Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz Uygun
Deniz Uygun
20K UP
Üye 3 Mayıs 2023
0

Sosyeleşmek ne için bu kadar önemli birde sosyeleşme olmasa ne olurdu?

704 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 4 Mayıs 2023

Sosyalleşmek, insanların sosyal çevreleriyle etkileşim kurmalarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlayan bir süreçtir. Sosyalleşmek sadece iyi vakit geçirmek için değil, hayatta kalma güdülerimizi besleyerek güvende ve mutlu hissetmemiz için de önemlidir. Aslında tıpkı yeme-içme ve barınma gibi temel insani ihtiyaçlarımızdan biridir.

Sosyalleşmenin önemi, birçok avantaj sağlamasıdır. Örneğin, sosyalleşmenin avantajlarından bazıları şunlardır:

-Sosyal etkileşimler, insanların iletişim becerilerini geliştirir. Kişi, kendini açık ve net bir şekilde ifade etmeyi, başkalarının fikirlerine saygı göstermeyi ve empati kurmayı öğrenir. Kişinin iş, arkadaşlık, aile gibi farklı ilişkilerinde daha başarılı olmasına yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

-Sosyal etkileşimler, stresli durumlarla başa çıkmaya yardımcı olabilir. Diğer insanlarla paylaşımda bulunmak, duygusal destek almak, sorunlara çözüm bulmak veya sadece eğlenmek stres seviyesini azaltabilir. Stres azaldığında ise fiziksel ve ruhsal sağlık da iyileşir.

-Sosyal etkileşimler, öğrenmeyi ve gelişmeyi teşvik eder. Başkalarından yeni bilgiler, fikirler, deneyimler edinmek kişinin zihinsel ufkunu genişletir. Ayrıca sosyal ortamlarda öğrenilen bilgiler daha kolay hatırlanır ve uygulanır.

-Sosyal etkileşimler, özgüveni ve özsaygıyı artırır. Başkalarıyla iletişim kurarken kişi kendini tanır, güçlü ve zayıf yönlerini fark eder, kendini geliştirme fırsatları bulur. Ayrıca başkalarından olumlu geri bildirim almak, takdir edilmek veya sevilmek kişinin kendine olan güvenini ve değerini yükseltir.

Sosyalleşme olmasa ne olurdu sorusuna gelince, bunun olumsuz sonuçları olurdu. Sosyalleşme olmadan bir kişi kendisine farklı fiziksel ve zihinsel engeller geliştirir1. Örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

-Sosyalleşme olmadan kişi yalnızlık hisseder. Yalnızlık uzun vadede depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi ruhsal sorunlara yol açabilir. Ayrıca yalnızlık sigaradan ve diyabetten daha zararlıdır ve erken ölüm riskini artırır.

-Sosyalleşme olmadan kişi iletişim becerilerini kaybeder. Kişi başkalarıyla konuşmayı, dinlemeyi, anlamayı unutur. Bu da kişinin iş hayatında veya sosyal hayatında başarısız olmasına neden olabilir.

-Sosyalleşme olmadan kişi öğrenme ve gelişme fırsatlarını kaçırır. Kişi yeni bilgiler edinmez, yeni deneyimler yaşamaz, yeni fikirlere açık olmaz.

Kaynaklar

  1. admin. Sosyalleşme Nedir Ve Neden Önemlidir? » Psikoterapi. (13 Mart 2020). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: epsikoterapi | Arşiv Bağlantısı
  2. NeOldu. Sosyal Çevrenin Önemi | Avantajları Ve Etkisi. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: NeOldu | Arşiv Bağlantısı
  3. studyusa. Sosyalleşmenin Önemi. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: studyusa | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close