Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Sizce insanlık olarak gerçekten de gelişiyor muyuz ? yoksa her şey daha da kötüye mi gidiyor ?

757 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cem Kara
Cem Kara
7K UP
Öğrenmeyi seven birisi

İnsanın değiştiğine şüphe yok. Bu değişime gelişim diyebilir miyiz? Gelişimin ne olduğunu tarif etmek gerekiyor. Sözlük anlamı büyümek, ilerlemek, açığa çıkmak, olgunlaşmak. Bu tanım bir kenarda kalsın bir de insanlık nedir onu tanımlayalım. İnsan olma hali. İnsan nedir? Toplum halinde yaşayan, düşünen, öğrenen, iletişim halinde olan daha da artırılabilir. Neden işin temeline inme ihtiyacı hissettim? Çünkü ortak bir tanımı kabul etmeden yapılan yorumlar maalesef kavram karmaşasına sebep oluyor. Benim insandan anladığımla bu yazıyı okuyanın anladığı aynı olmayabiliyor yada gelişme denilince benim aklıma gelenle bir başkasının aklına gelen aynı olmayabiliyor.

O zaman, toplum halinde yaşayan, öğrenen ve öğreten, düşünen ve iletişim halinde olan bizler ilerliyor muyuz, büyüyor muyuz, olgunlaşıyor muyuz? Son 150bin yılımızı düşünecek olursak (yani bugün getirsek aramıza alsak hiç yadırgamadan hayatta kalabilecek kapasitede olan atalarımızın başlangıcı olan dönem) rahatlıkla toplumsal yönden ilerlediğimizi söyleyebiliriz. Öğrendiğimiz şeylerin çokluğu yani bilgi birikimimizin miktarı tartışılmaz. Bu bakış açısıyla çok geliştik ve gelişmeye de devam edeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel olarak gittiğimiz yol bizi bu noktaya getirdi. Toplumsal olmayı değil de bireysel yaşamayı tercih eden bir tür olsaydık 5-10 kişilik gruplar halinde yaşamayı seçenler hayatta kalabilmiş olsaydı belki bugün ki geldiğimiz noktaya gelemezdik. Biz bir süreç içindeyiz ve bu süreç devam edecek. Neticede tarihi kazananlar yazacak ve kazananlar da kendilerini başarılı olarak görecek.

Kişisel olarak ben toplumsal bir kişi değilim ama bunun hiçbir önemi yok. Ben küçük grupların insanıyım, kendimi dar bir çevrede daha mutlu hissediyorum ama bu genel olarak insanlık için hiç de önemli bir durum değil.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel olarak gittiğimiz yol bizi daha akıllı, zeki olmaya zorluyor. Diğer duyu organlarımız köreldikçe beynimiz gelişti ve belki de bu yüzden doğanın hakimi olduk. Dünyanın kaynaklarını tüketmek doğru mudur, nüfusun bu denli artması doğru mudur, sanki dünyada yaşayan tek canlı bizlermişiz gibi yaşamak doğru mudur? Cevabın önemi var mı? Eğer yeterince akıllıysak bunun önüne geçeceğiz (yada geçmeyeceğiz) hayatta kalmaya devam edeceğiz.

Önemsediğim en önemli konu insanın kendisine daha çok zaman kazanabilmiş olması. Ne demek istiyorum? Bırakın 150bin yıl önceyi 1000 yıl yada 200 yıl yada 30 yıl önceye göre artık insan olarak daha çok boş vaktimiz var. Eskiye göre iş bölümümüz öyle arttı ki, öyle organize olduk ki artık günde 8-9 saat çalışarak hayatta kalabiliyoruz. (Gelişmiş toplumlarda bu süre daha da kısa) İlerleyen yıllarda bu süre çok daha fazla kısalacak. Yani düşünmeye, inceliklere daha çok zamanımız olacak. Sanat için ayırdığımız süre artacak. Yaptığımız herşeyi daha da özen göstererek yapacağız.

Benim ömrüm yeter mi bilmiyorum ama 40-50 yıl sonra yapay zekanın devreye girmesi ile belki de insanın bütün gün çalışmadan hayatta kalması mümkün hale gelecek. Bu durumda insanlığın önündeki seçeneklerin sayısı inanılmaz oranda artacak. Kendisini sanata adayanlar da olacak, sanala adayanlar da. Nasıl ki günümüzde hayatını boşa geçiren milyarlarca insan varsa ileride de öyle olacak ama toplumu yönlendiren bir avuç akıllı ve zeki insan yönlendirmeye devam edecekler.

Ben yaşıyor olsaydım okumaya, öğrenmeye, sanat yapmaya devam edenlerden olurdum ve o zaman da toplumsal bir kişi olmadığım için kendimi ayrık hissederdim. O zaman da çevremde bulunan cahil güruha bakar ve boşa harcadıkları hayatlar için üzülür ve kızardım ama elimden bir şey gelmezdi.

Gelişmek isteyen için dünya her zaman fırsatlar sundu ve sunmaya devam edecek.

Kaynak:46 yıl

316 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close