktadır.

İnsanların onları yönetmek için uygulanan yöntemlere karşı koyup koyamayacağını veya koymayacağını bilemeyiz. İnsanların zihnini tıpta kullanılan çeşitli haplar ve uy*şturcularla manipüle ederek yönlendirmeler yapılıyor. Ama bu kontrole tam anlamıyla hakim olunduğu anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin terör faaliyetlerinde fiili gerçekleştirecek şahıs veya şahıslara önceden uy*şturucu verilerek zihinleri manipüle ediliyor. Bir bakıma insanlar yarı kontrol ediliyor. Ancak karar verme yetisinin şahısdan tam anlamıyla silinmemesi halinde tam kontrol mümkün olmayacaktır.

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin uygulanacak her türlü yönteme karşı koyacak farklı bir yöntem gelişecektir. Teşekkürler

11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close