Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Sonsuz ile sınırsız arasındaki fark nedir?

5,995 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Bu terimlerin nasıl kullanıldığına bağlı. Bazı kullanımlarda her iki kelime de eş anlamlı diyebiliriz. Ama farklı olabilecek bir kullanıma dair sezgisel ve somut iki örnek vereyim.

Mesela matematiksel ve sezgilere uyan basit bir örnek verelim. İki kümemiz olsun. Biri doğal sayılar kümesi, diğeriyse tam sayılar kümesi olsun. Doğal sayılar kümesi 0'dan başlayıp + sonsuza kadar gider. + sonsuz yönünde bir sınırı yoktur ama 0 bir sınırdır diyebiliriz. Dolayısıyla doğal sayılar sonsuzdur, ama bir sınırları (0) vardır. Doğal sayıların bir başlangıcı olması nedeniyle bir sınırı da vardır. Öte yandan - sonsuz'dan + sonsuz'a giden tam sayılar kümesi söz konusuyken herhangi bir sınırdan bahsedemeyiz. Tam sayılar hem sonsuz hem de sınırsızdır.

Bir başka örnek boş uzay olabilir. Bütün uzayı düz bir yüzey olarak ve her yönde sonsuza kadar uzanan bir şey gibi düşünelim. Ne kadar gidersek gidelim bu uzayın bir sınırına varamıyorsak bu hem sonsuz hem de sınırsız olacaktır. Öte yandan uzayı bir topun yüzeyi gibi düşünelim. Bu uzayda da yürüye yürüye uzayın sınırına ulaşamayız. Yapacağımız şey sürekli gide gide daha önce bulunduğumuz yere tekrar dönmektir. Dolayısıyla bu uzayın sınırı yoktur, ancak büyüklüğü sonlu olduğundan sonlu olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olmuştur.

2,293 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Sonsuz daha soyut bir niteleme iken sınırsız nitelemesini daha somut görebiliriz. Sonsuz bir varlık, olay ya da olgunun ömrünü ifade edebilir. Sınırsız ise olayların(istendik, istemdışı, davranış, tepkime vs) tekrarlanabilirliği ya da ne ölçüde yapılabildiği ile ilgili olabilir. Zira "son" bir şeyin yalnızca bitişi iken "sınır" hem başlangıcı hem de bitişi olabilir. Örneğin; insan ömrü için sonsuz kavramını kullanırsak ömrünün bir sonu olmadığını söylemiş oluruz ama bu gözlenebilir bir şey değildir ama bir ülkenin sınırları dediğimizde hem gözle görülebilirdir hem de ülkeye ait kara parçalarının sınırını gösterir. Sınır noktası hem başlangıç hem de bitiş olabilir çünkü paralel bir çizgidir. Sınır için başka bir örnek ise davranışlar üzerinden verilebilir. Bir insanın koşu yapması sınırlı olabilir. Kondisyonu sınırlıdır ve yine bu gözlenebilir. Sonuçta sonsuz, "çoğunlukla" soyut bir niteleme; sınırsız ise gözlemlenebilen bir nitelemedir diyebiliriz. Ancak ben yalnızca bu özellikleri ve yukarıda belirttiğim örneklerle bu iki kavramın ayrılıklarını belirttim. Farklı sonuçlar da düşünülebilir. 

1,609 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kamelya Kamacı Öncel
Anadolu Üniversitesi, Felsefe Bölümü Üçüncü dönem öğrenciisi

Sınırlı, başlangıcı ve bitişi olan anlamında kullanılır. Sınırsız ise sınırları çizilmemiş olmak şeklinde olumsuz bir mana içerir.

Süreklilik, belli sınırlar dahilinde kesintisiz bir faaliyettir. Sonsuz , başı ve sonu olmayan ya da belirlenemeyendir.

Tüm Reklamları Kapat

914 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close