Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İrem Korkut
İrem Korkut
101K UP
Üye 1 ay önce
5

Sizce ebeveyn olabilmek için alinmasi gereken bir ehliyet olmalı mi?

Ebeveyn adayinin saglik ve mental durumunun oncelikli şekilde incelendigi bir sistem. Devletin değil, doktorlar, psikolog ve psikiyatristlerin görüsunun on planda oldugu bir kontrol mekanizmasi. Bu yuzeysel bir fikir, karsi yada yada hemfikir argümanlara açık.
509 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 ay önce

Çok sıkıntılı bir konu aslında. Bana kalırsa olmalı ama drawback'leri de çok fazla.

Böyle bir sistem şiddete meyilli, ciddi ruhsal sorunları olan veya madde bağımlılığı ile mücadele eden bireylerin ebeveyn olmasını engelleyebilir ve çocukları potansiyel risklerden koruyabilir.

Ebeveyn adaylarının bilinçlendirilmesi, ebeveynlik becerilerinin geliştirilmesi ve gerekli destek sistemlerine yönlendirilmesi çocukların daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyümelerine katkı sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ebeveynlik ehliyeti diyeyim, bireyleri aile planlaması konusunda daha bilinçli ve sorumlu davranmaya teşvik edebilir.

Ancak:

Kimin ebeveyn olmaya "uygun" olduğuna nasıl karar verilecek? Objektif kriterler belirlemek oldukça zor. Ayrıca böyle bir sistemin suistimal edilme riski de var.

Ebeveynlik ehliyeti üreme hakkı gibi temel bir insan hakkına müdahale olarak algılanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik hastalıklar veya engellilik gibi durumlarda ebeveyn olmayı engellemek etik açıdan oldukça sorunlu. Ayrıca böyle bir sistemin ayrımcılığa ve ötekileştirmeye yol açma potansiyeli de var. Potansiyel değil hatta kesin açar.

Bunun yerine:

Çocuk istismarı ve ihmali ile mücadele etmek, çocukların refahını artırmak ve aileleri desteklemek için farklı çözüm yolları da düşünülebilir. Örneğin:

  • Ebeveyn adaylarına yönelik kapsamlı eğitim programları ve destek hizmetleri sunulabilir.
  • Risk altındaki ailelere erken müdahale ve destek sağlamak için sosyal hizmetler ağı güçlendirilebilir.
  • Çocuk istismarı ve ihmali konusunda toplumsal farkındalığın artırılması ve bu konuda "sıfır tolerans" politikası benimsenebilir. Sıfır toleranstan kastım... neyse şimdi durduk yere insan hakları diye bağıranlarla kötü olmayayım :) ancak anlaşılmıştır diye düşünüyorum sıfır tolerans terimi.

Ki günümüzde ben bunların herhangi birine dikkat edildiğini düşünmüyorum. Eğitim konusuna girmeyeceğim... orası zaten korkunç. Evrim yok vs.. yani pek iç açıcı değil. Erken müdahalede de berbatız. Haberleri tekrar tekrar dile getirmeye gerek yok. Çocuk istismarında da çok duyarlıyız ancak sonuç yok. Daha doğrusu insanların bunu yapmayı geçiyorum, düşünürken bile sonuçlarından korkmaları gerekiyor. Fakat bunu sağlayacak bir eğitime sahip olmadıkları için, atalarından miras kalan 13-15 yaşında hatta daha da küçük kız ya da erkek çocuklarıyla ilişkiye girme muhabbetini beyinlerinden silemedikleri için, hala buna yeltenebiliyorlar. Ya aslında her şeyin başı eğitimsizlik. Gerçekten bu sağlanmış ve sağlanabiliyor olsaydı şu anda bu konuyu konuşmaya gerek kalmayacaktı. Üzücü tabii...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Çelik
Yazar 1 ay önce

Evet, ebeveyn olabilmek için ehliyet kesinlikle olmalı. Çocuk sahibi olmak için gerekli olgunluğa ve donanıma sahip olmayan, sorumluluk almaktan aciz bireylerin dünyaya yeni acılar getirmesinin önüne geçmek elzemdir. Bazıları çocuk yetiştirmeyi içgüdüsel sanıyor olabilir ama "kedinin yavrusunu emzirmesi" ile "insan yetiştirmek" arasında dağlar kadar fark var. Ebeveynlik ehliyeti en azından çocuk sahibi olmanın sorumluluğunu kavrayamamış kişilerin toplumu daha fazla "kendileri gibi" bireylerle doldurmasını engelleyebilir. Ebeveyn olmayı öğrenemeyenler, bir ehliyet sınavıyla bile baş edemeyecek kapasitede olduklarını kabul edip, çocuk sahibi olmaktan vazgeçmelidir. Ya da Suriye'ye gidebilirler. Orada... Neyse şimdi etnik köken üzerinden yorumlama yapmayayım. Eksi yanlarını Sena Hanım güzel ve detaylı bir şekilde açıklamış ancak ben o eksilere takılmazdım. Fakat heveslenmemek lazım, böyle bir şey gelecek olsa bile en son bize gelir herhalde :)

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close