Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mefatas T
Mefatas T
1,159 UP
Üye 19 Nisan 2023
3

sizce ekonomi konusunu nasıl geliştirebiliriz?

kolayca fark edebileceğiniz gibi Türkiye ekonomik olarak pek iç açıcı bir konumda değil. Bunun nedenin şuana kadar alınan yanlış kararlar (göçmen politikası, işi bilmeyenlere vermek gibi) olduğunu biliyoruz, peki bu konuyu nasıl düzeltebiliriz? nede olsa her inişin bir çıkışı olması gerekmez mi peki biz bu inişten nasıl çıkabiliriz?
468 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Dağlı
Mehmet Dağlı
2,087 UP
Amatör bir yatırımcı 24 Nisan 2023

Türkiyemizde 60 bin fabrika var. Ülkemiz üretiyor ve sanayileşmiş bir durumda. Yalnız ülkemiz sanayi devrimini kaçırarak sanayileştiği için nitelikli bir nicelik zihniyeti biraz eksik. Aynı zamanda ülkemiz bir imparatorluk bakiyesi; yani yüzyıllardır milletiyle ve siyasi cereyanıyla dinamik bir güç merkezi idi. 1923 yılında tarihi şartların zorlaması üzerine Cumhuriyet rejimine Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından geçiş sağlandı. Sert bir geçişti ve Batı medeniyetinin '' ulus devleti'' toplumlarına geçiş amacı güdüyordu. Bugün Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında İmparatorluktan ulus devlete geçiş sürecinin tam verimli olamadığını gözlemleyebiliyoruz. Bunun en büyük ispatlarından birisi sorunuzda irdelediğiniz '' mülteci''-kaçak göçmen sorunu. Bu sorun 100 yıl içerisinde bir vatandaşlık hukukunun hala bu topraklarda tam oturamadığını gösteriyor. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti bürokrasisi temel iskeleti imparatorluktan kalma sağlam bir yapı ancak Anadolu'nun kılcal damarlarına inmek konusunda bir felsefeye sahip değil. Bu tespitler bağlamında karşımızda şu durumlar var: Potansiyeli çok yüksek, dinamik, üreten, çalışkan bir millet var. Elimizde imparatorluk bakiyesi bir millet-devlet var, bu yapı aynı zamanda yarı başarılı bir şekilde ulus devlete evrilmiş vaziyette. Aynı zamanda sanayi devrimini kaçırarak sanayileştiğimiz için üretimde sanayi devrimi zihniyeti tam oturmamış vaziyette. Yine de bunlar ışığında Daron Acemoğlu'nun '' Ulusların Düşüşü'' kitabında değindiği '' verimli döngü'' Türkiyemiz için işleyebilir diye düşünülebilir. '' Verimli döngü'' güçlü merkezi bürokrasi aygıtı ile demokrasi ve kapsayıcılığın ortaklığıyla kalkınma hamlesini başaran ülkeleri irdelemek için kitapta kullanılan terimdir. Türkiyemizde sağlam bir bürokrasi aygıtı mevcuttur. Bürokrasi aygıtını demokratik ve kapsayıcı bir süreç bağlamında daha verimli hale getirmek atılması gereken adımlardan birisidir. Bu şekilde imparatorluktan ulus devlete geçiş aşaması, daha sağlam temellere oturtularak '' verimli bir ulus devlete'' geçiş süreci tamamlanabilir. Bununla birlikte kapsayıcılık ve demokrasi ile bu dinamik millet ve verimli bir ulus devlet kalkınma hamlesini gerçekleştirebilecektir. Sanayi devrimi artık yerini endüstri 4.0'a sanayi devrimi zihniyeti ise yerini toplum 5.0'a bırakmaktadır. Bu bağlamda demokrasi ve kapsayıcılık düsturları temelinde, verimli ulus devlet aygıtı kurularak sanayi devrimi zihniyeti ve artık yavaş yavaş onun yerin alan toplum 5.0 zihniyetini yakalamamız; kalkınma ve refahımızın anahtarıdır diye düşünüyorum...

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 20 Nisan 2023

Kısa vadede denenmiş ve başarılı yöntemler vergileri basıp dışarıdan lüks alışını sıfırlamak (lüks deyince sadece altın elmas anlaşılmasın ÖTV'nin içine aldığı aşağı yukarı tüm ürünlerden bahsediyorum ve evet yeni araba lüks tanımı içerisinde, ÖTV 3 katına çıkarılsa o bile olur), Türk lirasının değerini daha da azaltmak yurtdışı ile bozulan bağları yeniden kuvvetlendirip her pazara girmeyi denemek.

Uzun vadede eğitimden ve sanayi yatırımlarından başka bir şey göremiyorum. Eğitim konusunda çağın gerektirdiği insan becerilerinin tespit edilmesi ve eğitlecek kişilerin bu becerileri kazanmasının sağlanması.

Sanayi alanında uzay madenciliği, füzyon ,nanoteknoloji, quantum demek isterdim ama gerçekçi değil özellikle ilk ikisi hele uzay madenciliğini 2200 de anca görürürüz yada görürler neyse asıl yatırım yapılması gereken konu geri dönüşüm o işte affedersin hayvan gibi para var ve o işi çevreye zarar vermeden karlı ve organize bir şekilde yapmayı başaran insanlar zengin değil zep zengin olacaklar. Diğeri tekstil pamuklu tekstil değil pamuk üretimi bir yerde artık duracak çünkü dünya pamuğu daha fazla kaldıramaz dünyanın ağzına etti pamuk tarımı hemen alternatifi bulunmalı. Bunu bulan yine tonla parayı götürecek. Güneş enerjisi filen falan neyse işte uzun lafın kısası temel ihtiyaçlara yönelik daha az dünyayı yoran daha akıllı ve karlı çözümler üzerine çok ciddi bütçeler ayrılmalı ve bu iş ciddiye alınmalı buna sadece çevreci bir kampanya gözüyle bakılmaması lazım orada yüz milyonlarca insanı ihya edecek iş ve para var ve gelecek var. Önümüzdeki nereden baksan 500 yılı bu gezegende geçireceğiz bunu düşünerek hareket etmek önemli.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close