Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Sizce gerçekten birden fazla zeka türü var mı, yoksa herkesin zekası aynı türden mi?

Zekayı tek bir tipe indirgeyebilir miyiz? Yoksa Çoklu Zeka Teorisi'nin söylediği gibi birden fazla zeka türünden bahsedebilir miyiz?
1,811 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

Zekanın birçok alt başlığı var: sayısal, duyusal, duygusal, mantıksal, işlevsel... Doğa bilimlerini matematik gibi GERÇEK bir araçla ifade etmemiz maddenin, atomun nasıl kontrol alınabileceği hakkında bize ipuçları verdi. Örneğin fizik biliminde matematik yerine felsefi mantık kursaydık muhtemelen kuantum fiziğini hiçbir zaman anlayamayacaktık. İşe yararlık açısından SAYISAL ZEKA diğer zeka biçimlerini arkada bırakıyor.

Ancak her şey yerinde güzeldir. Sayısal zeka sosyal ilişkilerde pek bir işe yaramaz, sadece hesaplamalar ve evreni tanımlamakta işe yarar. Dikkat edin tanımak demiyorum, tanımlamak. Tanımak ayrı, tanımlamak ayrı. Zekamız bir dosyayı farklı biçimde açabilecek bir program benzeri evreni duyularımızla algılamamızı sağlayan bir araç.

Tüm Reklamları Kapat

Herkesin zekası aynı türden derken, ele aldığınız ortam önemli. Bir matematik sınavında herkesin sadece sayısal zekası aktiftir. Ancak düşüncenin yoğun olduğu etiğin, siyasetin kısacası felsefenin tartışıldığı ortamda sayısal zeka çöker yerini mantığa bırakır.

Demek istediğim burada ele alınan ortam önemli. Bütün bilimler natüralist bir felsefenin kabulüne dayalı olduğu için bu felsefeye göre mistik düşüncelerin bir manası yok. O yüzden mistik düşünenlerin dikkate değer olacak ifadeleri ve dolayısıyla zekaları da yoktur. Ancak bilimden çıkıp farklı bir temelde ise belki de mistisizm çok daha işlevsel olur.

369 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tan Yıldız
Tan Yıldız
38K UP
Nörobiyoloji, Bilişsel Psikoloji ve Davranışsal Genetik meraklısı

Günümüz bilişsel psikoloji camiasında çoklu zeka teorisini destekleyen ampirik ya yok ya da nadir. Ne Thurnstone'un ne de Gardner'in çoklu zeka modelleri mevcut veriler tarafından desteklenmiyor ve bir asırı aşkın bir süredir biriken literatürün nerdeyse tamamı Charles Spearman'ın genel zekanın tek bir g faktörü ile belirtebileceğini öne sürdüğü modeli destekliyor. Bunun sebebi farklı bilişsel kabiliyetleri ölçmek için standardize edilerek nüfus normuna göre ayarlanmış testlerin faktör analitik bir şekilde ele alınması bu alt-testlerden oluşan kümede elde edilen skorların birleşerek kovaryasyon gösteren bir yapı ortaya çıkartmalarıdır. Psikometrik g faktörü diye kavramlaştırdığımız bir gizli (latent) değişken zekanın yapısını gösteren bir modelde her zaman en tepede bulunarak kendinden altta bulunan değişkenlerin kovaryasyonuna sebep olur. Artık çoklu zeka teorilerinin yeniden kabul edilmesi gibi bir paradigma gerilemesinin mümkün olmadığı da Cattel-Horn-Carrol modeli ile Thomas J. Bouchard'ın öne sürdüğü model gibilerinin ampirik veriler tarafından aşırı sağlam bir şekilde desteklenmesidir.

Thomas J. Bouchard'ın üç katmanlı zeka yapısı modeli.
Thomas J. Bouchard'ın üç katmanlı zeka yapısı modeli.
Bouchard (2005)

Bununla birlikte de davranışsal genetikçilerden bilişsel psikologlara kadar zekayı araştıran belli başlı uzmanlar tarafından imzalanan "Mainstream Science on Intelligence"da da zekanın en güçlü temsilcisinin g faktörü olduğu belirtilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

232 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

İyi akşamlar,

Zeka bence yetenektir. Bu nedenle binlerce hatta sayısız zeka türü vardır. Bağlama çalan birisinin "bağlama" zekası vardır bence, bunun gibi sayısız örnek olabilir. IQ testi, testi hazırlayan kişinin zekasıyla testi çözenin zekası arasında benzerlik olup olmadığını belirler. Bunun yanında IQ80 ve altı olup olmadığını anlamayı sağlar. IQ testi her insanın zekasını ölçemez çünkü yaşamda sayısız zeka türü vardır. Testte matematik, geometri, dil ya da hangi konuda soru varsa sadece onları ölçer. Okuma yazma bilmeyen, zeka testinde hiçbir testi çözemeyecek olan 80 yaşında bir çok insan geri zekalı değildir bence.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanında herkesin zekası aynı türden olabilir. Üretilecek bir teknolojik alet yardımıyla gelecekte ölçülecektir. Belki hızla ilgili olacaktır bu "zeka".

209 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close