Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ardil Yıldırım
Üye 17 Mart 2 Cevap
1

Sizce özgürlük kavramı gerçekten var mı? Yada varsa ne kadar biliyoruz biz özgürlüğü?

Özgürlük kavramı bana göre yok çünkü istediğiniz bir şeyi her zaman yapamazsınız çünkü özgürlük aslında her şeyi yapamamaktır şöyle anlatayım birisini özgürlüğünü elinden alırsanız aslında evet kendi Özgür iradeniz ile yapmış olursunuz ama başkasını özgürlüğünü ihlal ettiniz için bunu yapma ya hakkınız yok ondan dolayı özgür değiliz öyle değil mi?
319 görüntülenme
Sizce özgürlük kavramı gerçekten var mı? Yada varsa ne kadar biliyoruz biz özgürlüğü?
Sizce özgürlük kavramı gerçekten var mı? Yada varsa ne kadar biliyoruz biz özgürlüğü?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Asım Özmen
Asım Özmen
30K UP
Öğrenciyim 21 Mart

Özgürlüğün tanımını nasıl yaptığına göre değişir hemen birkaç örnek verelim;

Eğerki özgürlüğü "herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu." Olarak alırsan hiçbir zaman özgür olamazsın hemen açıklayayım.

"Herhangi bir koşulla sınırlanmama" cümlesi burada bizi özgürlükten alıkoyan cümle oluyor sebebi ise doğduğun andan beri beynin bazı kalıp düşüncelere sahiptir en kolayından yeni doğan bir çocuk için yüksek ses rahatsız edicidir yükseklik rahatsız edicidir hatta ölümcül olarak değerlendirilir.Bunun gibi kalıp düşünceler hayatın boyunca hareketlerin ile elde ettiğin deneyimler ile oluşmaya devam ederler küçük bir çocukken hiç elini prize soktun mu bilmiyorum fakat ben soktum ve o günden beri hiçbir zaman elimi prize sokmadım çünkü beynim kalıp bir düşünce öğrendi "elini prize sokmak acı verir" o andan sonra elimi prize sokmak aklıma gelse bile o kalıp düşünce orada bulunduğu için konu hakkında her zaman taraflı olarak düşünebilirim hiçbir zaman prize elimi sokmanın %100 olarak acı vermediğini düşünemem.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden dolayı kişinin özgürlüğünü kendi kalıp düşünceleri kısıtlayabilir.

Eğerki özgürlüğü "insanın, her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi istencine, kendi düşüncesine göre karar vermesi durumu." Olarak alırsan burada da bazı pürüzler bizi karşılıyor ve tamamen "özgür" olmamızdan bizi alıkoyuyor hemen açıklayayım.

"Her türlü dış etkiden bağımsız" cümlesi bizi özgür olmaktan alıkoyuyor çünkü bilinen bir gerçek olan kişinin psikolojik dünyası ve düşünce yapısı büyüdüğü ortama göre şekillenir.Hayatında hiçbir zaman ailesinin aşırı baskısı altında kalmamış bir çocuk ile her an ailesinin baskısı altında kalmış olan çocuğun zihinlerinin,düşünce sistemlerinin ve olaylara verdikleri cevapların farklı olduğunu söylememe bile gerek yok.Yani hiçbir kimse "dış etkilerden" bağımsız olamaz dış etkilerden bağımsız olabilmesi için tamamen dış uyaranlardan yoksun olması gerekir böyle bir durumda bildiğimiz kadarıyla bitkisel hayatta kısmi olarak mümkün oluyor yani eğerki kişi doğduğu andan itibaren bitkisel hayatta olur ise dış etkilerden arınabilir ve özgürlüğü tadabilir gibi gelse de burada da bir sorun bizi karşılıyor ne hakkında karar verecek?Hiçbir şey bilmiyor dış dünya hakkında en ufak bir uyaran almadı o çocuk dondurmanın ne olduğunu bilmeden dondurmayı sevip sevmediği hakkında özgür bir şekilde karar veremez.

Yani işin özeti burada da bizi karar vermek için bir konu hakkında dış uyaran almamız bunu "kendi zihnimizde" işlememiz ve buna göre karar vermemiz gerektiği için imkansız olması karşılıyor.

