Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Siyah, ışığın tamamını soğuruyorsa ve ışığı asla geri yansıtmıyorsa nasıl bir siyah kıyafetteki etkileşimi görürüz?

Selamlar değerli evrim ağacı üyeleri, son zamanlarda birşeyi düşünüyorum. Siyah, ışığın tamamını soğuruyorsa ve ışığı asla geri yansıtmıyorsa nasıl bir siyah kıyafetteki etkileşimi nasıl görürüz? Mesela üstümde siyah bir sweat var, kolumu havaya kaldırdım. Işığı geri yansıtmadığı için bunu görmememiz gerekmezmiydi? Kısaca kolum görünmez olmazmıydı?
237 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melek Ertürk**N
bilime ilgili bir ortaokul öğrencisi(yanıtlarım doğru olmayabilir) 9 Mart

Siyah Rengin Işıkla Etkileşimi

Siyah renk, ışığın büyük bir kısmını emerek yansıtmayan bir yüzeyin izlediği davranışa işaret eder. Ancak pratikte, "tamamen siyah" bir yüzeyin ışığı tamamen emmesi ve hiç ışık yansıtmaması, teorik bir durumdur. Gerçek dünyadaki siyah yüzeyler, mükemmel siyah maddeler (örneğin, Vantablack gibi) bile olsa, bir miktar ışık yansıtır ya da dağılır. Buna ek olarak, yüzeyin geometrisi ve optik özellikleri (pürüzlülük, dokular, vs.) de ışıkla etkileşimi etkiler.

Işığın Emme ve Yansıma Mekanizmaları

Tüm Reklamları Kapat

Siyah bir yüzey, absorbe ettiği ışığı, özellikle kısa dalga boylu ışığı (mor, mavi ışık) daha fazla emer. Bunun sebebi, siyah maddelerin yüksek absorpsiyon katsayısına sahip olmalarıdır. Ancak bu, ışığın tamamen "yok olacağı" anlamına gelmez. Genellikle, emilen ışığın bir kısmı, yüzeyin yapısına ve ortam koşullarına bağlı olarak yeniden yayılabilir. Bu, yansıyan ışığın ve dolaylı olarak görünür ışığın geri dönmesi anlamına gelir.

Yüzeyin Yapısı ve Optik Özellikleri

Siyah bir kıyafet genellikle pürüzlü bir yüzey oluşturur. Kumaşın dokusu, iplik yapısı ve kumaşın mikro yapısı ışığın yansımasını veya dağılmasını etkiler. Işık, bu yüzeyle etkileşime girdiğinde, bir kısmı difüz yansıma (yani dağılma) ile geri yansır. Bu, ışığın farklı yönlere yayılması anlamına gelir. Bu etkileşim, Lambart-Bouguer kanunu gibi ışık emilim kanunlarına dayalı olarak, ışığın ne kadarının emileceğini ve ne kadarının geri yansıyacağını belirler. Kısaca, ışık, yüzeydeki düzensizlikler nedeniyle bir miktar yansıma meydana getirebilir.

Görme ve Işık Algılama

Tüm Reklamları Kapat

Gözlerimiz, çevredeki ışıkla etkileşime giren nesneleri algılar. Görme olayında, ışık gözümüze ulaşmadan önce nesnelerle etkileşir. Bir siyah kıyafette, örneğin, kolunuzu havaya kaldırdığınızda, ışık kaynakları (güneş ışığı, odadaki lambalar, vb.) siyah kumaşın üzerine çarpar. Siyah kumaş ışığı büyük oranda emse de, etraftaki nesnelerden veya kumaşın yüzeyinden gelen yansıyan ışıklar, gözümüze ulaşarak nesneyi algılamamıza olanak tanır. Yani, yansıyan ışık, gözümüzün nesneyi görmesini sağlar.

Farklı Yansıma Türleri

Speküler Yansıma: Eğer yüzey çok düzgünse (örneğin, bir ayna gibi), ışık belirli bir açıyla yansır. Ancak, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde, bu tür yansıma minimaldir.

Difüz Yansıma: Siyah kıyafet gibi pürüzlü yüzeylerde ışık, daha dağılmış bir şekilde yansır. Kumaşın her bir lifi ışığı farklı açılarda yansıtarak, daha geniş bir yansıma dağılımı yaratır.

Sonuç

Sonuç olarak, siyah bir yüzeyin emdiği ışığı tamamen yansıtmaması doğru olsa da, mükemmel bir siyah yüzeyin (veya ışığın %100 emilmesinin) pratikte mümkün olmaması nedeniyle siyah bir kıyafet hâlâ bir miktar ışık yansıtır ve dolayısıyla görsel bir etkileşim ortaya çıkar. Kumaşın pürüzlü yapısı, ışığın dağılmasına sebep olarak çevremizdeki ışığın bir kısmının yansımasını sağlar. Bu da, siyah bir yüzeyde bile görünür bir izlenim yaratır.(bu arada tam emin değilim tüm bilgim bu)

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close