Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Siyahiler evrimsel basamaklar açısından ilk atalarımıza daha yakın diyebilir miyiz? Yoksa hiçbir alakası yok mudur?

Lütfen ırkçılıkla ilgili bir îmâda bulunduğum sanılmasın. Yalnızca bu konuya dair, kaynaklarda pek bir bilgiye rastlamadığım için sormak istedim.
918 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu tarz bir soruya yanıt verebilmek için, evrimin bir basamak gibi değil, bir ağaç gibi ilerlediğini anlamak gerekiyor. Çünkü "Evet, siyahiler atalarımıza daha yakındır." denirse; bu onların "daha az evrimleştiği" anlamına gelebilir. Halbuki onlar daha az evrimleşmiş bir grup değil; eğer öyle olsaydı elenirlerdi, öyle değil mi? Eğer ki bir canlı diğerinden daha düşük seviyedeyse, o daha üst seviyedeki canlıların varlığında hayatta kalamamasını beklerdik; ancak böyle bir durum yok. 

Bunu en net tür içi çeşitlilikte değil de, türler arası çeşitlilikte görüyoruz. Bir bakteri, bir insandan daha az evrimleşmiş midir? Eğer "Evet." dersek, bakterilerin yok olması halinde canlılığın büyük bir kısmının bir süre sonra yok olacak olmasını, insanların yok olması halinde ise neredeyse tüm türlerin bunu fark etmeyeceğini bile nasıl izah ederdik? Evrimsel gelişmişlik düzeyi, yarara göre midir, davranış çeşitliliğine göre midir, coğrafi yayılmışlığa göre midir? Hayır. Evrimsel gelişmişlik, hayatta olup olmamaya göredir. Bunlar arasında bir başarı sırası yapmaya çalışmak hatalıdır; çünkü bakteri de, muz ağacı da, insanlar da bugün varlıklarını sürdürebilmektedir ve ta ki biri yok olana kadar, hepsi eşit evrimsel başarı düzeyindedir deriz. Tabii ki belli şartlar altında belli özelliklere sahip bireylerin veya türlerin avantaj veya dezavantajları ortaya çıkabilir, o ayrı. Ancak ortalamada böyle bir başarı üstünlüğü/alçaklığını genel geçer olarak söyleyemeyiz.

İşte bu perspektiften anlayınca, yani ağacın eşit uzunluktaki tüm dallarının aynı gelişmişlikte olduğunu fark edince, deri rengine veya coğrafyaya göre biyolojik bir gelişmişlik/gelişmemişlikten bahsetmenin mümkün olmadığını da görüyoruz. 

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, asıl soruya dönecek olursak: Evet, Afrika'da yaşayan bireylerin genomları, atasal genomlara ortalamada daha benzerdir. Örneğin Afrika'daki San kabilesinden alınan genom verisi genellikle bazal genom olarak kullanılmaktadır (yani diğer genomlar buna göre kıyaslanmaktadır); çünkü atasal genomlara çok daha yakındır. 

Bu durumda tüm yukarıda anlattıklarım ne anlama geliyor? Şu anlama geliyor: Coğrafi konum, genomların ne kadar değiştiğini belirlemektedir, evet. Afrika'da evrimleşmiş bir tür olarak bizim atalarımızın, şu anda Afrika'da yaşayanlara daha benzer genlere sahip olmaları çok normaldir; çünkü Afrika'dan çıkan bireyler yeni şartlarla karşılaşmış ve Afrika'ya ait bazı özelliklerini yitirmiş, yerine yenilerini kazanmışlardır.

Ancak bu bir gelişmişlik/gelişmemişlik ölçüsü olarak kullanılamaz; çünkü o bireyler Afrika'ya geri dönecek olsalar, kazandıkları yeni genlerin avantajını yitirmiş olacaklardı. Dolayısıyla bulunulan şartlara adapte olmak ile daha fazla evrimleşmiş olmak kavramlarını birbirine karıştırmamak gerekiyor. Coğrafyanız değiştiğinde, elbette türünüz de ona göre değişecek veya yok olacaktır. Ancak bu demek değil ki artık önceki coğrafyadaki atalarınıza göre daha başarılısınız; hayır. Sadece yeni ortama uyum sağladınız, hepsi bu.

Tabii ki izolasyonlar çok daha uzun süreler boyunca devam eder, yepyeni özellikler kazanılırsa bariz farklılıklar da artışa geçebilir, hatta yepyeni türler evrimleşebilir; bu apayrı bir konu. Ancak Afrikalı genomlarının atasal genomlara daha yakın olmasının nedenlerini doğru anlamak gerekiyor. İnsan türü eğer hem Afrika'da, hem Uzak Asya'da evrimleşmiş olsaydı (yani bu iki coğrafyada birden atalarımız olsaydı), Afrika'da bugün bulunan insanlarınki Afrika'daki atalarımıza, Uzak Asya'da bugün bulunan insanlarınki de Uzak Asya'daki atalarımıza daha yakın olurdu. Bunu anlamak gerekiyor.

311 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close