Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efe Demir
Üye 20 Eylül 2 Cevap
3

Sizce Güneşten 1.000.000km yakınına gidersek yanar mıyız veya tam tersi 1.000.000km uzaklaşırsak donar mıyız yanmak için veya donmak kaç km gerekli?

1.000.000 km olmasın daha az veya daha fazla km olsun kaç km lazım donmak veya yanmak için bilen varmı?
327 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 20 Eylül

Eliptik yörüngemiz nedeniyle her yıl yaklaşık 5.000.000 kilometre yaklaşıp uzaklaşıyoruz. Demek ki ciddi etkiler yaşanması için bu rakamın epey üstüne çıkmak lazım. Yörüngesi bizden daha uzak olan Mars'ı referans alarak fikir yürütelim. Dünya ortalama 148.000.000 kilometre ile yörüngede dönerken, Mars 206-249 milyon kilometre arasında dönüyor (Mars'ın eliptik yörüngesi nedeniyle), yani yaklaşık bizden 1,5 kat daha uzakta. Gezegenin maksimum ölçülen sıcaklığı +20 derece, en soğuk bölgeleri de -150 derece civarında. Hadi ortalamayı -65 derece alalım. Epey dondurucu görünüyor, ancak konu burada bitmiyor. İşin içine atmosfer girdiğinde Mars'ın %95 oranında karbondioksit gazından oluştuğunu görüyoruz. Bildiğiniz gibi bu gaz sera etkisi yapar, bu durumda Mars'ın bizimki gibi atmosferi ağırlıklı azot gazından oluşsaydı çok daha soğuk olmasını beklerdik. Beklerdik dedik ama dikkate alınması gereken bir konu daha var; Mars'ın atmosfer yoğunluğu Dünya'nın %1 kadarı, yani sera etkisi yapması beklenen karbondioksit yoğunluğu çok düşük, neticede yeterli sera etkisi yapmaktan çok uzak ve atmosfer yoğunluğunun aşırı düşük olması gelen Güneş radyasyonunu da uzaya ciddi miktarda yansıttığı anlamına da geliyor.

Tüm yukarıda anlattıklarımın bir amacı var: Diğer gezegenleri referans alarak hesaplama yapmak çok zor. Diğer yandan Venüs için de aynı şey tersinden geçerli. Burada atmosfer yoğunluğu Dünya'nın 92 katı ve ağırlıklı karbondioksit gazından oluşması nedeniyle (sera etkisi aklımızda olsun) aşırı derecede sıcak, yaklaşık 472 derece.

Geriye tek bir ihtimal kaldı fiziği kullanmak: Güneş'in yüzey enerjisi yıldızdan uzaklaştıkça azalır, aşağıdaki formüle göre cisimlerin Güneş'e olan uzaklığına göre, yüzeye ulaşan Güneş radyasyonunu hesaplayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

nesneye gelen güneş ışınımı yoğunluğu (W/m2 cinsinden), Güneş yarıçapı, güneş merkezinden gezegene mesafe, Stefan-Boltzmann'ın kara cisim denklemiyle belirlenen güneş yüzeyindeki güç yoğunluğudur (W/m2 cinsinden ).

Bu hesaplamaya göre Dünya'ya ulaşan radyasyon yoğunluğu hesaplanabilir ve bu rakam ortalama 1.366 ila 1.423 W/m2 arasında bulunur. Gezegenin atmosfer koşullarının sabit kaldığını düşünürsek, aşırı sıcak ve aşırı soğuk olayını da suyun sürekli buz halinde veya buhar halinde olduğunu baz alacak olursak: Tamamen buz bilyeden oluşmuş bir Dünya için yaklaşık 700.000.000 milyon kilometre uzaklıkta olmalısınız, bu değere göre hesaplarsak yüzeye düşen Güneş radyasyon yoğunluğu 63 W/m2 olur ki bu ekvator çevresine gelen maksimum enerjidir, bu durumda gezegenin geneli buzla kaplı olur. Yüzey sularının 100 derece ve üzerinde sürekli kaynaması için yaklaşık 90.000.000 milyon kilometre uzaklıkta olunması gerekir, bu durumda radyasyon yoğunluğu 3.814 W/m2 civarındadır, elbette kutuplara doğru bir miktar sıvı su gene de olacaktır. [1]

Kaynaklar

  1. Anonim. Solar Radiation In Space | Pveducation. Alındığı Tarih: 20 Eylül 2024. Alındığı Yer: pveducation | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emin Kazımov
Bir Uzman değilim kendi fikirlerimi yayıcam. 20 Eylül

1 milyon kilometre yaklaşırsak radiasyon derecesi hafif artar dünyada ortalama derece çok az artar.

1 milyon kilometre uzaklaşırsak radiasyon derecesi 1% civarı azalır dünyanın ortalama derecesi 1-2 % azalır.

Yani genel olarak Dünya Ile Güneş arasındakı mesafe 149,6 milyon kilometre 1 milyon kilometre değişiklik çok bir fare yaratmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Yazım hataları için üzgünüm Azerbaycanlıyım türkçe yazım biraz kötü.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close