Misal dediğiniz için...
Ben sadece bir kısmını açıklayayım:
Başlamadan önce neden ışık hızının geçilemeyeceğini yazmak istiyorum. Işık hızına yaklaşırken kinetik enerjimiz yani E değeri artacaktı ki bunu c2 ye bölersek m'nin yüksek bir sayı çıktığını (kütlemizin arttığını) (m=E/c2) görecektik. Kısacası ışık hızına yaklaştığımız zaman toplam kütlemizin büyük kısmı ek enerjiden, yani kinetik enerjiden oluşuyor.[2] Yani kütleli cisimler ışık hızına çıkamıyor. Yazılan gibi ışık hızına yaklaştıkça kinetik enerjimiz ve buna bağlı olarak toplam kütlemiz artıyor. Ve kütlemizin artması demek aynı oranda o kadar çok enerji demek -ki ışık hızı..-. Sonsuz kütle, sonsuz enerji demektir.
Klasik olarak şu dilden dile dolaşan "zamanda geriye gitme" olayı oluşur. Bunun sebebini söylemeden önce belirtmekte fayda var "zaman ışık hızında akar"; salt zamana yaklaşmamız (uzaklığımızın azalması) [1] ve o uzaklığı kapatıp (bu ışık hızında olur, zaman durur), geride bırakmamızdır.
Işık hızında gittiğimiz vakit zamanla eş değer gideriz (fotonların gözünden; doğup hemen ölmüş olmaları gibi) ve ışık hızını geçtiğimizde iş biraz daha karmaşıklaşıyor -insanlar buna "zamanda geriye gitme" ismini koydu.-.
Söylemek gerekirse sıfırı sıfıra bölmeye çabalıyoruz...
Kaynaklar
- B. Gwen (Nick), Kaynağına Dair Bilgi Yok. Hız Arttıkça Zaman Neden Yavaşlar?. (11 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- K. Demircan. Kütle Nedir Ve Enerjiye Dönüşür Mü?. (24 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2021. Alındığı Yer: Khosann (Kozan Demircan) | Arşiv Bağlantısı