Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
4

Siyasi sorunlar neden bilimsel perspektif ile çözülemiyor?

Örneğin ülkemizde dile getirilen Kürt sorunu, cinsel yönelimleri farklı olan insanların sorunları gibi ucu siyasete dayanan konular neden bilimsel sahada çözülmüyor? Neden bunun için adımlar atılmıyor?
597 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bilimsel bakış açısı, sonuca etkiyen faktörler üzerinden çalışır. Bilimsel metodoloji sadece siyaset felsefe sanat gibi disiplinlerde değil, kendi içinde de birçok konuyu tam olarak çözememekte henüz. Çünkü siyaset gibi konularda, sonuca etkiyen faktör sayısı hem çok fazla, hem de öngörülemez biçimde kaotik. Hesap yapmaya izin vermeyecek kadar değişken. (İşçi sınıfının ayaklanması beklenirken, haklarının biraz olsun artırılmasıyla bu mutlak beklentinin gerçekleşmemesi gibi) Bu tarz konuları anlamak için İSTATİK biliminden faydalanılmakta. Ancak bu da bilimde olduğu gibi net ve kesin sonuçlar almak amaçlı değil. Dönemlere göre, akımlara göre vs bireylerin tercihleri sıklıkla ve yine öngörülemez biçimde değişmekte. Bir kişiye göre çok manktıklı olan bir siyasi durum, bir başkası için mantıksız, hatalı olarak tanımlanabilmekte. Oysa bilimde belli kurallar dahilinde ilerlenir. Formüller ve işleyiş düzenli olarak DENETLENİR. Siyaset, sanat, felsefe gibi disiplinlerde DENETLEME - SAĞLAMA yapmak çok zor ve bilimsel niteliğini hızla kaybedeceğini öngörebildiğimiz için bilimsel metodolojiyi tam olarak kullanamayız. (hava durumu ölçümleri de 3-5 günden sonra öngörülemez biçimde değişkendir. tahmin olasılığı %30un altına düşer. Çünkü sonuca etkiyen faktörler karmaşıktır İstatistik daha güçlü kaynağa dönüşür çoğu zaman bu konuda)

Bilim MODELLER, DENEYLER, SONUCU SORGULAR.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan yapı olarak bu tarz bir işleyiş için fazla kompleks yapıda olduğu için bizzat içinde olduğu konularda salt bilimsel yaklaşım çalışmamaktadır.

Kaynaklar

  1. Skinner, B. F.. A Case History In Scientific Method. (4 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2023. Alındığı Yer: psyc net | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

İstenirse çözülür, çözülemiyorsa…

Hayatta benim bildiğim çözülemeyecek iki sorun vardır. İlki olmayan sorun, ikincisi çözülmek istenmeyen sorundur. Onun dışında çözülemeyecek sorun yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Siyaset de haliyle sorun çözme sanatı ve sorun çözmeye talip olma üzerinden yürür. Fakat bir ülkede demokrasi kendi ayakları üzerinde durmuyorsa ve siyaset kurumu daha çok sorun yaratmak üzerine temellendirilmişse; doğal olarak bilim, bilimsel yaklaşım ve akıl, bunu icra edenlerin turnosol kağıdı olacağı için kapı dışarı edilir.

Sürekli sorun sürekli sorun çözmeye talip olmanın aracı olarak ve tersinden siyaseti belirlemeye başlar. Olan budur. Yani iradi bir tercih ve ne ülkemize ne de bugüne özgü değil ne yazık.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, küresel ölçekte egemen olan burjuvazi ve temel argümanı kapitalizmden bağımsız ele alınamaz. Sonuçta kapitalizm gölgesini dahi satamadığı ağacı keser. Demek ki bu gibi bölgelerde halen bu gibi sorunların sürekliliği muazzam bir boyunduruk , doğrudan ve dolaylı getiriye sahip ki, sürsün istiyor.

Dünyanın değişik bölge ve ülkelerinde ve yoktan savaş ve iç savaş yaratmaktan da geri durmayan bu küresel egemenlik haliyle parayı verdiği her coğrafyada düdüğü istediği zaman, istediği kadar ve istediği şekilde ya çalıyor ya da çaldırıyor. Bu da daha çok , akıl ve bilim ile çözümü son derece kolay olan sorunların akla ziyan bir şekilde çözümsüzlüğünü dayatıyor.

E O da haklı. Sonuçta yaratılan bunca yapay sorun sürmez ve çözülür ise insanlar ve toplumlar bir bütün olarak öze yönelik "neden bu haldeyiz" sorusunu sormaya başlar ve takke düşer kel görünür. İşte egemen burjuvazinin ve yerellerdeki temsilcilerinin asla istemeyeceği şey budur.

Kaynaklar

  1. Fikret Başkaya. (2012). Paradigmanın İflası. Yayınevi: Özgür Üniversite. sf: 362.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close