Kudüs dini ve kültürel açıdan önemli bir şehir ve ülkemizde de çokça konu oluyor. Ama bazen siyaset içinde mazleme haline geliyor ve çoğu insan ülkemizin kendi sorunlarından daha çok önem verildiği düşünüyor. Peki nasıl davranmalıyız, "filistin diye bir davamız" olmalı mı? Kararlar insanların ölmesine ve tarihin yok olmasına neden olabilir.
İsrail'i yalnızlığa iten politikalar halkını yurtlarından tekrar sürülecekleri konusunda korkutuyor. Siyonizm karşıtı İran hükumetinin Suriye'deki genişlemesi de bu korkuyu arttırdı. Netenyahu hükumeti yolsuzluklarının üstünü örtmek için halkının korkusunu daha da körüklüyor. Bu sayede oylarını arttırmayı ve yetkilerini daha da genişletmeyi hedefliyor. Netenyahu'nun yetkilerinin artması ise Filistin'e karşı daha saldırgan politikaların benimsenmesi demek. O halde Türkiye'nin politikası her şeyden önce İsrail'i yalnızlaştırmamak, Suriye sorununun çözümünde İran'ı kendi topraklarına itmek, Netenyahu'nun yolsuzluklarının soruşturulması için İsrail'de uygun bir ortam oluşturarak sol bir hükumetin kurulmasının önünü açmak olmalı. İsrail'de sol bir hükumet kurulabilirse hem İsrail'in genişlemesi engellenir hem de bölgedeki sorun her iki tarafın da lehine çözümlenir. Ne olursa olsun çözümü bölge halkı belirlemeli ve Türkiye de bunu sağlayacak politikalar üretmeli. Kaynak olarak aşağıya iki kitap tavsiyesi bırakıyorum. Farklı bakış açıları katabilir. Şimdiden iyi okumalar.
merhabalar Mansour Bonsour
tamamen şahis görüşlerimi yazacağım karışmamamız en iyi olur. çünkü, Türkiye'nin yeterince sıkıntısı var. ekonomi, salgın, eğitimsizlik, israf, yoksulluk... bu tür sorunlara kaynak ve para harcamamız gerekirken, milyarlarca dolarlık ticaret hacmimiz bulunan bir ülkeyle(İsrail) aramızın bozulması hiç çıkarımıza gelmez. Suriye meselesine bir bak mesela. Suriyeye girmemiz, suriyeli mültecileri kabul etmemiz onlara vatandaşlık vermemiz sence Türkiye açısından iyi oldu mu ? ekonomi zarara uğradı, ayrıca suç oranı azaldı, sosyal anlamda olumsuzluklar yaşanıyor,askerlerimiz suriyede ölüyor...
onun dışında biraz tarih ve ilişkilere bakıyorum. bi kere filistin işgal edilirken araplar yardım bile etmediler sadece savaşı uzaktan izlediler,sadece mısır,suriye,ürdün,ırak savaştı arap birliği yardım etmedi, kendi dostları bile umursamadı... arapların diğer müslüman ülkelerle bile çok iyi ilişkileri yok Türkiyeyle İranla hatta kendi içlerinde bile dost olduklarını söyleyemeyiz açıkcası. Araplar böyle bir ırk yani. para için Osmanlı da ayaklanma çıkardılar,Saddamın generalleri para karşılığı ülkesini sattı...
ben burda israilin yaptıklarını haklı göstermeye yada katliamları meşrulaştırmıyorum. şunu demeye çalışıyorum: her şeyi her zaman istediğimiz şekilde yapamayız. bu durumda en mantıklısı filistine değil kendi içimizi güzelleştirmeye çalışmak. kendi sorunlarımızı çözmek.