Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ege Aren Uzun
Ege Aren Uzun
22K UP
Üye
7

Sizce Işık hızı somut olarak aşılırsa ne olur ? Hadi diyelim ki aştık Zaman kavramında ne gibi değişiklikler meydana gelir?

736 görüntülenme
Sizce Işık hızı somut olarak aşılırsa ne olur ? Hadi diyelim ki aştık Zaman kavramında ne gibi değişiklikler meydana gelir?
Sizce Işık hızı somut olarak aşılırsa ne olur ? Hadi diyelim ki aştık Zaman kavramında ne gibi değişiklikler meydana gelir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Semy Clerk
Semy Clerk
38K UP
Yalnızca Anlamak

Misal dediğiniz için...

Ben sadece bir kısmını açıklayayım:

Tüm Reklamları Kapat

Başlamadan önce neden ışık hızının geçilemeyeceğini yazmak istiyorum. Işık hızına yaklaşırken kinetik enerjimiz yani E değeri artacaktı ki bunu c2 ye bölersek m'nin yüksek bir sayı çıktığını (kütlemizin arttığını) (m=E/c2) görecektik. Kısacası ışık hızına yaklaştığımız zaman toplam kütlemizin büyük kısmı ek enerjiden, yani kinetik enerjiden oluşuyor.[2] Yani kütleli cisimler ışık hızına çıkamıyor. Yazılan gibi ışık hızına yaklaştıkça kinetik enerjimiz ve buna bağlı olarak toplam kütlemiz artıyor. Ve kütlemizin artması demek aynı oranda o kadar çok enerji demek -ki ışık hızı..-. Sonsuz kütle, sonsuz enerji demektir.

Klasik olarak şu dilden dile dolaşan "zamanda geriye gitme" olayı oluşur. Bunun sebebini söylemeden önce belirtmekte fayda var "zaman ışık hızında akar"; salt zamana yaklaşmamız (uzaklığımızın azalması) [1] ve o uzaklığı kapatıp (bu ışık hızında olur, zaman durur), geride bırakmamızdır.

Tüm Reklamları Kapat

Işık hızında gittiğimiz vakit zamanla eş değer gideriz (fotonların gözünden; doğup hemen ölmüş olmaları gibi) ve ışık hızını geçtiğimizde iş biraz daha karmaşıklaşıyor -insanlar buna "zamanda geriye gitme" ismini koydu.-.

Söylemek gerekirse sıfırı sıfıra bölmeye çabalıyoruz...

168 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Gwen (Nick), Kaynağına Dair Bilgi Yok. Hız Arttıkça Zaman Neden Yavaşlar?. (11 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. K. Demircan. Kütle Nedir Ve Enerjiye Dönüşür Mü?. (24 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2021. Alındığı Yer: Khosann (Kozan Demircan) | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close