Kısaca insanlar hiçbir zaman özgür değildir eğerki özgürlüğün tanımlarına bakarsak insan özgür olamaz

Kaynaklar

  1. G. Gelerli. Feniks Dergi - Özgürlük Nedir?. (13 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 21 Mart 2025. Alındığı Yer: Feniks Dergi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serdar Çakmak
34 yaşında Mimar, sanatçıyım, bilim ve felsefe araştırmacısıyım 22 Mart

Özgürlük; hiçbir kişi, kurum, kuruluş, otoritenin iradenle alacağın kararlarına ve yaşamına müdahale edemediği, etmediği ölçüde gerçeklik kazanır. "Devlet" olgusunu savunan antik çağdan günümüze tüm felsefi teoriler, "özgürlük" ü kendilerine uygun biçimde sınırlarlar. Ve bunun gerekçesi olarak toplumun huzuru, bir başkasının özgürlüğünün engellenebilme ihtimali (dikkatinizi çekerim ihtimali), devletin bütünlüğü gibi konulara dayandırırlar. Devlet teşkilatlarının tümü vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak, onların hürriyetini korumak için vardır.

Konuya dair siyasal ve ideolojik tartışmalar günler ve burada sayfalar boyu sürer. Seve seve tartışırım lakin mevcut dünya düzeni Kapitalist sistemin olduğu hiçbir yerde gerçek anlamda özgürlük yoktur! Her kapitalist sistem o veya bu şekilde otokrasiye doğru ilerlemek durumundadır. Çünkü kapitalizm sürekli krizlere girmeye mahkum bir sistemdir. Her ekonomik kriz dönemi bir sonraki "daha büyük" ekonomik krizlere gebedir. 2008 krizi hala aşılabilmiş değildir ve devletler giderek otoriterleşmiştir. Tüm demokrasinin hakim olduğu gelişmiş devletlerin tamamında protesto anayasal güvence altına alınmış olmasına karşın siyasal ve sosyolojik olarak "devlet terörü" olarak adlandırılan polis güçleri kullanarak anayasal hakkını kullanan insanlara şiddet görüntülerini görüyoruz. Bunu Yunanistan'dan ABD'ye, Fransa'ya her yer yerde görüyoruz.

Peki özgürlük? Tanım olarak felsefeciler kökte ayrışırlar; bir kesim filozof devlet ve otorite yanlısı olup aristokrasiyi savundukları günden beri de hakim sistem ne ise onun yanında durmuştur. Bir diğer kesim ise Herakleitos gibilerin safında durmuştur (Aristo-Platon ikiliği zırvalığından bahsetmiyorum).

Tüm Reklamları Kapat

Toparlamak gerekirse özgürlük gibi bir değer; siyaset ve sosyolojiden bağımsız değildir; bireyin özgürlüğü de toplumun özgürlüğünden ayrık değildir.

Peki ya gerçekten özgürlük nedir; ve bunu belirli ideolojilere öyle veya böyle saplanmış olan filozoflardan nasıl ayırırız diye düşünür isek; ben değer felsefesi açısından bakmayı daha doğru görüyorum. Gerçek insan değerleri nedir? Sevgi, iyilik, empati, adalet, barış, elbette özgürlük... Peki sevgi nedir, iyilik nedir tanımı yaparken nasıl yaparız; bunu da sorup cevaplayabiliyor olmamız gerek. Kısaca bilgi ve norm ayrımını yaparak bilimsel yöntemin altını kuvvetle çizebilmek gerekir. Normlardan bilgiyi ayırmadığınız sürece bugün için doğru yapacağınız tanımlar dahi yarın yozlaşmaya mahkum olacaktır.

Özgürlük; her bireyin hür, eşit, adil, adaletli, insanın insan üzerinde otoritesinin olmadığı, insanın insanı sömürmediği, dil, din, ırk, cinsiyet ayrımının olmadığı; herhangi bir toplumun bir diğer toplum üzerinde olmadığı bir dünyada mümkündür. Özgürlük bireysel değil toplumsal bir gerçekliktir. Ve tüm toplumlar özgür olamadığı sürece bireyin özgürlüğü sadece göreceli bir özgürlüktür.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close