Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melisa Şahin
Melisa Şahin
21K UP
Üye 19 Eylül
2

Sizce Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılar Suriye'nin yerel halkı mı yoksa Suriye'deki Türkmenler mi?

1516'dan sonra Suriye'nin hakimiyetinin Osmanlıya geçmesi sonucunda bölge 1918 yılına kadar 'kesintisiz olarak 402 yıl boyunca Türklerin hâkimiyeti altında kaldı.Bu süre boyunca Suriye'de Türkmenlerin sayısı arttı ve bölgede türk nüfusu oluştu.Ancak Suriye Osmanlı hakimiyetinden çıktı ve buradaki Türkmenler asimile olsada varlıklarına devam etti.
389 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Etnisite ( Etnik aidiyet) ile Halk farklı kavramlardır.[1]

Örneğin Türk veya Türkiye Halkı dendiğinde akla sadece Türkler gelmez. Bu ülkede yaşayan ve bu ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes kastedilir.

Bir diğer nokta da Osmanlının ulusal ( etnik ) bir kimlik üzerinden değil ümmet ( İslam temelli) kimliği üzerinden tarih sahnesinde yer aldığı.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla Osmanlının egemen olduğu coğrafyalarda yaşayanlar hem Türk olmak zorunda değildi hem de Türk nüfusu ağırlıklı olmak zorunda değil.

Suriye'de şu an var olan Türk nüfusu belirli bölgelerde ( kuzey-kuzey batı) yoğunlaşmıştır. Bu bölgelerde yaşayan nüfusun buraları yurt edinişi Osmanlının tarih sahnesine çıkışından çok daha önceye tekabül eder .

Bu nüfus asimile olmadan halen varlığını koruyor.

Suriye'den Türkiye'ye gelen nüfusun ağırlıklı bir bölümü Arap kökenli Suriye halkıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Öyle ki; gerek Hatay özelinde gerekse ülke genelinde, resmi olmayan rakamlarla nüfuslarının on milyona yaklaştığı söyleniyor.

Kimi çevrelerce bu durumun kısa vadede Hatay başta olmak üzere sınır illerimizde, doğurganlık kat sayılarının yüksek oluşu nedeni ile de uzun vadede ülke düzeyinde demografik yapının bozulmasına vesile olacağı kaygısı yüksek sesle dile getiriliyor.

Ancak sonuç olarak diyebilirim ki; NE FARKEDER!

İster bilimsel temelde evrimin, ırk olgusunun olmadığını somut verileri ile defalarca ispatladığı, ister inanç temelinde ve evrimi doğrularcasına herkesin Adem ile Havva' nın torunları olduğunun tüm göksel dinlerce kabul gördüğü bir dönemde bu ayrıtıların çok da önemli olmadığını düşünüyorum.

Asimilasyon meselesine gelince; Tüm imparatorluklar, doğaları gereği asimilasyon yapmıştır. Burada ayrıntıya girmeyeceğim ancak ülkemizde 72 buçuk milletin varlığından söz edilir fakat söz edenler 7 tanesini sayamaz. Nerdeler?

Suriye devleti ise henüz 62 yıllık bir devlet. Hem asimilasyon için çok az bir süre hem anayasasında bir insana inancı ile etnik aidiyetini iyi niyetle bile olsa sormak yasak hem de toplumsal norm olarak da ayıp sayılır. Sevgiyle...

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Metin Işık, et al. Türkiye'de Mülteci Ve Sığınmacı Sorunu. Alındığı Tarih: 21 Eylül 2024. Alındığı Yer: DergiPark | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eliud Kipchoge
Tarihçi 28 Eylül

Şoyle düşünmelisiniz, Suriye Mezopotamya dan gelen bir tarihi geleneğe sahip bir coğrafyadır. Üzerinde nehirler petrol gibi önemli etkenler bulunur. Bundan kaynaklı Suriye birden fazla devlete konu olmuş ve milletçe karışmış bir millete sahiptirler. Roma,Memlukler, Osmanlı Kenanlıların göç rotası dahi bu coğrafyadan dır. Bundan mütevellit Türkiye'ye göç eden insanlara şöyle diyebiliriz; İlk öncelikle hepsi nerdeyse Suriye vatandaşıdır. Demek oluyor ki bunlar Suriye milleti olarak toplanabilir. Derinlemesine bakarsak Hem Suriye Türkmenleri hem eskilerden gelen orjinal Suriyeliler Savaş nedeniyle Türkiye'ye göç etmişlerdir.[1][1]

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close